EXCLUSIV. CNAIR a încălcat legea și este responsabilă de un accident cu victime multiple Recomandat
- Scris de tirmagazin3
- Imprimare
Mai multe persoane au fost rănite, iar o femeie în vârstă de 35 de ani a decedat în urma unui accident în lanț care a avut loc de Drumul Național 1 în dreptul localității Băneasa pe data de 5 mai 2016.
Un adult și un copil care se aflau în aceeași mașină cu victima au fost transportați la spital cu răni ușoare. Mai multe persoane au rămas încarcerate sub fiarele contorsionate. Pentru eliberarea acestora, la fața locului au intervenit trei echipaje SMURD și alte trei ambulanțe. Avocatul Poporul s-a sesizat din oficiu investigând acest caz clasat cu numărul 9762/2016. Sesizarea, din oficiu, s-a referit la lipsa parapetelor de pe axul drumului național DN1, care ar fi fost factorul decisiv al numărului mare de victime.
Salvați-ne viețile!
Avocatul Poporului a luat la cunoștință de conținutul petiției semnate online de peste 2000 de persoane, adresată Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale (astăzi transformată în CNAIR) sub titlul „Salvați-ne viețile! Montați separatoarele pe drumurile din țară”.
În petiție se condamnă lipsa de interes și de profesionalism din activitatea Companiei de Autostrăzi și Drumuri care a condus atât la gravul accident petrecut pe DN1 -pe podul din zona Băneasa, din seara zilei de 12 mai 2016, cât și la înmulțirea dramatică a numărului de accidente grave care au avut loc pe șoselele din România.
Instituția Avocatul Poporului a mai constatat că accidentul din ziua de 12 mai 2016, cauzat în principal de lipsa parapetelor de pe axul drumului DN1, nu este unul singular. Un alt accident petrecut în 2014, în zona localităţii prahovene Floreşti, soldat cu 6 morți (din care 5 persoane din municipiul Câmpina) a stârnit reacția vehementă a oamenilor, care au lansat de asemenea un avertisment sub forma unei petiții online intitulate: „Separatoarele de sens şi sensurile giratorii în intersecţii cheie (Floreşti, Băneşti) pot salva vieţi”.
Documentele la control
Drept urmare, instituția Avocatului Poporului a apreciat că amplasarea unor parapete despărțitoare pe DN 1 ar fi putut salva viața a zeci sau chiar a sute de persoane (în timp) și a constatat că au fost încălcate prevederile Articolul 22 din Constituție privind dreptul la viață, Avocatul Poporului s-a adresat Ministerului Transporturilor și a solicitat: prezentarea măsurilor luate privind activitatea Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România -CNADNR (copii de pe rapoartele de control), în urma accidentelor grave produse în perioada 2014-2016 pe DN1 și în general în întreaga țară, vizând în special accidente produse ca urmare a activității defectuoase a CNADNR; suma repartizată în planul de achiziții al CNADNR pe anul 2016 pentru achiziții de parapete separatoare și un centralizator privind comenzile de parapete lansate în anul 2016 (precizându-se locul în care au fost sau urmează a fi amplasate) și planul de măsuri al Ministerului Transporturilor privind siguranța circulației pe drumurile publice 2016, cu detalierea responsabilităților CNADNR.
Ca urmare a mai multor reveniri, Ministerul Transporturilor a răspuns detaliat la toate întrebările și datele solicitate.
A prezentat Planul de măsuri al Ministerului Transporturilor privind siguranța circulației pe drumurile publice 2016. De asemenea a făcut publice sumele alocate pentru achiziționarea de parapete pentru anul 2016: pentru parapete metalic suma de 12.328.564 lei, iar pentru parapete din beton, suma de 11.400.000 lei.
Ca de obicei, Ministerul Transporturilor reacționează doar sub presiune și după ce unii oameni plătesc cu viața.
Cele mai grave accidente din 2016
-25 septembrie 2016- Două persoane au decedat, iar alte trei au fost rănite în urma unui accident rutier care s-a produs pe DN5, în județul Giurgiu, după ce trei autoturisme au intrat în coliziune.
-12 septembrie 2016- Două persoane au murit, iar alte trei au fost rănite, pe E 58, în județul Botoșani. Accidentul a avut loc într-o curbă periculoasă.
-14 august 2016- Două persoane au murit și trei au fost rănite într-un accident care a avut loc pe șoseaua Chitilei, în care au fost implicate trei autoturisme. Un șofer a intrat pe contrasens, după ce în prealabil ar fi acroșat capătul refugiului pentru pietoni din stația de tramvai.
-31 iulie 2016- Un accident rutier grav, soldat cu decesul a doi bărbați și rănirea ușoară a unei femei, s-a produs pe DN 22, pe fondul unei manevre imprudente și a neadaptării la condițiile din trafic.
-23 iunie 2016- Patru persoane au murit și o alta a fost rănită într-un accident pe DN 1, între localitățile Dridif și Voila din apropierea municipiul Făgăraș, în urma coliziunii a două autoturisme.
-11/12 iunie 2016- Un șofer și iubita acestuia au murit, iar un tânăr a fost rănit, în urma unui accident rutier produs în localitatea Susenii Bârgăului, din județul Bistrița-Năsăud, pe DN 17. Șoferul a pierdut controlul asupra volanului, iar mașina s-a izbit cu violență de un stâlp de electricitate.
-29 mai 2016- Trei persoane au decedat, iar alte trei au fost rănite, în urma unui accident rutier pe DN 6, în afara localității Butoiești, care face legătura între Drobeta Turnu Severin și Craiova, unde un autoturism a intrat într-o depășire și s-a lovit frontal cu un autotren.
-30 aprilie 2016- O tânără a murit și alte trei au fost rănite, în urma unui accident produs pe raza orașului Darabani din județul Botoșani, în care au fost implicate trei autoturisme și o căruță.
-11 februarie 2016- Un accident rutier s-a produs pe șoseaua Giurgiului din Capitală, o femeie fiind lovită mortal de un autoturism, în timp ce șoferul parca mașina.
Articole înrudite
- Accident teribil pe Valea Oltului între două camioane
- VIDEO. Un camion a ajuns în șanț. Șoferul a adormit la volan
- Un șofer care a lovit mortal o femeie cu camionul, doar amendat. Cum s-a întâmplat?
- O tânără a fost rănită după ce a intrat în camion
- VIDEO Cum arată cei 32 de km de autstradă deschiși azi. Pe unde trec?