Când se va circula pe autostradă în Moldova Recomandat

Când se va circula pe autostradă în Moldova

După zeci de ani în care a suferit din cauza lipsei de șosele de mare viteză, Moldova se pregătește pentru primii ei kilometri de autostradă. Nu vor fi gata în 2023, dar dacă se va lucra susținut, cel mai probabil se va circula în 2024 sau 2025 pe câtiva zeci de kilometri de autostradă din A7 și A8.

Iată în ce stadiu se află fiecare șantier și care dintre tronsoanele de autostradă există, încă, doar pe hârtie.

Autostrada A7 ar urma să aibă circa 437 km și să facă legătura între Ploiești și Siret (oraș din județul Suceava).

Șoseaua nu taie Carpații, așa cum ar urma să facă Autostrada A8. Dar va intersecta Autostrada A3 la sud de Ploiești, în comuna Dumbrava. Și de acolo le va permite mașinilor - inclusiv celor grele, care transportă marfă - să urce, prin exteriorul arcului Carpatic, pe traseul Buzău-Focșani-Bacău-Pașcani-Suceava-Siret, până la granița nordică a României.

Ar fi un mare ajutor pentru economia Moldovei, care a rămas în urmă din cauză că nu se pot transporta mărfuri repede și în condiții bune de drum, cum sunt cele oferite de o autostradă.

Traseul A7 a fost împărțit în mai multe tronsoane și loturi. Iată situația fiecăruia:

Tronsonul I (Ploiești – Buzău) va avea puțin peste 63 km. Va începe din sudul Ploieștiului, din comuna Dumbrava, dintr-o intersecție cu Autostrada A3 care vine de la București. Va avea 3 loturi. Pe primul, dintre Dumbrava și Mizil (21 km), trebuie să-l construiască antreprenorul italian Impresa Pizzarotti până în 2024 (în imaginile de mai jos puteți vedea ce s-a lucrat până acum). Al doilea lot, dintre Mizil și Pietroasele (28,35 km) trebuie să-l facă, tot până în 2024, o asociere formată din Coni SRL și Trace Group. Iar pentru ultimul lot, Pietroasele – Buzău (13,9 km), s-a făcut o licitație câștigată de Asocierea de firme turcești Nurol Insaat ve Ticaret AS - Makyol Insaat Sanayi Turizm ve Ticaret AS. Nu s-a semnat contract, încă.

Tronsonul II (Buzău - Focșani) va avea circa 82,5 km. E împărțit în 4 loturi. Pentru 2 dintre ele (capetele - n.red), cu o lungime cumulată de circa 15 km, s-a semnat contract cu o asociere de firme condusă de UMB Spedition, firma familiei omului de afaceri Dorinel Umbrărescu. Termenul de finalizare a lucrările este 2024 (mai jos puteți vedea imagini de pe lotul de lângă Focșani - n.red.). Pentru celelalte două loturi, s-au organizat licitații câștigate de aceleași firme ale lui Umbrărescu. Încă nu s-au semnat contracte.

 

Tronsonul III (Focșani - Bacău) va avea puțin peste 95 km. E împărțit în 3 tronsoane. Pentru toate a fost contractată asociearea de firme condusă de UMB Spedition, care ar urma să termine lucrările în 2025. La Bacău, 17 km de Centură Ocolitoare au fost deja construiți la profil de autostradă și inaugurați de UMB Spedition. 


Autostrada A7, Centura Bacău, 


Tronsoul IV (Bacău – Pașcani). Va avea în jur de 77, 4 km, împărțiți în 3 tronsoane. Firmele familiei Umbrărescu au fost selectate în decembrie 2022 să construiască și acest segment de drum. Urmează semnarea contractelor.
Tronsonele V (Pașcani - Suceava) și VI (Suceava Siret), care vor avea împreună puțin peste 100 km, sunt încă în faza de pregătire a documentației. Nu s-au lansat licitații pentru selectarea de constructori.


Autostrada A8: Circa 40 km cu bani din PNRR, dacă terminăm în 2026


Când va fi gata, Autostrada A8, lungă de peste 310 km, va face legătura între Târgu Mureș și Ungheni (din județul Iași, la granița cu Republica Moldova).

Șoseaua va trece prin munți. Așa că are cel puțin o porțiune care va fi scumpă și greu de construit.

În prezent, Ministerul Transporturilor se străduiește să grăbească parte dintre proceduri ca să poată prinde finanțare din PNRR măcar pentru vreo 40 km din această șosea de mare viteză.

Mai exact, traseul ar urma să plece de la Târgu Mureș și să străbată distanță de 24 km până la Miercurea Nirajului.

Apoi va urma cea mai dificilă porțiunea a șoselei care va trebui să taie Carpații Orientali, până la Leghin.

Iar de la Leghin, șoseaua de mare viteză ar urma să mai străbată circa 30 km până la Moțca (la est de Târgu Neamț).

Din tot acest traseu, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a reușit să lanseze, în decembrie 2022, licitații doar pentru capete: Târgu Mureș – Miercurea Nirajului (24 km) și Leghin-Moțca (30 km).

Dacă lucrările se termină până în 2026, Ministerul Transporturilor va putea plăti aceste capete de autostradă cu bani din PNRR. Dacă nu, va pierde finanțarea europeană.

Pentru porțiunea montană, dintre Miercurea Nirajului și Leghin, încă se lucrează la documentație. Trebuie emis acordul de mediu. E nevoie de indicatori-tehnico economici adoptați de Guvern. Apoi de licitație pentru selectarea proiectantului. De întocmirea proiectului tehnic și a autorizației de construire. Și abia apoi ar putea începe lucrările. Când anume se va întâmpla asta, nu știm. Multe depind de deciziile politice ale Guvernului, de bani și de ritmul în care se vor finaliza documentațiile și se vor desfășura licitațiile.

Pe secțiunea rămasă, cea dintre Moțca și Ungheni abia urmează să se stabilească un traseu clar, potrivit informațiilor furnizate de Cătălin Urtoi, consilier al Ministrului Transporturilor.

Cu alte cuvinte, progrese se fac, dar sunt mici. Și momentan nu există certitudinea că autostrada se va construi de la un capăt la celălalt. (spotmedia.ro)


STAREA TRANSPORTURILOR - CONSTANTIN ISAC


CAMION FEST OCTOMBRIE 2022

 

 

Login pentru a posta comentarii.
înapoi la antet

Categorii

Site-uri recomandate

GRUPURI FACEBOOK

Unelte

Despre noi

Social

×

Abonează-te la newsletter!

Fii primul care primește pe email știrile cele mai fierbinți din transporturi!

Va puteti dezabona oricand de la newsletter.