Cum ajung șoferii de camion la burnout (epuizarea completă). Se ajunge la un risc mare de accidente Recomandat

Cum ajung șoferii de camion la burnout (epuizarea completă). Se ajunge la un risc mare de accidente


Un studiu dezvăluie că oboseala cronică, instabilitatea emoțională și lipsa de motivație sunt elemente care arată că un șofer de camion suferă de sindromul burnout. Adică, este complet epuizat și extrem de vulnerabil. Acest sindrom constituie o problemă de sănătate a muncii și crește riscul de accidente. În timpul în acre au fost afectați de burnout, numărul deceselor din accidente de camion a crescut.

Sindromul de epuizare, cunoscut sub numele de sindromul burnout, o dată instalat, crește riscul de accidente în care sunt implicați șoferii profesioniști, dar și decesele și vătămările grave urmare a accidentelor în care sunt implicate camioanele. Acesta este rezultatatul unui studiu realizat de profesori de la Universitatea Rovira i Virgili (URV) și de la Universitatea Deschisă din Catalonia (UOC), potrivit Diario del Transporte.

Burnout-ul la șoferii profesioniști poate avea repercusiuni grave asupra terților, deoarece crește riscul de accidente. Cercetarea, publicată în International Journal of Occupational Safety and Ergonomics, dezvăluie principalii factori care provoacă sindromul de burnout și arată cum știi că epuizarea s-a instalat în rândul șoferilor profesioniști. „Apare atunci când stresul se menține de-a lungul timpului la un nivel ridicat și acest lucru duce persoana într-o stare de epuizare”, subliniază autoarea studiului, psihologul și cercetătorul Patrícia Tàpia Caballero.

Citește și: Șoferii de camion, loviți de sindromul burnout. E mai periculos decât oboseala și duce la accidente 

„Trebuie precizat că există două tipuri de stress. Unul care aduce ceva pozitiv persoanei, de exemplu, atunci când percepem solicitările de muncă ca pe o provocare. Și stresul nociv care apare, de exemplu, când percepem că resursele noastre sunt mai mici decât ceea ce ne cere munca. Când aceste tip de stres durează în timp, vorbim de burnout”, explică Tàpia Caballero.

Studiul a evaluat 518 șoferi profesioniști din diferite sectoare de transport - taxiuri, ambulanțe, camioane, transport persoane etc. „Se știa din studiile anterioare că profesioniștii cei mai expuși riscului de epuizare sunt cei care au de-a face cu oamenii”, spune Tàpia Caballero.

Rezultatele arată că profesioniștii care au de-a face zilnic cu oamenii sunt cei care se pot ajunge cel mai mult la burnout și sunt mai predispuși să greșească în timpul conducerii. Ei prezintă un risc mai mare de a suferi accidente de circulație. Atunci când izolarea este la parametrii maxim, la fel, se instalează burnout.
Sindromul șoferului epuizat crește și riscul de accident. Această situație s-a înrăutățit în timpul pandemiei de COVID-19. În această perioadă, numărul deceselor în accidentle de camion au crescut de 2,4 ori față de media ultimilor cinci ani.

Cum să prezici epuizarea
Cercetarea a constatat că cei mai buni indicatori că un șofer se apropie de burnout au fost oboseala la muncă, lipsa motivației și instabilitatea emoțională (lipsa împlinirii personale)
Studiul indică faptul că oboseala specifică a șoferilor profesioniști poate fi măsurată cu un chestionar numit DF-8, elaborat anul acesta de cercetători. În acest fel, este depistat unul dintre primii indicatori de burnout: epuizarea.
O altă măsură care ar putea preveni burnout-ul la șoferi ar fi instruirea acestora în managementul stresului.
„Uneori, semnele de burnout trec neobservate de superiori si chiar de angajații înșiși, care nu își dau seama ce li se întâmpla. S-ar putea ca șof=erii profesioniști să ajungă să își facă treaba neperformanți, nemotivați, deziluzionați, deconcentrați... și fără să știe de ce. Dacă acest lucru continuă în timp, are repercursiuni grave asupra șoferului profesionist și firmei de transport. Aceste situații trebuie prevenite, deoarece creează un risc pentru șofer și pasageri”, conchide cercetătorul.

 

Login pentru a posta comentarii.
înapoi la antet

Categorii

Site-uri recomandate

GRUPURI FACEBOOK

Unelte

Despre noi

Social

×

Abonează-te la newsletter!

Fii primul care primește pe email știrile cele mai fierbinți din transporturi!

Va puteti dezabona oricand de la newsletter.