CAMERE VIDEO PENTRU DEPISTAREA CAMIOANELOR CARE DEPĂȘESC PE PLOAIE Recomandat

CAMERE VIDEO PENTRU DEPISTAREA CAMIOANELOR CARE DEPĂȘESC PE PLOAIE

Ministrul flamand al mobilității, Ben Weyts, a anunțat că se vor instala camere video pentru șoferii de camion, vizate fiind momentele în care aceștia ignoră interdicția de depășire când plouă.

Camerele de luat vederi, care vor fi instalate în prima jumătate a anului 2019, vor fi legate de un dispozitiv care măsoară precipitațiile. Ministrul federal al mobilității, François Bellot, nu a definit încă ce poate fi considerată o vreme ploioasă. "Imediat ce este completă legea, putem începe detalierea", spune Weyts.

Gluma belgiană
O lege care explică ce este "ploaia" nu este o sarcină ușoară. În 2004, Bert Anciaux, ministrul mobilității la momentul respectiv, a impus interdicția de depășire pe "vreme ploioasă". Cu toate acestea, această definiție este prea largă: ce zici de grindină și zăpadă, se aplică legea interdicției de depășire? Plouă doar când picăturile vor cădea din cer?", s-a întrebat Anciaux. Interdicția a devenit o glumă care a trecut granițele Belgiei.

Definiți precipitațiile
"Pentru Institutul Meteorologic Regal, KMI, o zi ploioasă este o zi în care cade 0,1 litri de apă pe metru pătrat", declară meteorologul David Dehenauw.
"Însă acest principiu nu funcționează aici. Poate ploua timp de două minute și apoi să se oprească pentru restul zilei. Trebuie să măsori la fața locului, în respectivul moment. Deci, aceste contoare-video ar trebui să detecteze intensitatea minimă pe minut”, spune Dehenauw. "Este burnița inclusă la categoria - ploaie? Ar trebui să se stabilească reguli și pentru asta?"
Stef Willems, de la institutul de trafic VIAS, spune că nu este vorba numai de ploaie: "Trebuie să definiți interdicția la nivel de precipitație, pentru că aveți zăpadă, și ceață".
Unul din trei șoferi de camioane ignoră interdicția. Ministrul Bellot trebuie să determine acum când plouă cu adevărat. "Dacă există o problemă în ceea ce privește stabilirea regulilor pentru ploaie și umezeală, putem face reguli la nivelul fiecărei regiuni din Belgia", spune Bellot prin intermediul purtătorului de cuvânt. "De exemplu, prin intermediul unui grup de lucru." Cifrele arată că unul din trei șoferi de camioane ignoră interdicția de a depăși pe ploaie. Pentru șoferii străini, procentul ajunge la 90%.
În România nu există studii de specialitate care să indice cât de mult influențează ploaia apariția accidentelor rutiere. Potrivit Departamentului de Transporturi din cadrul Guvernului din SUA, ploaia este responsabilă pentru 10% din totalul numărului de accidente dintre vehicule și pentru 46% din accidentele provocate de condiții atmosferice nefavorabile.

CASETA
Exemplu. Camionul a derapat în pantă
Un camion de transport marfă a făcut „prăpăd“ pe şoseaua de centură a Iaşului, în localitatea Uricani. La prânz, camionul, care cobora dinspre Valea Ursului către drumul european, a derapat pe fondul şoselei umede şi a vitezei de deplasare, a lovit parapetul de protecţie al trotuarului şi apoi a lovit un autoturism Volkswagen care se afla parcat în faţa porţii unui localnic. Autoturismul a fost târât câţiva metri şi a fost avariat în proporţie majoră.
Situaţia putea deveni tragică dacă pe trotuar ar fi circulat în acel moment vreun trecător sau dacă în Volkswagen s-ar fi aflat vreo persoană. Timp de două ore, traficul prin localitatea Uricani s-a desfăşurat pe un singur fir, până au fost ridicate maşinile implicate în tamponare.

Login pentru a posta comentarii.
înapoi la antet

Categorii

Site-uri recomandate

GRUPURI FACEBOOK

Unelte

Despre noi

Social

×

Abonează-te la newsletter!

Fii primul care primește pe email știrile cele mai fierbinți din transporturi!

Va puteti dezabona oricand de la newsletter.

Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii in site, acceptati modul in care folosim aceste informatii.
Detalii Ok Resping