CE A DESCOPERIT CURTEA DE CONTURI LA COMPANIA DE AUTOSTRĂZI Recomandat
- Scris de tirmagazin3
- Imprimare
Curtea de Conturi a României a realizat, anul trecut, 2.291 de rapoarte de audit şi peste 5.400 de rapoarte de follow-up privind activitatea entităţilor în anul 2018, fiind auditate 2.246 de instituţii publice sau operatori economici cu finanţare de la bugetul de stat.
Au fost identificate 18.176 de cazuri de abateri, nereguli sau erori, în scădere cu 4% faţă de anul anterior, arată Raportul de activitate al instituţiei pe 2019. Curtea de Conturi a publicat, în decembrie, „Raportul pe anul 2018”. Ministerului Transporturilor și Compania Națioanală de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) au fost în vizorul Curții.
CNAIR este administratorul autostrăzilor și drumurilor naționale concesionate, având drepturile, obligațiile și răspunderile ce îi revin în această calitate, potrivit reglementărilor interne și actelor juridice internaționale la care România este parte.
Concluzia generală
În urma misiunii de audit de conformitate, auditorii publici externi au constatat, atât pentru entitatea auditată, cât și pentru entitățile din structura organizatorică de la nivel teritorial și auditate ca urmare a includerii acestora în programul anual de activitate, faptul că modul de administrare a patrimoniului public al statului nu a fost în concordanță sub toate aspectele semnificative, cu scopul, obiectivele și atribuțiile prevăzute în actele normative prin care a fost înființată entitatea verificată și nu au fost respectate, sub toate aspectele semnificative, principiile legalității, regularității, economicității, eficienței și economicității în desfășurarea activității entității. Cele mai relevante aspecte sunt prezentate în continuare.
Constatări
Misiunea de audit de conformitate efectuată la CNAIR a evidențiat numeroase abateri de la prevederile legale în vigoare, erori și omisiuni de înregistrare în evidențele contabile a unor bunuri și operațiuni, plata unor despăgubiri și penalități pentru nerespectarea termenelor de plată în relațiile contractuale cu terții, cheltuieli suplimentare de natura daunelor-interese și a cheltuielilor de judecată, executarea silită a veniturilor proprii din cauza neachitării unor facturi, înregistrarea eronată în evidența contabilă a unor subvenții de primit de la bugetul de stat, precum și plata unor corecții financiare aplicate CNAIR SA pentru proiecte gestionate de către aceasta prin încălcarea legislației din domeniul achiziției publice.
Consultanță pierdută
S-a constatat nefacturarea și neînregistrarea în evidența contabilă a unor penalități de întârziere în sumă de 1.541 mii lei (311,7 mii euro), calculate de CNAIR SA pentru nejustificarea avansului prin prestații în cadrul Contractului Servicii de consultanță aferente proiectului de construcție a tronsonului de autostradă Cernavodă- Constanța. Deși CNAIR SA a recuperat și virat la bugetul statului suma de 1.541 mii lei, aceasta nu a facturat și nu a înregistrat în evidențele contabile penalitățile calculate de CNAIR SA pentru nejustificarea avansului prin prestații.
Veniturile proprii ale societății au fost executate silit pentru suma de 2,27 milioane lei, în baza unei sentințe arbitrale, prin neplata la scadență a unei facturi aferente Contractului de lucrări având ca obiect „Construcția variantei de ocolire a Municipiului Brașov Lot-1 Tronson I, Tronson I, DN 1 – DN 11", pentru lucrări executate și acceptate înainte de intrarea în insolvență și notificarea rezilierii de către CNAIR SA. Prin neplata la scadență a facturii, CNAIR SA a achitat suplimentar, în urma executării silite din data de 21.09.2015, din
venituri proprii, suma de 2,27 milioane lei, din care suma 1,88 milioane lei reprezintă dobânda legală penalizatoare pentru neefectuarea plății facturii, calculată pentru perioada 2.08.2013-6.04.2015, suma de 234 mii lei pentru cheltuieli de judecată și suma de 157 mii lei, reprezentând cheltuieli de executare silită.
Cu ocazia misiunii de audit s-a mai constatat faptul că entitatea auditată a menținut nejustificat în exercițiile financiare 2015-2017 provizioane în sumă totală de 3,19 milioane lei, constituite pentru litigiile din cele două dosare arbitrale din anii 2014 și 2015, prin care a fost instituită executarea silită a CNAIR SA. Mai mult, CNAIR SA a solicitat reîntregirea fondurilor proprii de la bugetul de stat, sumele fiind virate în contul CNAIR SA la data de 30.12.2016. În acest mod au fost denaturate, prin majorare nejustificată cu suma de 3,19 milioane lei, provizioanele și, respectiv, diminuate nejustificat cu aceeași sumă veniturile raportate de entitate în bilanțurile contabile și în conturile de profit și pierdere din anii 2015-2017, dar și rezultatul patrimonial la societății din anii 2015-2017.
Articole înrudite
- FOTO&VIDEO Zeci de șoferi de camion au rămas înzăpeziți
- Camion încărcat de 3 ori peste greutatea admisă. N-avea nici autorizație de transport
- COD ROȘU Remorca unui camion a fost luată de vânt
- Accident teribil pe Valea Oltului între două camioane
- Un șofer de camion a fost condamnat la închisoare pe viață. Ce crime a făcut?