VIDEO Autostrada Sibiu – Pitești: un tronson inaugurat în 2023. Restul, după 2025 Recomandat

VIDEO Autostrada Sibiu – Pitești: un tronson inaugurat în 2023. Restul, după 2025

Pe cei 100 de kilometri de pe Autostrada Sibiu- Pitești se lucrează doar pe lotul 1 care are 13 kilometri. În această vară se intră și pe lotul al 5-lea al autostrăzii. Prima inaugurare va fi în 2023, urmând ca întreaga autostradă să fie deschisă în 2025.

Pe lotul 1 între Sibiu si Boița construiește Porr, iar stadiul fizic ajunge la aproape 34,38%. Valoarea proiectului este de 620 de milioane de lei, iar lungimea lotului este de 13 kilometri. S-au efectuat plăți pentru 33,68% din lucrări.
Conform CNAIR, se lucrează susținut la realizarea viaductului Tălmăcel, cea mai spectaculoasă lucrare de pe traseu.

„Vorbim de pe axul 50 al Podului (una dintre axele principale) unde lucrările sunt realizate în prezent. Este una dintre axele care va susține execuția în consolă echilibrată a podului. Folosim un sistem de cărucioare și se va betona tot podul din secțiuni de 4 sau 5 metri, înaintându-se simetric de pe fiecare cap de pilon. În axul 40 care este în spatele nostru în partea dreaptă pe calea spre Pitești avem capul de pilă care este finalizat”, subliniază Bogdan Alexandru, inginer în cadrul proiectului.

„Astăzi am început montarea structurii metalice care va susține acest cărucior. Vor fi, de fapt, două cărucioare (fiecare va betona o parte a podului pentru a nu risca un debalans) și după fiecare betonare trosoanele în sine vor fi tensionate ca să țină tot podul la un loc. Ritmul de betonare în această tehnologie este în general de un tronson tunat la fiecare 7 zile.

Există 27 de structuri pe acest tronson de autostradă definite ca poduri (adică o deschidere mai mare de 5 metri) și încă 24 de structuri mai mici fabricate pentru trecerea animalelor și permeabilitatea în transversala autostrăzii (așa numitele ecoducte)”, a explicat inginerul Bogdan Alexandru.

”În momentul de față avem în jur de 100 de oameni mobilizați ca forță de muncă în șantier. Mobilizarea pe șantier este suficientă în momentul de față. Când va fi nevoie vom suplimenta efectivul de muncitori pe șantier. Ne gândim chiar la un schimb de noapte deoarece ne dorim și sigur vom reuși să fim în timp cu această lucrare. Avem sprijin din toate părțile și facem tot posibilul să ne încadrăm în timp”, a spus și inginerul Cristea Robert. Deschiderea este programată pentru 2023.

 

Lotul 2 între Boița și Cornetu are 31 de kilometri și se speră că va fi finalizat în 2025. Proiectul este întârziat, iar CNAIR confirmă acest aspect, procedura de licitație pentru atribuirea contractului de proiectare fiind demarată în februarie 2021. În septembrie va fi anunțat numele constructorului. Lotul 2 este cel din Defileul Oltului, de la Boița unde se intră în defileu până unde autostrada părăsește Valea Oltului, zona localității Racovița. E cea mai complicată din punct de vedere al greutății de a lucra în versant.
Deschiderea este programată pentru 2025.

 

Pe lotul 3 între Cornetu și Tigveni nu are încă un constructor. Lotul are 37 de kilometri și va costa aproape 5 miliarde de lei. A început o licitație de precalificare pentru alegerea a 6 constructori finaliști.
Termenul de finalizare este, potrivit CNAIR, anul 2025. Durata contractului este de 14 luni perioada de proiectare și 59 de luni execuția. Un calcul simplu arată că e nevoie de 5 ani pentru construcție, astfel că deschiderea tronsonului în 2025 pare improbabilă. Mai realist ar fi termenul de 2026-2027. Este cel mai greu tronson având 95 de poduri și pasaje, un tunel de 1,7 kilometri și un ecoduct. Deschiderea este programată pentru 2025.

Câștigătorul execuției lotului 4 al autostrăzii Sibiu Pitești, 10 km între Tigveni și Curtea de Argeș, a fost anunțat luna trecută. Este vorba de compania Porr. Vestea proastă este că, imediat, Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor a admis contestația depusă de constructorul italian Rizzani de Eccher la licitația pentru proiectarea și execuția secțiunii Tigveni – Curtea de Argeș din Autostrada Sibiu – Pitești.

Pe lotul 5, care are 31 de kilometri și va costa 1,7 miliarde de lei, vor lucra italienii de la Astaldi. În iunie 2020 a început proiectarea care ar trebui să se termine în această vară. De aproape o săptămână, în satul Vîlcelele din comuna argeşeană Merişani au fost aduse primele utilaje ce vor lucra la construcţia tronsonului cinci al autostrăzii Sibiu-Piteşti.
Satul unde au fost aduse deja câteva zeci de utilaje se află la 16 kilometri de Piteşti. Firma italiană Astaldi, cea care va executa lucrarea, a început deja de mai multe săptămâni organizarea de şantier şi lucrările pregătitoare intrării în şantier. Staţiile de beton şi asfalt au fost deja instalate. Deschiderea este programată pentru 2025

Login pentru a posta comentarii.
înapoi la antet

Categorii

Site-uri recomandate

GRUPURI FACEBOOK

Unelte

Despre noi

Social

×

Abonează-te la newsletter!

Fii primul care primește pe email știrile cele mai fierbinți din transporturi!

Va puteti dezabona oricand de la newsletter.