Germania. Muncitori din Europa de Est: „Ne tratează ca pe niște sclavi” Recomandat

O cutie poștală la ușa unui spațiu de cazare colectivă a lucrătorilor contractuali din Europa de Est O cutie poștală la ușa unui spațiu de cazare colectivă a lucrătorilor contractuali din Europa de Est

Scandalul de la compania Westfleisch a pus în evidență ceea ce se știa deja, dar rareori a devenit o problemă: sute de mii de est-europeni lucrează în Germania în condiții de muncă nedemne.

Și nu doar în fabricile de carne. La fabrica de prelucrare a cărnii Westfleisch din Coesfeld, peste 200 de angajați au fost testați pozitiv pentru coronavirus.
De ani de zile, sute de mii de est-europeni au fost exploatați în Germania într-un mod ce amintește de sclavagismul modern: plătesc taxe de agenție către companii dubioase, doar pentru a lucra în fabricile de carne germane, pentru a găsi un loc de muncă sau pentru a conduce camioane 15 ore pe zi. Amăgiți cu salariul minim, mulți muncesc pentru cinci sau șase euro pe oră sau nu sunt plătiți deloc, scrie deutschlandfunkkultur.de.

Ore suplimentare și cazare în gunoaie imobiliare
Companiile și subcontractanții germani evită salariul minim legal, neplătind ore suplimentare și cerând sume absurde pentru transport, haine de lucru și cazare în imobile improprii. Politicienii promit reglementări legale, însă avocații specializați în dreptul muncii au renunțat de mult la speranța că ceva se va schimba cu adevărat.
Un reporter s-a dus în satul Rosendahl, lângă Coesfeld, pentru investigațiile sale. Compania Westfleisch își are sediul acolo. La începutul lunii mai, 270 de angajați au fost infectați cu coronavirus. Jurnalistul nu s-a aflat doar în spațiile de cazare colective ale lucrătorilor români de la fabrica din Westfleisch, ci a întâlnit și un șofer de camion pentru articolul său și a vorbit cu politicieni și activiști pentru drepturile omului.

Login pentru a posta comentarii.
înapoi la antet

Categorii

Site-uri recomandate

GRUPURI FACEBOOK

Unelte

Despre noi

Social

×

Abonează-te la newsletter!

Fii primul care primește pe email știrile cele mai fierbinți din transporturi!

Va puteti dezabona oricand de la newsletter.