Aderarea la Schengen depinde exclusiv de Austria. Olanda renunță la veto Recomandat

Aderarea la Schengen depinde exclusiv de Austria. Olanda renunță la veto

Olanda este de acord ca Bulgaria să adere la spațiul Schengen, a anunțat vineri Ministerul olandez al Justiţiei, punând capăt opoziției de lungă durată a acestei țări față de Sofia. Decizia este o veste bună și pentru România, care este legată de Bulgaria în procesul de aderare la spațiul european de liberă circulație. Indirect, un vot împotriva Sofiei ar fi blocat și Bucureștiul. Anul trecut, Olanda a votat în Consiliul JAI împotriva aderării Bulgariei.

În acest moment, Austria este singura de care depinde votul în Consiliul JAI pentru aderarea celor două țări la Schengen.

Anterior anunțului Olandei, vorbind cu jurnaliștii despre eforturile Bulgariei pentru a adera la spaţiul Schengen, vicepremierul şi ministrul de externe Mariya Gabriel a afirmat vineri că Sofia îşi menţine poziţia de a manifesta înţelegere pentru situaţiile politice interne ale altor ţări, dar și pe cea obţinută cu muncă asiduă, eforturi şi rezultate. „Pentru Bulgaria este important să-şi susţină în continuare poziţia conform căreia şi-a câştigat statutul de membru al Schengen”, a spus oficialul bulgar, potrivit hotnews.

Ea a citat un raport al Comisiei Europene din 18 octombrie care arată că „Bulgaria a pus în practică un management al frontierei solid cu o supraveghere frontalieră eficientă şi controale sistematice la frontieră”. Raportul a fost urmat de o misiune reuşită în noiembrie, a spus ministrul de Externe al Bulgariei.

Discuţii simultane sunt în desfăşurare cu Olanda şi Austria, dar contează şi poziţiile celorlalte state membre, a afirmat Mariya Gabriel.

Ciolacu speră ca negocierile să se încheie în două zile
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, că negocierile pentru aderarea României la Spaţiul Schengen aerian şi naval ar putea fi încheiate în următoarele două zile. Șeful Guvernului a menţionat că negocierile pentru Spaţiul Schengen terestru ar putea fi încheiate anul viitor.

„Sperăm să finalizăm în următoarele două zile negocierile pentru aderarea la Spaţiul Schengen în primul pas, aerian şi naval şi, de asemenea, să finalizăm cât mai mult din infrastructură până anul viitor, (...) şi să ne pregătim şi pentru anul viitor când, de asemenea, sper să terminăm negocierile pentru aderarea de această dată la spaţiul Schengen terestru”, a spus Ciolacu.


IVECO LANSARE BARCELONA


I LOVE DRACULA EP.01

 

Login pentru a posta comentarii.
înapoi la antet

Categorii

Site-uri recomandate

GRUPURI FACEBOOK

Unelte

Despre noi

Social

×

Abonează-te la newsletter!

Fii primul care primește pe email știrile cele mai fierbinți din transporturi!

Va puteti dezabona oricand de la newsletter.