Petrolul rusesc, interzis în Europa. Ne așteptăm la scumpirea motorinei Recomandat

Petrolul rusesc, interzis în Europa. Ne așteptăm la scumpirea motorinei

 Motorina costă sub 8 lei pe litru, la minimul ultimelor 2 luni. Se întâmplă după ce liderul pieţei de carburanţi a scăzut preţul, într-o singură zi, cu 15 bani pe litru.

Speranţele şoferilor că vor da mai puţini bani pe un plin sunt însă spulberate de analişti. Din 5 decembrie, petrolul rusesc va fi interzis în Europa şi preţurile devin tot mai volatile.

Şoferii au avut parte de o surpriză nesperată la pompă. Motorina a coborât sub 8 lei, pentru prima dată de la sfârșitul lunii septembrie. Liderul pieţei a făcut o ieftinire de 15 bani, o mișcare mai mare decât cele cu care ne-a obișnuit până acum. În Bucureşti, un litru de motorină porneşte de la 7 lei şi 91 de bani, iar cel de benzină - de la 6 lei şi 71 de bani.

Doar că, din 5 decembrie, petrolul rusesc va fi interzis în Uniunea Europeană, aşa că ieftinirile nu vor ţine mult, cred analiştii. Creşterile de preţ însă nu vor fi bruşte.

Deficit de benzină este acum în Ungaria, la peste un sfert din staţiile de alimentare. Nu embargoul este cauza, ci plafonarea preţurilor, care afectează puternic oferta. La noi, subvenţia de 50 de bani la pompă este valabilă până la sfârşitul anului. În funcţie de evoluţia preţurilor, Guvernul ar putea să extindă compensarea, arată observatornews.

Ce zice Virgil Popescu

Toţi cei trei operatori (n.r. Petromidia, Petrobrazi, Petrotel) ne-au informat că au deja contracte cu surse alternative. Deci nu vor mai importa petrol din Federaţia Rusă.

Evident că în a doua parte a lunii decembrie vom vedea cum evoluează preţurile. Şi exact cum am făcut cu prelungirea schemei vom vedea dacă va fi prelungită sau dacă nu va fi prelungită.


STAREA TRANSPORTURILOR - CONSTANTIN ISAC


CAMION FEST OCTOMBRIE 2022

Login pentru a posta comentarii.
înapoi la antet

Categorii

Site-uri recomandate

GRUPURI FACEBOOK

Unelte

Despre noi

Social

×

Abonează-te la newsletter!

Fii primul care primește pe email știrile cele mai fierbinți din transporturi!

Va puteti dezabona oricand de la newsletter.