Șoferii de camion, una dintre categoriile cărora li se recomandă să poartă mască în epidemia de coronavirus
- Scris de tirmagazin3
- Imprimare
Purtarea unei masti medicale este una dintre masurile de preventie menite sa limiteze transmiterea unor infectii respiratorii, printre care si infectia determinata de noul coronavirus (COVID-19) din China. Totusi, doar purtarea unei masti nu este suficienta, astfel ca este necesara si adoptarea altor masuri, printre care de maxima importanta sunt cele de respectare a normelor de igiena.
Doctorii de la Spitalul Regina Maria au răspuns mia multor întrebări:
Ce este o masca medicala?
O masca medicala este un instrument utilizat pentru prevenirea transmiterii infectiilor. Aceasta acopera nasul si gura si are bucle cu care se fixeaza de urechi. Mastile de fata ajuta la limitarea raspandirii germenilor. Cand cineva vorbeste, tuseste sau stranuta se elibereaza in aer mici picaturi cu agenti patogeni care pot infecta persoanele din jur. Prin purtarea unei masti, se poate preveni contaminarea celorlalte persoane.
Insa purtarea mastii medicale este doar una dintre masurile de prevenire a infectiilor respiratorii. In acest sens, sunt importante masurile de igiena personala. Spala-ti mainile frecvent cu apa si sapun, acopera gura cand stranuti, tusesti sau iti stergi nasul, spala-ti mainile intotdeauna inainte de a prepara mancarea, inainte de a te aseza la masa si dupa ce mergi la toaleta.
Cine ar trebui sa poarte o masca medicala?
Purtarea mastii medicale este recomandata:
Persoanelor cu simptome de infectii respiratorii
Persoanelor care au grija de bolnavii cu infectii respiratorii
Celor care au fost in contact cu bolnavi cu alte infectii respiratorii
Celor care merg in vizita in spitale sau clinici
Personalului medical
Personalului din industria alimentara
Soferilor sau conducatorilor de mijloace de transport in comun
Persoanelor care lucreaza in locuri neaerisite sau insuficient ventilate
Elevilor si profesorilor (cu exceptia orelor de educatie fizica).
Este recomandat sa porti masca pentru a te proteja de coronavirus?
Avand in vedere ingrijorarile legate de noul coronavirus din China, multe persoane se intreaba care este cea mai buna modalitate pentru a se proteja de infectie. Iar multi se intreaba daca o masca medicala ofera protectie, iar daca da, ce fel de masca? Cel mai important lucru de retinut este ca specialistii incearca sa inteleaga modul in care se transmite noul coronavirus.
Centrul pentru Prevenirea si Controlul Bolilor (CDC) din SUA recomanda:
Spalarea mainilor frecvent de-a lungul zilei;
Evitarea atingerii cu mainile nespalate a ochilor, nasului si a gurii;
Evitarea contactului cu persoanele bolnave.
Aceste masuri ajuta la prevenirea multor infectii, inclusiv a celei cu noul coronavirus.
Recomandarile organizatiilor internationale pentru persoanele care sunt suspecte de infectie cu noul coronavirus si care au simptome respiratorii usoare trebuie:
Sa se spele frecvent pe maini cu apa si sapun sau sa isi dezinfecteze mainile cu solutie pe baza de alcool
Sa mentina distanta fata de persoanele sanatoase de cel putin 1 metru
Sa poarte masca medicala.
Ingrijitorii celor suspecti de infectie cu noul coronavirus trebuie sa respecte aceleasi masuri si, in plus, este nevoie sa arunce materialele contaminate cu secretiile bolnavului cat mai in siguranta si sa deschida geamurile cat mai des.
Masca de fata poate juca un rol in prevenirea infectiei, dar acest rol este limitat in situatiile reale. Exista unele dovezi care arata ca masca te protejeaza de transmiterea virusului de la maini la gura, probabil pentru ca esti mai atent sa nu atingi fata cand o porti. De asemenea, esti mai protejat de picaturi cand cineva stranuta sau tuseste langa tine.
Cea mai mare preocupare pe care o au medicii in legatura cu aceste masti este falsul sentiment de siguranta pe care ti-l da purtarea ei. Exista numeroase motive pentru care mastile de fata nu sunt ideale. De exemplu, este greu sa gasesti una care sa se potriveasca perfect in jurul nasului si a gurii si pe care sa o mentii o perioada indelungata. In momentul in care iti atingi nasul sau gura cand porti masca, rolul ei protector se pierde. In mediul medical, exista recomandari clare legate de momentul in care trebuie purtata masca si ce protectie este indicata in functie de tipul de infectie pe care o au pacientii.
