C5. Florea Dascălu, Nelu Iordache și regula de trei simplă Recomandat
- Scris de Administrator
- Imprimare
COLOANA A CINCEA. Instanțele de judecată din România au surprins, în ultimii ani, prin lejeritatea cu care îi tratează pe unii infractori și prin sentințele dure pe care le aplică altora.
În această cea de-a doua categorie se înscriu Florea Dascălu, zis "Corleone", fost director al Direcției Întreținere din Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), și Nelu "Purcelachis" Iordache, fost administrator al firmei de construcții de drumuri Romstrade SRL.
Puşcărie "la greu" pentru directorul şpăgar
Curtea de Apel Timişoara a modificat, la 12 decembrie 2024, sentinţa în ceea ce îl priveşte pe Florea Dascălu: condamnare de şase ani.
Corleone a fost trimis în judecată pentru o serie de fapte de corupţie. După ce Tribunalul Arad l-a condamnat la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare, Dascălu a atacat sentinţa la Curtea de Apel Timişoara, în speranţa că va scăpa de pedeapsă sau că măcar pedeapsa se va transforma într-una cu suspendare. Pe de altă parte, şi procurorii DNA, care au instrumentat dosarul, au atacat sentinţa de la Arad, solicitând o pedeapsă mai mare pentru directorul şpăgar. Magistraţii de pe Bega au rejudecat dosarul şi au venit cu o pedeapsă aproape dublă: 6 ani de închisoare cu executare. Sentinţa a fost emisă joi, 12 decembrie.
„Respinge ca nefondat apelul declarat de inculpatul Dascălu Florea, împotriva sentinţei penale nr. 235 din data de 20 mai 2024 pronunţată de Tribunalul Arad. Admite apelul declarat de PÎCCJ – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Timişoara, împotriva Sentinţei penale nr. 235 din data de 20 mai 2024 pronunţată de Tribunalul Arad. Desfiinţează în parte sentinţa penală atacată şi, rejudecând cauza: Descontopeşte pedeapsa principală rezultantă aplicată în cauză inculpatului de către prima instanţă, repune în individualitatea lor pedepsele componente, înlătură sporul de pedeapsă principal aplicat. Menţine pedeapsa principală de 1 an şi 6 luni, aplicată de prima instanţă inculpatului Dascălu Florea, pentru săvârşirea infracţiunii de . Condamnă inculpatul Dascălu Florea pentru săvârşirea infracţiunii de la pedeapsa de 3 (trei) ani închisoare. Condamnă inculpatul Dascălu Florea pentru săvârşirea infracţiunii de la pedeapsa de 4 (patru) ani şi 6 (şase) luni închisoare. Contopeşte după regulile concursului de infracţiuni pedepsele principale aplicate inculpatului în prezenta cauză, după cum urmează: aplică inculpatului pedeapsa cea mai grea de 4 ani şi 6 luni închisoare, la care adaugă un spor de 1/3 din cuantumul celorlalte pedepse (1 an şi 6 luni), inculpatul Dascălu Florea urmând a executa pedeapsa rezultantă de 6 (şase) ani închisoare în regim de detenţie. Deduce din pedeapsa principală rezultantă aplicată inculpatului Dascălu Florea, durata reţinerii, a arestului preventiv şi a arestului la domiciliu din data de 23 octombrie 2023 până în 29 martie 2024, inclusiv”, se arată în sentinţa Curţii de Apel Timişoara, sentinţa care, de altfel, este definitivă şi nu mai poate fi atacată.
În loc de concluzie: Dacă nu i-a plăcut condamnarea la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare "oferită" de Tribunalul Arad, Corleone a primit "la superofertă" un cado' de 6 ani de la Curtea de Apel!
