Mărturia unui șofer de camion: Atacat cu un cuțit de migranții veniți să îl jefuiască în parcare Recomandat

Mărturia unui șofer de camion: Atacat cu un cuțit de migranții veniți să îl jefuiască în parcare

Un hușean în vârstă de 64 de ani, șofer de TIR cu experiență, care străbate de aproape două decenii drumurile Uniunii Europene, a fost la un pas să fie înjunghiat într-o parcare din Franța, după ce a fost atacat cu cuțitul de un grup de migranți, veniți să jefuiască TIR-urile parcate.

Este vorba despre Neculai Cumpănă. Omul a mărturisit că meseria de șofer de TIR a devenit atât de periculoasă, încât doar cei tari de fire și curajoși mai pot face față. Cel puțin în Franța, parcările, mai ales din zona orașului-port, Calais, sunt foarte riscante. Migranții, flămânzi și înarmați, nu au niciun scrupul și, când cred că șoferii se odihnesc, dau atacul. „Aud un zgomot, când ies, văd un cap, i-am tras una, o căzut jos, iar eu am pornit motorul. Au venit alți patru imediat, să tragă de ușă, … Vă dați seama, ăia se răzbunau pe mine, mă mutilau dacă eu nu plecam mai repede de-acolo. Câți au mai fost bătuți, jefuiți, sute”, a spus Neculai Cumpănă.

 Amenințați, bătuți și adesea la un pas de moarte, șoferii de TIR care străbat Uniunea Europeană au ajuns să aibă una din cele mai riscante meserii. Cu toate acestea, zeci de hușeni au absolvit sau sunt în curs de absolvire a cursurilor care le dă competență în conducerea vehiculelor de mare tonaj. Oamenii își pun toată speranța în obținerea unui post de șofer de tir în Comunitate, ca o șansă de scăpare din sărăcie, chiar dacă știu bine că viața de „tirist” a ajuns să prezinte un risc inimaginabil, din cauza migranților care bântuie prin UE și trăiesc din jafurile pe care le comit cu cuțitul în mână.

Li s-a strâns inima hușenilor, când l-au recunoscut pe unul dintre cei mai exprimentați șoferi de TIR din oraș, dând un interviu la o televiziune națională, în timp ce se afla pe drumurile din Franța. Neculai, în vârstă de 64 de ani, a povestit cum în urmă cu aproximativ o lună era să fie înjunghiat de un grup de tâlhari, veniți să îi fure încărcătura, iar asemenea fapte se întâmplă zi de zi. Cel mai grav este că colegii șoferi de TIR nu sunt solidari, nu sar unii pentru alții, ceea ce a dat migrantților tâlhari un tupeu incredibil.

„L-am recunoscut în reportaj pe Neculai Cumpănă de la Huși și ceea ce a spus m-a pus pe gânduri”

Hușenii de acasă au văzut un reportaj dat de o televiziune națională, în care se vorbea despre riscul meseriei de șofer de TIR pe drumurile Uniunii Europene. „Eu pe nenea Neculai îl cunosc demult, stă pe lângă bunica mea. Am făcut cursurile de șofer de TIR, care m-au costat o grămadă de bani. Am zis că poate am o șansă să reușesc în meseria asta. Am vorbit cu alți șoferi de TIR și toți au spus că e greu, dar nu credeam că poți să fii omorât, fără să faci nimănui niciun rău.

Credeam că doar străinătatea sau dorul de familie se îndură greu acolo, dar nu am bănuit că te atacă migranții la drumul mare, prin parcări, în țări civilizate ca Franța. Mama a spus să nu mă mai duc la muncă pe TIR, că nu vrea să stea cu grijă, dar eu mă duc. Să stau în țară, la Huși, pe un salariu de 2500 de lei sau să mă duc șofer pe TIR, cu 2500 de euro pe lună? Știu încă vreo 10 persoane din oraș de la noi, care au făcut cursurile și unii deja sunt pe TIR. Riscul e mare, dar trebuia să facem ceva. Avem copii. Eu am două fetițe și trebuie să muncesc pentru ele. Am lucrat înainte în construcții, apoi la o fabrică de Confecții. Ultima dată, luam pe lună 1900 lei în mână. Ce să faci cu acești bani? Riscăm, ca să facem un viitor copiilor”, spune Ciprian Hortolomei, 31 de ani.

Articol apărut în vremeanoua.ro

Login pentru a posta comentarii.
înapoi la antet

Categorii

Site-uri recomandate

GRUPURI FACEBOOK

Unelte

Despre noi

Social

×

Abonează-te la newsletter!

Fii primul care primește pe email știrile cele mai fierbinți din transporturi!

Va puteti dezabona oricand de la newsletter.