7 miliarde de euro pentru 450 de km de autostradă de la UE

7 miliarde de euro pentru 450 de km de autostradă de la UE

România va primi 29,2 miliarde de euro prin PNRR, din care 14,2 miliarde de euro sub formă de granturi și 15 miliarde de euro sub formă de împrumuturi.

Banii trebuie accesați până cel târziu la 31 decembrie 2023, iar proiectele finanțate prin acest program trebuie finalizate până la 31 decembrie 2026. În caz contrar, sumele trebuie returnate. Primii bani din PNRR ar putea veni în octombrie.

 Premierul Florin Cîțu a declarat că România a decis să acceseze și partea de împrumuturi din PNRR pentru a acoperi nevoia de investiții. De asmenea, premierul a precizat că împrumuturile sunt luate la o dobândă foarte mică.

''Este vorba despre 29,2 miliarde de euro bani care pot fi folosiți pentru a construi aproximativ 450 de kilometri de autostradă, vom renova zeci de spitale, vom construi sute de școli și de creșe. Vom avea un spital nou construit până în 2024. Este o premieră. Este foarte important pentru această guvernare să construiască spitale. Sunt trei mari sectoare care primesc bani Transporturi, Educație și Sănătate. Un alt element care a fost dezbătut, de ce luăm și împrumuturi: România are nevoie de investiții. Aceste împrumuturi se vor duce doar în investiții, nu vor merge în consum. Nu cred că există dezbatere că împrumuturile pentru investiții nu sunt bune. Împrumuturile luate prin PNRR sunt la o dobândă mult mai mică.

Aproape 0%. Este dobânda la care se împrumută Germania, Spania. Pentru România este un plus că ne putem împrumuta la aceste dobânzi. Prin PNRR ne asigurăm că banii care vin în România vor ajunge în toate colțurile României. Acesta este un alt principiu care a stat la baza PNRR. Toți românii vor beneficia de aceste 29,2 miliarde de euro'', a declarat premierul.

 Suma alocată construcției de autostrăzi ar fi de 7 miliarde euro.

Login pentru a posta comentarii.
înapoi la antet

Categorii

Site-uri recomandate

GRUPURI FACEBOOK

Unelte

Despre noi

Social

×

Abonează-te la newsletter!

Fii primul care primește pe email știrile cele mai fierbinți din transporturi!

Va puteti dezabona oricand de la newsletter.