De ce a fost anulată autostrada până la Belgrad

De ce a fost anulată autostrada până la Belgrad

Fostul premier Victor Ponta spune că România ratează şansa de a lansa proiectul de construire a autostrăzii dintre Timişoara şi Belgrad (Serbia) şi că ar trebui să sprijine Serbia în aderarea la Uniunea Europeană, mai ales că vestul României ar putea importa forţă de muncă din ţara vecină.


Fostul premier Victor Ponta, care s-a aflat, miercuri, la Timişoara, a atras atenţia că România ratează oportunitatea de a avea o autostradă spre Serbia, în condiţiile în care deja se lucrează la o autostradă care să lege Turcia - Bulgaria - Serbia şi Ungaria şi care ocoleşte România arată news.ro.

"Dacă vorbim de Serbia, eu cred că România ratează în această perioadă o uriaşă oportunitate, ştiţi foarte bine, am lansat proiectul România - Serbia - Bulgaria, la Craiova, am semnat cu premierul de atunci, actualul preşedinte Aleksandar Vucic ideea de autostradă. A venit Guvernul Cioloş, nu ştiu ce s-a întâmplat. Între timp, astăzi pe autostrada din Turcia, de la Edirne, la Sofia se lucrează, apoi autostrada va avea traseul Sofia - Belgrad, Belgrad - Budapesta şi România va ieşi cu totul de pe harta transportului internaţional", a declarat Victor Ponta.

Ponta a spus că cel mai mare interes al România ar fi fost să ajute Serbia să se integreze în Uniunea Europeană.

"Eu am susţinut întotdeauna şi o susţin şi acum, că cel mai mare interes al României ar fi fost să susţină Serbia să se integreze în Uniunea Europeană, să se integreze economic, să avem o autostradă, să primim muncitori din Serbia, ştiu foarte bine că în Timişoara cea mai mare problemă e să găseşti oameni care să îi angajezi. Faptul că a fost abandonată această autostradă e o mare greşeală pentru România, dar după cum vedeţi, Serbia se descurcă mai bine decât noi. Nu e membră a Uniunii Europene, nu e membră a NATO, dar are nişte lideri politici şi preşedintele Vucic şi premierul Ana Brnabic care sunt de zece ori mai deştepţi şi mai bine văzuţi în America, în Europa", a spus Ponta.

El a dat şi un exemplu de implicare a liderilor sârbi.

"Îmi aduc aminte, într-un weekend când mă critica cineva pentru relaţia mea cu Serbia şi ce îmi place mie în Serbia şi am spus aşa: în acest weekend, domnul preşedinte al Serbiei este speaker la Dabos, doamna prim ministru este speaker la grupul Bilderberg, iar preşedintele României este la schi la Sinaia sau nu ştiu unde şi primul ministru al României este la Scroviştea, aşteptând să o primească domnul Dragnea. Cum am reuşit noi, o ţară de trei ori mai mare decât Serbia, să ne batem joc de ceea ce avem şi cum reuşeşte Serbia prin nişte lideri politici, repet, foarte buni, să îşi promoveze ţara mult mai mult decât noi... Asta e viaţa. Cei mai mari duşmani politici ai românilor sunt românii", a declarat Ponta.

Anul trecut, discuţiile despre Autostrada Timişoara - Belgrad au ajuns într-un punct mort, după ce guvernanţii din România şi Serbia au aruncat vina unii pe alţii pentru eşecul proiectului.

În aprilie 2017, premierul de atunci, Sorin Grindeanu, a anunţat că Guvernul Serbiei a decis să renunţe la proiectul de construire a unei autostrăzi care să lege Timişoara de Pancevo, iar de acolo mai departe să se lege de Belgrad. La fel susţinea şi ministrul Transporturilor din acea vreme, Răzvan Cuc. Reacţia Ministerului sârb al Transporturilor nu a întârziat să apară şi a fost una fermă: românii au renunţat la proiect, şi nu sârbii, care în continuare îşi doresc o autostradă.

Login pentru a posta comentarii.
înapoi la antet

Categorii

Site-uri recomandate

GRUPURI FACEBOOK

Unelte

Despre noi

Social

×

Abonează-te la newsletter!

Fii primul care primește pe email știrile cele mai fierbinți din transporturi!

Va puteti dezabona oricand de la newsletter.