Firmă de transport, despăgubită după ce un camion a lovit un sens giratoriu prost construit Recomandat
- Scris de tirmagazin3
- Imprimare
Consiliul Județean Satu Mare a fost pus la plată după ce în noiembrie 2018 un șofer de TIR a intrat în plin în sensul giratoriu de la Terebești, pe Drumul Județean 108L.
Pentru că firma de care aparținea TIR-ul nu l-a putut folosi timp de circa doi ani, instanțele de judecată au pus Consiliul Județean Satu Mare, în calitate de administrator al drumului, să plătească despăgubiri importante. Din contribuțiile sătmărenilor, evident. Construcția a costat 2.2 de milioane de lei și leagă două localități de… groapa de gunoi.
Ce susține firma păgubită
De altfel, culpa Consiliului Județean Satu Mare rezultă și dintr-o adresă a Inspectoratului de Poliție al Județului Satu Mare prin care s-a semnalat Consiliului Judeţean că în zonă nu sunt suficiente indicatoare şi marcaje rutiere care să semnalizeze participanţilor la trafic existenţa sensului giratoriu, au susținut avocații firmei care deține TIR-ul avariat.
Apărarea Consiliului Județean
Juriștii Consiliului Județean Satu Mare s-au apărat și au dat vina pe șofer, acuzându-l că nu ar fi respectat semnele de circulație și nu a adaptat viteza la condițiile de drum.
”Faptul că şoferul autovehiculului nu a respectat prevederile legale reiese, fără echivoc, din procesul-verbal seria PSMX nr. 029792 emis de Secţia de Poliţie Beltiug ca organ constatator, care nu a fost contestat sau anulat şi constituie astfel un titlu executoriu, şi din care rezultă faptul că singura cauză a producerii accidentului pe DJ 1Q8L a constat în fapta conducătorului auto de nerespectare, cu vinovăţie, a regimului de viteză în condiţii de ceaţă cu vizibilitate sub 100 metri, motiv pentru care acesta a intrat în coliziune cu sensul giratoriu aflat la intrarea în localitatea Terebeşti. De altfel, şoferul vinovat a fost şi sancţionat tocmai pentru ca „nu a respectat regimul de viteză în condiţii de ceaţă”, pierzând controlul autovehiculului şi intrând în plin în sensul giratoriu”, au spus juriștii Consiliului Județean Satu Mare.
Ce despăgubiri a cerut firma
Prin cererea de chemare în judecată, firma păgubită a cerut obligarea Consiliului Județean Satu Mare la plata sumelor de 141.943,39 lei cu titlu de daune materiale şi 564.000 lei cu titlu de daune morale din cauza lipsei de folosinţă a autovehiculului în cauză.
Prin sentinţa nr. 103/D din 09.06.2020 – obținută de bihorjust.ro – Tribunalul Satu Mare – Secţia I civilă a admis în parte acţiunea; a obligat pârâtul Consiliul Judeţean Satu Mare la plata, către reclamanta SC A. SRL a sumei de 12.189 euro (echivalent în lei la cursul Băncii Naţionale a României din data plăţii efective), reprezentând dauna totală suferită, precum şi la plata sumei de 280.750,88 lei reprezentând beneficiu nerealizat de către reclamantă în perioada 06.11.2018 – 06.06.2020.
Curtea de Apel Oradea menține
Prin decizia nr. 293/A din 09.03.2021 – obținută de bihorjust.ro – Curtea de Apel Oradea-Secţia I civilă a respins, ca nefondat, apelul declarat de reclamanta SC A. SRL împotriva încheierii de şedinţă din 07.06.2019 a Tribunalului Satu Mare; a admis apelurile declarate de reclamantă şi de pârâtul Consiliul Judeţean Satu Mare împotriva sentinţei; a schimbat în parte sentinţa; a obligat pârâtul Consiliul Județean Satu Mare la plata, către reclamantă, a sumei de 9751,2 euro, în echivalent în lei la cursul BNR din ziua plății efective, reprezentând, cota de 80% din dauna totală suferită prin avarierea autovehiculului reclamantei și la suma de 273.800,35 lei reprezentând beneficiul nerealizat ca urmare a avarierii autovehiculului, pe perioada 06.11.2018 – 06.03.2021.
Articole înrudite
- FOTO&VIDEO Zeci de șoferi de camion au rămas înzăpeziți
- Camion încărcat de 3 ori peste greutatea admisă. N-avea nici autorizație de transport
- COD ROȘU Remorca unui camion a fost luată de vânt
- Accident teribil pe Valea Oltului între două camioane
- Un șofer de camion a fost condamnat la închisoare pe viață. Ce crime a făcut?