Menţine sechestrul
Curtea de Apel Timişoara a mai stabilit faptul că „menţine măsura sechestrului asigurător instituită asupra sumei de 27.060 (douăzecişişaptedemiişaizeci) lei, predată la Unicredit Bank SA Sucursala Timişoara. Restituie către PÎCCJ – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Timişoara suma de 30.000 (treizecimii) lei, alcătuită din suma de 20.000 lei din totalul de 27.060 lei, pe care s-a instituit măsura sechestrului asigurător şi din suma de 10.000 lei ridicată de organele de urmărire penală cu ocazia ocazia flagrantului organizat de organele de urmărire penală în data de 22.10.2022. Menţine, în rest, dispoziţiile sentinţei penale apelate ce nu contravin prezentului dispozitiv”.
În loc de concluzie: Mai știți vreun șpăgar din România care să fi luat 6 ani de închisoare pentru 7.500 de euro?
Și el tot la CCR
În cadrul procesului de la Timişoara, Florea Dascălu a solicitat sesizarea Curţii Constituţionale a României, avocaţii acestuia ridicând o serie de excepţii de neconstituţionalitate. Magistraţii de pe Bega au decis ca sesizările să fie trimise către CCR, urmând ca judecătorii de acolo să decidă asupra excepţiilor invocate.
„Constată admisibilitatea excepţiei de neconstituţionalitate a prevederilor art. 291 alin. 1 din Legea nr.287/2009 privind Codul penal, ridicată de inculpatul Dascălu Florea. Sesizează Curtea Constituţională în vederea soluţionării excepţiei de neconstituţionalitate invocată de inculpatul Dascălu Florea. Se înaintează către Curtea Constituţională un exemplar original al prezentei decizii”.
În loc de concluzie: Dar cum Curtea Constituțională se ocupă cu alte "mangle" în aceste zile, e puțin probabil ca "Nea Florică" să obțină ceva care să îl ajute.
Un flagrant, două flagrante
În luna octombrie a anului 2022, Florea Dascălu a fost reţinut în urma unui flagrant organizat de procurorii DNA Timişoara.
„În perioada 7 mai–22 octombrie 2022, inculpatul Dascălu Florea, în calitatea sa de director CNAIR, ar fi primit de la un administrator de societate comercială (martor), în mod repetat, sume de bani și alte foloase (toate în valoare totală de 37.060 lei), pentru ca, în schimb, pe de-o parte, să îndeplinească un act contrar atribuțiilor de serviciu și pe de altă parte să își exercite influența pe care o avea asupra unor funcționari publici și privați, promițând (promisiuni materializate ulterior) că îi va determina pe aceștia să îndeplinească acte ce intrau în îndatoririle lor de serviciu pentru sprijinirea activității omului de afaceri respectiv (câștigarea de contracte și lucrări de estetică rutieră și deszăpezire). În același context, inculpatul ar fi pus la dispoziția aceluiași om de afaceri mai multe date nedestinate publicității, informații menite să îi asigure câștigarea unor licitații organizate de CNAIR. Astfel, pentru demersurile descrise, inculpatul Dascălu Florea ar fi primit, în data de 7.05.2022, suma de 10.000 lei și foloase necuvenite în cuantum de 2.060 lei, în data de 12.07.2022 suma de 10.000 lei, iar în data de 22.10.2022 suma de 10.000 lei și foloase necuvenite în cuantum de 5.000 lei, în ultima împrejurare procurorii constatând săvârșirea infracțiunii flagrante”, anunţa DNA în luna noiembrie a aceluiaşi an.
În loc de concluzie: La ce mite se iau în CNAIR, care variază între 2 și 30 la sută din valoarea contractelor, suma de 37.060 lei este cu siguranță o insultă adusă inteligenței tuturor șpăgarilor din administrația locală și centrală din România. Din perspectiva acestor "hahalere", Dascălu trebuia aruncat pentru ani buni la pușcărie pentru că a luat "șpăgi de dumping".
Cu alte cuvinte, prin sumele practicate, Corleone a stricat piața concurențială a șpăgii din România!
