VIDEO. Cum arată lucrările pe lotul 1 al Autostrăzii Sebeș - Turda care trebuia deschis în 2016

VIDEO. Cum arată lucrările pe lotul 1 al Autostrăzii Sebeș - Turda care trebuia deschis în 2016

Autostrada A10 Sebes-Turda, care face legatura intre A1 si A3, intre Sebes si Turda, este in santier pe primii 40 de kilometri de mai bine de 4 ani.

Loturile 3 si 4 au fost finalizate in 2018, dar primele doua sunt, in continuare, in executie. Sunt construite de antreprenori din Italia (Pizzarotti - lotul 1) si Grecia (AKTOR - lotul 2), care nu reusesc, insa, sa organizeze o mobilizare pe santiere care sa permita finalizarea lucrarilor in 2020. Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a sustinut in ultimele luni ca termenul de incheiere a lucrarilor pe ambele loturi este sfarsitul acestui an, dar acest lucru nu este posibil.

Asfaltari si "reparatii" la o alunecare de teren, pe lotul 1

Lotul 1 are 17 kilometri, intre Lancram (Sebes), de la conexiunea cu A1 (Sibiu - Orastie), si Santimbru, dupa nodul rutier Alba Iulia Nord. Stadiul lucrarilor este la 93%. Sunt, insa, probleme la nodul rutier de la Lancram, precum si la nodul rutier Alba Iulia Nord astfel incat inaugurarea celor 17 kilometri de autostrada va avea loc, cel mai probabil, in primavara anului 2021.

 La nodul rutier Sebes, probabil unul dintre cele mai spectaculoase si complexe din Romania, care va face legatura intre autostrazile A1 si A10 si cu DN1, se lucreaza la asfaltarea bretelelor. Viteza de circulatie pe primele patru bretele ce asigura legatura intre cele doua autostrazi este de 80 km/h, iar pentru bretelele cinci si sase, ce asigura legatura cu nodul Lancram si cu DN1, este de 40 km/h.

Antreprenorul Pizzarotti a demarat si lucrarile in zona alunecarii de teren de la nodul rutier Alba Iulia Nord, pe dealul de la Paraul Iovului. Miercuri, 21 octombrie, a inceput sa se excaveze si sa se ridice pamantul rezultat in urma alunecarii. Pamantul a luat-o la vale in urma ploilor abundente din luna iulie 2020, cu tot cu ancorele si celelalte mijloace de sustinere puse de catre constructor, taluzul ocupand o parte din corpul viitoarei autostrazi.

 Echipa de specialisti formata din experti ai CNAIR si ai Antreprenorului a constatat la fata locului ca alunecarea de suprafata a taluzului nu a afectat corpul autostrazii. Ulterior s-a adoptat solutia de remediere, iar acum s-a trecut la implementarea acesteia de catre antreprenor. Tot pe lotul 1 al autostrazii A10 a inceput sa se toarne ultimul strat de asfalt sau stratul de uzura. Pana joi, 22 octombrie, s-a turnat stratul de uzura pe circa 4 km din autostrada, incepand de la podul peste raul Mures si pana dincolo de podul peste raul Ampoi (ziare.com).

Login pentru a posta comentarii.
înapoi la antet

Categorii

Site-uri recomandate

GRUPURI FACEBOOK

Unelte

Despre noi

Social

×

Abonează-te la newsletter!

Fii primul care primește pe email știrile cele mai fierbinți din transporturi!

Va puteti dezabona oricand de la newsletter.