30% dintre accidente se produc din cauza oboselii. Sfaturi pentru înlăturarea oboselii la volan Recomandat

30% dintre accidente se produc din cauza oboselii. Sfaturi pentru înlăturarea oboselii la volan

Aceasta este una dintre consecințele pe care companiile de transport trebuie să le evite, întrucât un accident de circulație implică răspundere civilă, costuri de asigurare și pagube semnificative în general. Mai jos trecem in revista o serie de sfaturi pentru a evita oboseala la volan si consecintele grave ale acesteia.

Datele colectate în Spania corelează oboseala la volan cu între 20% și 30% din accidentele de circulație, fie direct, fie indirect. În plus, șoferii profesioniști de camioane și autobuze sunt printre grupurile cele mai expuse riscului de a suferi de această oboseală. Astfel, oboseala în timpul conducerii este al patrulea cel mai frecvent element de risc pe drumurile spaniole . A

Efectele oboselii la volan

În termeni globali, oboseala la volan duce la o eficiență mai mică în timpul conducerii . Cu toate acestea, efectele sale sunt progresive. Primele semne de oboseală sunt vederea încețoșată și pierderea acuității auzului . Astfel, șoferul obosit va începe să clipească excesiv, să vadă nefocalizat și, progresiv, să aibă iluzii optice și să adoarmă. În același timp, stimulii sonori (zgomot de la alte vehicule, claxoane etc.) vor trece neobservați.

Cum să reduceți oboseala la volan

Există o serie de acțiuni simple pe care atât companiile, cât și angajații le pot întreprinde pentru a reduce riscul de oboseală la volan. . Aceste măsuri sunt următoarele:

Respectați timpii de conducere și de odihnă . Timpii de condus și de odihnă sunt, pe lângă o cerință legală, un bun ghid pentru momentul în care ar trebui să iei o pauză. 

Odihnă completă înainte de călătorii . Se recomanda sa dormi intre 7 si 8 ore.

Menține condiții bune în cabină. În special, o temperatură optimă și o ventilație frecventă vor asigura că aerul din interior nu este viciat.

Bea apa frecvent pentru a mentine corpul hidratat . Deși și băuturile carbogazoase sunt o opțiune bună, nu este recomandat să abuzați de ele.

Evitați mesele copioase . Greutatea stomacului favorizeaza aparitia somnolentei, care poate duce la oboseala.

Nu este recomandabil să conduceți după miezul nopții , precum și imediat după masă. Corpul tinde să caute odihnă în aceste momente specifice.

În caz de semne de oboseală, opriți-vă și luați o scurtă pauză. 

Utilizați tehnologia disponibilă pentru a planifica rute și a reduce evenimentele neprevăzute . 

Login pentru a posta comentarii.
înapoi la antet

Categorii

Site-uri recomandate

GRUPURI FACEBOOK

Unelte

Despre noi

Social

×

Abonează-te la newsletter!

Fii primul care primește pe email știrile cele mai fierbinți din transporturi!

Va puteti dezabona oricand de la newsletter.