Se mai deschid 14 km pe Autostrada Sibiu - Pitești în 2025!

Se mai deschid 14 km pe Autostrada Sibiu - Pitești în 2025!

Autostrada Sibiu-Pitești începe să prindă contur. Până la vară ar putea fi gata încă 14 kilometri din șosea de mare viteză, între Băiculești și Curtea de Argeș. O nouă inaugurare am putea avea în 2026, când vor fi gata cei 10 kilometri dintre Curtea de Argeș și Tigveni. Până când vom circula, însă, pe întreaga șosea va mai dura ani buni.

Pe secțiunile de munte, unde trebuie construite 8 tuneluri lucrările efective nu au început, ba mai mult, nici proiectarea nu este pe alocuri gata, deși suntem la 3 ani de la semnarea contractelor. Șefii de la Drumuri speră că întârzierile din etapa de proiectare să fie recuperate odată cu demararea în forță a lucrărilor.

După ce în decembrie șoferii au primit undă verde pentru a circula cu 130 km/h între Bascov și Băiculești, șefii de la Drumuri se așteaptă ca până la vară să fie gata și restul de 14 kilometri de autostradă până la Curtea de Argeș. Constructorul italian are în șantier 175 de utilaje și circa o mie de muncitori. Alin Șerbănescu - purtătorul de cuvânt al CNAIR: Estimăm că undeva în iunie-iulie se va deschide circulația. Mai au de finalizat anumite structuri, poduri, pasaje, mai au de completat terasamente, mai au de asfaltat.

La cei 10 kilometri de la Curtea de Argeș la Tigveni lucrează de zor un constructor din Austria, care ar trebui să termine în primăvară săpăturile la cele două galerii ale primului tunel forat de pe o autostradă din România. Fiecare are o lungime de peste 1,3 kilometri. Pe lângă tunel, austriecii mai au de construit și peste 2 kilometri și jumătate de poduri și pasaje. Peste 500 de milioane de euro costă realizarea celor 10 kilometri de șosea rapidă, care ar trebui să fie gata în 2027, dar care cel mai probabil vor fi dați în circulație undeva spre finalul anului viitor. De la începerea lucrărilor și până acum proiectul s-a scumpit cu 35%.

Cel mai greu de construit vor fi cei 69 de kilometri dintre Tigveni și Boița, care traversează munții și unde lucrările nu au început, iar autorizațiile de constuire emise sunt doar pentru porțiuni mici. De exemplu, între Tigveni și Cornetu, autorizație de construire au doar 12 din cei 37 de kilometri. Alin Șerbănescu - purtătorul de cuvânt al CNAIR: Fac lucrări pregătitoare pentru începerea efectivă a lucrărilor și foarte important lucrează la consolidarea drumurilor de pe traseu și a podețelor de pe traseu, pe unde vor veni TBM-urile. Adică acele utilaje pe care constructorul italian le va folosi la săparea tunelului Poiana, cel mai mare de pe autostrada Sibiu-Pitești, cu o lungime de 1,7 kilometri. Nici turcii care vor realiza cei 31 de kilometri dintre Cornetu și Boița nu sunt mai avansați. Sunt chiar mai în urmă.

Nu au proiectul tehnic gata. Abia au terminat investigațiile solului. Autorizație de construire au doar pe 1-2 kilometri lângă Boița. În plus, au demarat lucrările premergătoare la tunelul Robești, unul din cele 7 pe care le au de realizat. Cei aproape 70 de kilometri dintre Tigveni - Cornetu și Boița ar trebui să fie gata în 2027-2028 și vor costa circa 2 miliarde de euro. Greu de crezut că acest termen va fi respectat. Ionuț Ciurea - directorul executiv al Asociației Pro Infrastructura: Italienii ar putea să se încadreze în 5-6 ani. În termen optimist spre foarte optimist, 2029, a doua parte, 2030. Iar turcii, prin comparație, pe un lot chiar mai greu, cu mai multe structuri mai dificile, mai greu acces, că e plin defileu, nu văd cum ar putea înainte de 2030 să finalizeze, nu văd cum. Reprezentanții Companiei de Drumuri sunt, însă, optimiști. Alin Șerbănescu - purtătorul de cuvânt al CNAIR:

În cazul în care un constructor justificat cere extensii de timp, noi acordăm această extensie de timp care este prevăzută în contract. Pot să apară situații neprevăzute în momentul în care se forează. Cum pot să apară situații și la consolidări, pot să apară alunecări de planuri de teren. Dacă apar întârzieri, vor încerca să recupereze în perioada de execuție. Autostrada Sibiu-Pitești va avea în total 122 de kilometri. Pe 13 kilometri, între Sibiu și Boița, se circulă de la finalul lui 2022.


MAN eTGE


CARAVANA SCANIA XT
      

Login pentru a posta comentarii.
înapoi la antet

Categorii

Site-uri recomandate

GRUPURI FACEBOOK

Unelte

Despre noi

Social

×

Abonează-te la newsletter!

Fii primul care primește pe email știrile cele mai fierbinți din transporturi!

Va puteti dezabona oricand de la newsletter.