Despăgubiri pentru un șofer de camion trimis în cursă în cabină cu ploșnițe
- Scris de tirmagazin3
- Imprimare
![Despăgubiri pentru un șofer de camion trimis în cursă în cabină cu ploșnițe](/media/k2/items/cache/21f40f7c400360daaa842c03ff3e53c9_L.jpg)
O firmă de transport din Timişoara a fost obligată de instanţă să-i plătească 7.800 de lei daune şi 2.000 de lei cheltuieli de judecată unui şofer pe care l-a trimis în cursă cu o cabină de TIR infestată cu ploşniţe. 3 zile şi 3 nopţi, bărbatul a fost terorizat de insecte, iar judecătorii au decis că vina e a angajatorului, care nu a luat măsurile necesare pentru protejarea securității şi sănătății salariaților.
Bărbatul din Drobeta-Turnu Severin era angajat de trei ani, ca şofer, la MEGA TRUCKING TIMIŞOARA SRL. Pe 24 august 2019, el a preluat un camion al firmei dintr-un garaj din Zeebrugge – Bruges (Belgia) şi a plecat în cursă. Într-o dimineaţă, pe 4 septembrie, în timp ce se afla într-o parcare din Franţa, bărbatul a descoperit că e plin de puncte roşii pe mâini şi pe picioare. A vrut să vadă ce l-a ciupit şi, căutând prin cabină, a găsit ploşniţele.
A anunţat imediat firma angajatoare şi, drept dovadă, le-a trimis și poze pe WhatsApp cu urmele ciupiturilor de pe corp şi cu ploşniţele găsite. Singurul răspuns primit a venit de la dispecerul care l-a anunţat că programul i-a fost schimbat şi că va avea de parcurs un traseu mai lung. Neavând încotro, bărbatul a rămas în cabina infestată cu ploșnițe 3 zile şi 3 nopți. A mers 500 km, pe traseul Belgia – Franţa – Germania – Olanda, iar pe drum s-a oprit, ca să-şi cumpere creme calmante pentru înţepături şi insecticide cu care încerca să omoare ploşniţele. Din cauza mirosului puternic al sprayului, mergea cu geamurile şi cu turela cabinei deschise, ca să poată respira.
A părăsit acel camion abia pe 7 septembrie 2019, când a ajuns la garajul firmei din Venlo (Olanda). De acolo, a luat un microbuz până în Zeebrugge, de unde urma să preia un alt camion. A doua zi, s-a ocupat şi de bagaje: a cumpărat mai multe sacoşe şi a început să-şi sorteze şi să-şi spele hainele, pentru a scăpa de insectele parazite. Bărbatul spune că de atunci, de fiecare dată când pleca în cursă era terorizat de gândul că povestea se va repeta. Avea insomnii sau se trezea de mai multe ori pe noapte doar ca să verifice dacă nu cumva sunt ploșnițe în cabină.
A mai lucrat la MEGA TRUCKING TIMIŞOARA SRL până în aprilie 2021, când și-a dat demisia. A cerut ca angajatorul să-i plătească 50.000 de lei daune morale În septembrie 2022, şoferul de TIR a depus plângere în instanță. Codul Muncii prevede că „angajatorul are obligația să asigure securitatea şi sănătatea salariaților, în toate aspectele legate de muncă”. Dacă salariaţii au suferit un prejudiciu material sau moral din culpa angajatorului, în timpul îndeplinirii obligațiilor de serviciu sau în legătură cu serviciul, acesta e obligat să-i despăgubească. În cazul refuzului, salariaţii se pot adresa cu plângere instanțelor judecătorești competente.
„Am trăit cele mai groaznice, stresante, timorante şi umilitoare zile, pline de frică”, scrie bărbatul, în plângerea depusă la Tribunalul Mehedinţi. El vorbește despre „umilinţa de a nu avea niciun ajutor din partea firmei, nici comunicare pe acest subiect (numai dispoziţii în legătură cu activităţile viitoare), refuzul de a mă contacta, când am solicitat asta, pentru a cere vizita medicală, refuzul de a-mi trimite insecticid din ţară, scârba, ajunsă până la greaţă şi vomat, de a sta în cabina infestată, nopți nedormite, de frică că mă atacă ploşniţele”.
Şoferul spune că, din cauza înțepăturilor, piciorul stâng i s-a tumefiat şi avea mâncărimi pe tot corpul. El a solicitat instanței ca firma angajatoare să-i plătească 2.913 lei – daune materiale și 50.000 de lei – daune morale. Firma se apără şi spune că șoferul a adus ploșnițele de acasă La proces, societatea din Timișoara, prin avocat, a invocat metamorfoza insectelor şi a explicat că „după depunerea ouălelor, ploşniţele se transformă în nimfe într-un interval de 7-14 zile. Nimfele încep să se hrănească cu sânge imediat după ce au ieşit din ouă. Căldura și frigul au impact asupra eclozării ouălelor: o temperatură crescută va face ouăle să eclozeze mai repede, în timp ce o temperatură scăzută va face ouăle să eclozeze mai târziu”.
Continuarea AICI
Articole înrudite
- Accident între un camion și două microbuze în care se aflau 24 de persoane,
- Cum funcționează în SUA escrocheria cu camionul remorcat
- VIDEO A făcut drifturi până a ajuns cu mașina în camion
- U șofer român de camion a murit după ce remorca a venit peste el
- Ninsorile au pus stăpânire pe autostrăzi. Un camion a derapat