Tot ce trebuie să știți despre completarea Formularului Digital de Intrare în România
- Scris de tirmagazin3
- Imprimare
UPADTE. Guvernul României a aprobat, în ședința de Guvern din data de 03,02,2022, Ordonanța de Urgență nr. 5/2022 pentru modificarea și completarea Ordonanţei de urgenţă nr. 129/2021 privind implementarea formularului digital de intrare în România.
Toate persoanele care sosesc în România trebuie să completeze formularul digital de intrare în țară (PLF), indiferent de specificul punctului de trecere a frontierei folosit: rutier, aerian, feroviar sau naval.
Documentul se completează exclusive on-line, pe platforma https://plf.gov.ro. Acesta va fi verificat la intrarea in ţară de către poliţiştii de frontieră cu ocazia derulării formalităţilor de control. Menţionăm că, în situația în care o persoană se prezintă în punctul de trecere a frontierei fără formular acesteia i se permite intrarea în ţară.
Actul normativ aduce mai multe completări care vizează îmbunătățirea mecanismului de completare a Formularului Digital de Intrare în România (PLF).
Documentul prevede creșterea termenului în care o persoană are obligația de a completa Formularul Digital de Intrare în România de la 24 de ore la cel mult 72 de ore înainte de intrarea pe teritoriul României.
Obligația persoanelor de a completa formularul nu este considerată a fi îndeplinită în cazul introducerii în formular date de identitate eronate sau incomplete.
Prin excepție, pentru minori și persoanele lipsite de capacitate de exercițiu (ex. minori, persoane cu handicap), obligația de a completa formularul revine părinților, tutorelui sau reprezentantului legal.
Ordonanța de Urgență nr. 5/2022 pentru modificarea și completarea Ordonanţei de urgenţă nr. 129/2021 privind implementarea formularului digital de intrare în România prevede și unele categorii de personal exceptat, care vor avea obligația de a completa formularul, o singură dată la intrarea în România, prin bifarea opțiunii „personal exceptat” de pe formular. Acestea sunt:
a) Piloții de aeronave și personalul navigant al acestora, precum și mecanicii de locomotivă și personalul feroviar;
b) Conducătorii autovehiculelor cu capacitatea maximă autorizată mai mare de 2,4 tone care asigură transportul de marfă, precum și conducătorii autovehiculelor prevăzute cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv locul conducătorului, care asigură transport de persoane;
c) Personalul navigant maritim și fluvial, precum și personalul de deservire a platformelor maritime;
d) personalul navigant îmbarcat la bordul navelor, elicopterelor și personalul de deservire a platformelor maritime situate în zona economică exclusivă a României și care nu se deplasează pe teritoriul altui stat) polițiștii care participă la misiuni de aducere în România, sub escortă, a persoanelor urmărite internațional și a celor transferate în vederea continuării executării pedepsei cu închisoarea în conformitate cu prevederile Legii nr. 302/2004, republicată, cu modificările și completările ulterioare;
e) personalul implicat în executarea misiunilor de transport pacienți ai serviciului medical la și din unități sanitare aflate în afara teritoriului României.
f) Persoanele în vederea deplasării la locul de muncă tranzitează frontiera de stat cel puțin o data în 24 de ore.
De asemenea, valoarea contravențiilor care pot fi aplicate pentru nerespectarea obligațiilor ce revin fiecărei persoane la completarea PLF este acum cuprinsă între 500 și 3.000 lei.
Articole înrudite
- FOTO&VIDEO Zeci de șoferi de camion au rămas înzăpeziți
- Camion încărcat de 3 ori peste greutatea admisă. N-avea nici autorizație de transport
- COD ROȘU Remorca unui camion a fost luată de vânt
- Accident teribil pe Valea Oltului între două camioane
- Un șofer de camion a fost condamnat la închisoare pe viață. Ce crime a făcut?