VIDEO Se reiau lucrările la Transalpina de Apuseni. Stadiu: 30%. Finalizare: 2023

VIDEO Se reiau lucrările la Transalpina de Apuseni. Stadiu: 30%. Finalizare: 2023

Constructorul care lucrează la modernizarea Transalpinei de Apuseni ar urma să reia lucrul în cursul acestei săptămâni, după ce s-a înţeles cu reprezentanţii Consiliului Judeţean Alba asupra creşterii valorii lucrărilor.

Reprezentanţii Consiliului Juueţean Alba au săptămâna trecută o întâlnire cu cei ai constructorului DJ 107I, cunoscut şi sub denumirea de Transalpina de Apuseni. Lucrările de modernizare au fost oprite în cea mai mare parte ca urmare a creşterii explozive a preţurilor la materialele de construcţii.
Drumul de aproape 80 de kilometri este modernizat printr-un proiect al Consiliului Judeţean Alba, în valoare de circa 40 de milioane de euro, finanţat din fonduri europene. Lucrările erau avansate faţa de programarea iniţială, în condiţiile în care constructorul a realizat mare parte din terasamente şi a turnat asfalt pe 12 kilometri. În ultima perioadă, operatorul Asocierea Societatea de Construcţii Napoca – Operes SRL (Italia) – Cosedil SPA (Italia) a mai lucrat doar la terasamente, în aşteptarea ordonanţei Guvernului care să permită actualizarea valorii facturilor.

Stadiul fizic al lucrării este de circa 30%, termenul final fiind anul 2023. Potrivit acestuia, executantul s-ar putea încadra în valorile actualizate ale lucrărilor, cu excepţia parapeţilor metalici. ”Fiind un drum de munte este nevoie de parapeţi metalici pe 40 de kilometri. Preţul acesora a crescut foarte mult ceea ce face să nu se încadreze în situaţiile de lucrări actualizate”, a mai spus vicepreşedintele Consiliului Judeţean.

”Transalpina de Apuseni” face legătura între DN74 şi DJ 107M prin Munţii Metaliferi şi Munţii Trascău, la altitudini de peste 1000 de metri, pe o lungime de 78,43 de kilometri. Proiectul mai prevede amenajarea a 6,7 kilometri de piste de biciclete, 21 de staţii de autobuz, 12.610 metri pătraţi de trotuare, 14 poduri noi şi aproximativ 200 de podeţe. De asemenea, lucrarea presupune peste 23 de kilometri de fundaţii adâncite, ziduri de sprijin şi peste 73 de kilometri de şanţuri de beton. (adevarul.ro)

 

Login pentru a posta comentarii.
înapoi la antet

Categorii

Site-uri recomandate

GRUPURI FACEBOOK

Unelte

Despre noi

Social

×

Abonează-te la newsletter!

Fii primul care primește pe email știrile cele mai fierbinți din transporturi!

Va puteti dezabona oricand de la newsletter.