Purcelachis: 11 ani și 9 luni de închisoare
Mai rău decât Florea Dascălu "și-a luat-o" însă Nelu "Purcelachis" Iordache. Fostul administrator al firmei de construcții de drumuri Romstrade SRL a fost condamnat definitiv, în luna septembrie 2021, de Curtea de Apel Bucureşti, la 11 ani şi 9 luni de închisoare cu executare pentru mai multe infracţiuni, printre care şi fraude cu fonduri europene alocate pentru construcţia autostrăzii Nădlac-Arad. Nelu Iordache, administrator al SC Romstrade SRL, a primit 6 ani şi 9 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii împotriva intereselor financiare ale Comunităţilor Europene, 6 ani şi 6 luni pentru delapidare cu consecinţe deosebit de grave, 4 ani şi 6 luni pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată şi 2 ani pentru înşelăciune, conform deciziei instanţei.
Pedepsele au fost contopite, rezultând o condamnare finală de 11 ani şi 9 luni închisoare, din care se va scădea perioada reţinerii, arestării preventive şi arestului la domiciliu (1 decembrie 2012-25 august 2014).
În loc de concluzie: Într-o logică simplă, dacă Pucelachis a stat în arest la domiciliu aproximativ un an și nouă luni, judecătorii i-au dat o pedeapsă de 10 ani de închisoare "net".
Bani confiscați și sechestru pe bunuri
La fel ca Dascălu, și Iordache și-a luat "pleașca" la Curtea de Apel. Condamnarea definitivă stabilită de CAB este mult mai mare decât cea dată în decembrie 2017 de instanţa de fond, Tribunalul Bucureşti, care pronunţase o sentinţă de 6 ani şi 9 luni închisoare. Pe latură civilă, instanţa a dispus ca acţiunea formulată de BCR să rămână nesoluţionată, însă l-a obligat pe Nelu Iordache să plătească firmei SC Monteadriano-Engenharia E Construcao SA suma de 5.512.611 lei, cu titlu de daune materiale. De asemenea, judecătorii au dispus ca lui Nelu Iordache să-i fie confiscată suma de 14.126.070 lei, rămasă în urma comiterii infracţiunii de delapidare, fiind menţinut sechestrul pe mai multe bunuri mobile şi imobile. Nelu Iordache a fost trimis în judecată de DNA în aprilie 2013, fiind acuzat că a schimbat, fără respectarea prevederilor legale, destinaţia sumei de peste 31,5 milioane lei, reprezentând o parte din avansul încasat de la CNADNR pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor la primul tronson din autostrada Nădlac - Arad (aproximativ 22,3 km), lucrarea fiind finanţată în proporţie de 85% din fondul de coeziune al UE. Romstrade SRL era lider al Asocierii Romstrade SRL - Monteadriano Engenharia E Construcao SA - SC Donrep Construct SRL, care a încheiat contractul cu CNADNR. Suma de 31.519.960 lei încasată de la CNADNR SA a fost utilizată în realitate pentru achitarea unor datorii restante ale societăţii Romstrade SRL, pentru a susţine societăţile din grupul de firme pe care Nelu Iordache le controla în mod direct sau prin persoane interpuse, precum şi în scop personal, după retragerea unor sume în numerar.
În loc de concluzie: Unii buni cunoscători ai acestui caz susțin că procurorii și judecătorii nu au luat în considerare faptul că Romstrade a împrumutat bani de la alte firme din grup pentru a lucra la drumuri, ci s-au concentrat exclusiv pe tranșa de bani europeni!