Precautii legate de picaturile de saliva: utilizati o masca medicala dreptunghiulara in cazul unei infectii care se raspandeste prin picaturi mari cand cineva tuseste, stranuta sau vorbeste. Infectii precum gripa, pertussis si anumite tipuri de meningita bacteriana se incadreaza in aceasta categorie. Atat persoana infectata, cat si cei din jur ar trebui sa poarte masca de fata. Este foarte important ca ingrijitorii sa aiba masca la fiecare interactiune cu bolnavul si sa aiba alta noua de fiecare data cand vin in contact cu bolnavul.
Precautii legate de transmiterea aeriana: unele infectii pulmonare sau ale gatului se raspandesc prin particule virale sau bacteriene mici care raman in suspensie in aer si sunt inhalate de ceilalti. Noul coronavirus, varicela, SARS si tuberculoza fac parte din aceasta categorie. In aceste cazuri, persoana infectata trebuie sa poarte o masca de fata. Iar toti oamenii care vin in contact apropiat ar trebui sa poarte o masca de respirat N95, care are un filtru special conceput pentru a oferi protectie fata de particulele mici din aer. Aceste masti au, de obicei, forma rotunjita.
In timp ce specialistii continua sa afle mai multe legate de modul de raspandire a noului coronavirus, recomandarile legate de masca medicinala se adreseaza mai ales persoanelor care au infectia sau sunt expuse. Persoanele care sunt expuse sau care au un risc mare de imbolnavire ar trebui sa poarte masca medicala. Oricine are grija de cineva infectat intr-un spatiu spitalicesc trebuie sa poarte o masca medicala.
Daca porti o masca de fata, asigura-te ca se muleaza bine pe nas si gura. Arunc-o in mod corespunzator si pune alta de fiecare data cand cineva de langa tine tuseste sau stranuta.
Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, „simpla folosire a mastii de fata este insuficienta pentru a oferi protectie adecvata impotriva raspandirii noului coronavirus”. In plus, majoritatea oamenilor nu stiu sa utilizeze corect o masca medicala, iar graba cu care le cumpara pot impedica persoanele care au cea mai mare nevoie de ele – furnizorii de servicii medicale – sa le obtina, sustine dr. Amesh Adalja, specialist la Centrul pentru Securitatea Sanatatii de la Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health.
Cum se poarta corect masca?
Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda ca masca medicala sa fie plasata „cu grija peste nas si fata si sa fie tinuta aproape, pentru a reduce spatiul dintre fata si masca”, sa se evite atingerea ei in timpul purtarii si sa fie aruncata cand se umezeste. De asemenea, Organizatia Mondiala a Sanatatii sfatuieste ca atunci cand masca este indepartata sa nu se atinga partea din fata, ci cordelutele care se ataseaza de urechi.
Cand porti o masca medicala, asigura-te ca:
Masca se potriveste pe fata. Elasticele sau snururile trebuie pozitionate corect astfel incat sa mentina masca ferma. Masca trebuie sa acopere nasul, gura si barbia.
Masca nu trebuie atinsa cu mainile, pentru ca eficienta protectiei este afectata. Daca trebuie sa o atingi, spala-te mai intai si apoi pe maini.
Cand trebuie sa dai masca jos, evita sa atingi partea din exterior, pentru ca poate fi contaminata cu microbi.
Inainte de a fi aruncata, masca trebuie pusa intr-o punga de plastic.
O masca medicala nu trebuie purtata mai mult de o zi. Inlocuieste-o imediat daca este umeda sau deteriorata.
De ce poarta cadrele medicale masca?
Pentru prevenirea transmiterii virusurilor gripale in unitatile medicale, sunt recomandata unele masuri. Acestea includ: acoperirea fetei pacientului care prezinta simptome de infectii respiratorii cu masca, izolarea pacientilor suspecti in camere speciale si purtarea de catre personalul medical a unor costume de protectie.
Personalul medical trebuie sa poarte o masca de protectie cand se afla in preajma unui bolnav suspect sau confirmat de gripa. O astfel de masca este necesara cand medicamentele antivirale sunt limitate sau cand vaccinul antigripal nu este disponibil, de pilda in timpul unei pandemii. Precautiile standard impotriva infectiei trebuie mentinute pana cand pacientul a fost diagnosticat ca fiind neinfectios sau 7 zile dupa debutul bolii ori la 24 de ore de la scaderea febrei si a simptomelor respiratorii sau mai mult, indiferent daca bolnavul se afla sau nu intr-o unitate medicala. Masurile de precautie trebuie aplicate pe perioade mai lungi in functie de observatiile clinice, de pilda in cazul copiilor mici sau a pacientilor imunocompromisi.
Articole înrudite
- FOTO&VIDEO Zeci de șoferi de camion au rămas înzăpeziți
- Camion încărcat de 3 ori peste greutatea admisă. N-avea nici autorizație de transport
- COD ROȘU Remorca unui camion a fost luată de vânt
- Accident teribil pe Valea Oltului între două camioane
- Un șofer de camion a fost condamnat la închisoare pe viață. Ce crime a făcut?