Furturi de motorină pe Autostrada Transilvania. De ce Poliția nu intervine eficient Recomandat

Furturi de motorină pe Autostrada Transilvania. De ce Poliția nu intervine eficient

Cazuri recente de furt de pe șantierul Autostrăzii Transilvania aduc în discuție problema responsabilității pazei și intervenției pentru aceste locații.

Pe de o parte, firma de pază a companiei care a câștigat licitația poate doar să apeleze la autorități, pe de altă parte, se fură din proprietatea statului, cel din urmă fiind beneficiarul contractului de construcție. Impact.ro a stat de vorbă cu Alin Șerbănescu, purtător de cuvânt al Ministerului Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor pentru a afla care ar fi soluția ideală de soluționare a unor astfel de ilegalități, care de multe ori întârzie și lucrările.

„Tot ce înseamnă gestiunea șantierului este în responsabilitatea constructorului, care trebuie să ia măsuri inclusiv pentru pază”
Polițiștii din Sălaj au descoperit în doar câteva saptămâni mai multe nereguli privind modul de exploatare şi transport în cazul materialului lemnos rezultat în urma defrişărilor de pe traseul Autostrăzii Transilvania. Pentru neregulile constatate au fost aplicate sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 34.000 de lei, fiind confiscaţi peste 45 de metri cubi de material lemnos, potivit adevărul.ro. De asemenea tot în ultima perioadă s-a furat aproape o tonă de motorină de la utilajele de pe șantier. În urma sesizării făcute de paznicul șantierului, patru bărbați au fost acuzați că au furat aproape 900 de litri de motorină din utilajele care lucrează la construcția unei porțiuni din Autostrada Transilvania prejudiciul fiind de 7500 de lei.

„În perioada construcției, tot ce înseamnă gestiunea șantierului este în responsabilitatea constructorului, care trebuie să ia măsuri inclusiv pentru paza șantierului. Ca beneficiar, statul intră în contact sau coliziune cu el doar când este vorba despre respectarea termenului contractual. Nu poate să vină să spună a întârziat pentru că i s-au furat din utilaje, combustibil șamd. Nu mă interesează pe mine, stat, eu sunt beneficiar și trebuie să livreze produsul.

Singurii carea au responsabilități sunt privații care lucrează pe șantier și poliția care trebuie să apere legea. Este furt calificat. Antreprenorul este responsabil de propriile bunuri iar poliția trebuie să prindă infractorii.” spune Alin Șerbănescu.
Ceea ce este de reținut însă este că fiind mai dificil de asigurat paza pentru aceste locații, santierele au devenit în timp un obiectiv atacat din ce în ce mai des de hoți. De asemenea având în vedere suprafața foarte mare pentru care ar trebui să se asigure paza, este greu de crezut că firmele de pază acoperă cu personal întreaga rază pe care se desfășoară lucrările. O soluție pentru descurajarea hoților ar putea veni chiar din partea poliției.

„Teoretic firma de pază ar trebui să sune la poliție. Ca să eficientizeze paza, contructorul ar putea permite poliției să intre în șantier, la orice oră din zi și din noapte, pentru verificări. Și în momentul acela nu mai poate zice poliția că nu a avut permisiunea să intre în șantier. Calibrate aceste controale, mai ales pe zonele acestea mai izolate, astfel încât să descurajeze practic aceste furturi. În primul rând trebuie mers pe acțiuni preventive și mai apoi coercitive.

MAI ar trebui să vină cu o propunere de genul acesta, în urma cazurilor înregistrate, să facă verificări în șantiere. Nu poate fi obligat contructorul, dar dacă el dorește, poate să își dea acordul. Nu poate fi stipulat în contractul pe care îl încheie cu statul. Dar poliția poate, în cazul în care constructorul își dă acordul, ca în planul de pază să introducă și verificarea periodică, mai ales pe timpul nopții, a șantierului.” a mai precizat purtătorul de cuvânt al MTIC (impact.ro)


schmitz ecoflex video


schmitz gotha video

Login pentru a posta comentarii.
înapoi la antet

Categorii

Site-uri recomandate

GRUPURI FACEBOOK

Unelte

Despre noi

Social

×

Abonează-te la newsletter!

Fii primul care primește pe email știrile cele mai fierbinți din transporturi!

Va puteti dezabona oricand de la newsletter.