Datorii plătite cu fonduri europene
În viziunea judecătorilor, "banii destinaţi construcţiei primului tronson de autostradă au fost folosiţi în alte scopuri. Astfel, banii au fost folosiţi pentru achitarea unor datorii în valoare de peste 9,7 milioane lei ale societăţilor în care Iordache era direct interesat, între care o companie de transport aerian (Blu Air, n.red.), plăţi făcute în baza unor contracte ce nu au avut legătură cu derularea contractului pentru autostradă. În acest sens, el i-a determinat pe unii salariaţi ai Romstrade să falsifice mai multe facturi emise de furnizori, astfel încât să reiasă că plăţile erau aferente lucrărilor la autostrada Nădlac-Arad. De asemenea, s-a constatat retragerea în numerar a sumei de aproape 9,9 milioane lei cu scopul declarat al achiziţiei de terenuri, în baza unor antecontracte de vânzare-cumpărare fictive în numele Romstrade. Pentru a crea o aparenţă de legalitate a retragerilor, Iordache a semnat 7 dintre aceste contracte, iar în ceea ce priveşte alte 20 de operaţiuni comerciale ce nu au legătură cu proiectul construirii autostrăzii, el i-a instigat pe unii angajaţi ai firmei să falsifice documente justificative. Banii au fost folosiţi şi pentru rambursarea de dobânzi şi comisioane restante totalizând peste 2 milioane lei aferente unui contract de credit, dar şi cu titlu de onorariu notar public, taxă de carte funciară şi impozit aferente achiziţionării unui teren în comuna Adunaţii Copăceni, precum şi pentru materiale, lucrări şi servicii de consultanţă şi transport necesare proiectului de construcţie a unui complex în comuna Adunaţii Copăceni, toate aceste plăţi neavând legătură cu proiectul de construcţie a autostrăzii. "Pentru a disimula adevărata provenienţă a banilor, şi anume avansul încasat de la CNDNR SA, şi pentru a-i folosi în interes propriu şi al societăţilor în care era interesat, Nelu Iordache a trecut aceşti bani, pe bază de facturi ce atestau operaţiuni fictive, prin anumite firme. Apoi, banii s-au întors cu explicaţia 'plată eronată' sau 'plată nedatorată' în contul SC Romstrade SRL deschis la o altă bancă decât cea prin care se derulau operaţiunile de plăţi aferente contractului pentru construirea autostrăzii. Suma ce a făcut obiectul operaţiunilor de spălare a banilor este de 25.000.000 lei. Consecinţa directă a schimbării de către firmă a destinaţiei fondurilor din avansul încasat pentru realizarea autostrăzii Nădlac - Arad o constituie nerealizarea proiectului şi suspendarea plăţilor de către Comisia Europeană", mai spun procurorii.
În loc de concluzie: O mare parte din suma primită de la UE a ajuns la Blue Air, fosta companie aviatică deținută de Purcelachis. Culmea ironiei, după arestarea sa, foștii lui colaboratori de la Blue Air i-au "înhățat" efectiv compania aviatică printr-o serie de manevre dubioase.
La rândul lor, și golănașii de la Blue Air au rămas cu buzele umflate după ce au fost băgați în faliment de către autoritățile române în anul 2022.
Asociere și cesionare
Cu referire la activităţile care au premers adjudecarea contractului, procurorii au reţinut că, pentru a îndeplini condiţiile de participare la licitaţia organizată de CNADNR, societatea avea nevoie de susţinerea celor doi asociaţi - firma Monteadriano şi SC Donrep Construct SRL. În acest scop, Nelu Iordache i-a indus în eroare pe reprezentanţii celor două societăţi cu privire la modalitatea în care a asigurat finanţarea proiectului, ascunzându-le faptul că a încheiat un contract de finanţare cu BCR şi a cesionat toate veniturile asocierii fără acordul lor.
"Astfel, sumele cuvenite nu au mai fost virate în conturile asociaţilor. Pentru a justifica acest lucru, inculpatul s-a prevalat de secretul bancar şi a invocat presupusul refuz al BCR de a le efectua plăţi în lipsa unor scrisori de garanţie emise în formatul şi condiţiile stabilite de bancă despre care susţinea că le respingea toate scrisorile de garanţie. Pentru realizarea lucrărilor contractate, inculpatul Iordache, în calitate de administrator al SC Romstrade SRL, a semnat cu BCR un contract de facilitate de credit în baza căruia s-a obligat să direcţioneze toate încasările rezultate din contractele atribuite în urma licitaţiei privind proiectul Coridorul IV - Tronsonul Nădlac - Arad prin conturile deschise la BCR şi să cedeze în favoarea băncii toate drepturile de încasare ce provin din contragaranţiile emise de către partenerii de asociere. Pentru a obţine încheierea acestui contract, inculpatul, prin utilizarea unor documente false, i-a indus în eroare pe reprezentanţii BCR cu privire la faptul că este împuternicit de 'Membrii AGA' să semneze cu banca contractul de creditare", mai arată DNA. Fraudarea BCR s-a realizat prin prezentarea la plată a unor facturi şi centralizatoare de plată fictive, a unor contracte de vânzare-cumpărare terenuri cu semnături false, a unor hotărâri ale Adunării Generale a Asociaţilor cu semnături falsificate, prin utilizarea frauduloasă a facilităţii de creditare pe documente de livrare. De asemenea, în perioada iunie 2011-noiembrie 2012, în calitate de administrator al Romstrade, Nelu Iordache şi-a însuşit în mod nelegal suma de aproximativ 80 milioane lei, semnând pentru crearea unei aparenţe de legalitate, personal sau prin împuternicit, un număr de 136 de dispoziţii de plată potrivit cărora ridicările de numerar constituie avans pentru achiziţia de terenuri. DNA menţionează că o parte din aceşti bani (9,9 milioane lei) proveneau din avansul obţinut de SC Romstrade SRL prin contractul de construire a autostrăzii Nădlac-Arad.
În loc de concluzie: Din rechizitoriul procurorilor lipsesc sumele pe care Purcelachis le-a plătit șefilor din CNADNR, actuala CNAIR, cu titlu de șpagă!
Regula de trei simplă
Nelu Iordache și Florea Dascălu au șanse mari să moară în închisoare. E posibil ca cei doi să beneficieze de eliberări condiționate după ce execută două treimi din pedeapsă sau chiar mai repede, la jumătatea pedepsei, pentru un bun comportament și/sau motive medicale.
La Corleone, probabilitatea de a nu mai ieși viu din închisoare este mult mai mare. Pe vremea când mai era încă director de Întreținere la CNAIR, el a suferit două atacuri vasculare cerebrale (AVC), care i-au redus substanțial capacitatea de a gândi și de a se exprima.
Un jurnalist l-a sunat la un moment dat să îl întrebe ce se întâmplă într-o anumită zonă cu deszăpezirea din timpul iernii.
După conversația telefonică, ziaristul a concluzionat în articolul publicat că, în timp ce unii oameni sunt blocați cu autovehiculele în zăpadă, directorul de Întreținere al CNAIR este beat. În realitate, Dascălu vorbea foarte greu din cauza sechelelor lăsate de AVC.
În cazul lui, pedeapsa pare exagerată dacă o raportăm la prejudiciu, adică 37.060 lei.
Sigur că, atunci când dă o condamnare, o instanță nu ia în calcul doar valoarea prejudiciului. Dar, dacă aplicăm în glumă, la Purcelachis, regula de trei simplă de la raportul prejudiciu/luni de închisoare din cazul lui Corleone vom avea o mare surpriză.
Astfel, dacă, pentru un prejudiciu de 37.060 lei, Dascălu a primit 72 luni de închisoare, pentru un prejudiciu de 31.500.000 lei, Iordache ar fi trebuit să primească în jur de 61.198 luni, adică 5.099 ani de închisoare.
În loc de concluzie: Nici mumia lui Tutankhamon nu are o asemenea vechime!
Genul programului: PAMFLET!
Coloana a cincea este o rubrică de pamflet și trebuie tratată ca atare.
Le mulțumim tuturor prietenilor noștri care ne sprijină cu informații de calitate premium.
Îi rugăm pe toți cei care vor să ne trimită informații, documente, fotografii sau videoclipuri să ne contacteze prin e-mail la adresa: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..
Articole înrudite
- CNAIR se reorganizează în 39 de puncte de trecere a frontierei
- VIDEO. C5. "Bilanțul" lui Sorin Grindeanu la conducerea Ministerului Transporturilor
- Fraudă de 37.000.000 €. Sunt percheziții la CNAIR. Ce autostradă e „investigată”?
- Apar 3 noduri rutiere pe autostrăzile din România
- 16 kilometri de autostradă, inaugurați mai devreme. Pe unde se va circula?