CNAIR - "HOCUS POCUS" CU HOTĂRÂRILE JUDECĂTOREȘTI ȘI BANII PUBLICI Recomandat

Mariana Ioniță, director general CNAIR (stânga) și Bogdan Bratu, director DRDP Craiova (dreapta) Mariana Ioniță, director general CNAIR (stânga) și Bogdan Bratu, director DRDP Craiova (dreapta)

CNAIR a decis, în februarie 2020, concedierea unui angajat de la Direcția de Drumuri și Poduri Craiova. Nicolae Lăcătușu, șeful Agenției de Control și Încasare (ACI) Porțile de Fier 1 susține că a fost concediat abuziv după ce a semnalat conducerii CNAIR o serie de abuzuri comise de șefii DRDP Craiova.

Lăcătușu a chemat CNAIR în instanță și a câștigat salariile aferente lunilor de după data la care a fost concediat și repunerea în funcția de șef la ACI Porțile de Fier 1.

Într-o primă fază, CNAIR a refuzat să dea curs hotărârii instanței de judecată. Nicolae Lăcătușu s-a adresat redacției TIR Magazin pentru a aduce cazul său în atenția opiniei publice.
Revista TIR Magazin a cerut un punct de vedere oficial conducerii CNAIR, pe data de 02 februarie 2021. La numai câteva ore după ce email-ul nostru a fost trimis către Mariana Ioniță, directorul general al CNAIR, Nicolae Lăcătușu a fost chemat să fie repus în funcție.
El este astfel din nou șeful ACI Porțile de Fier 1.
Împotriva tuturor evidențelor, CNAIR ne-a transmis că la "19.01.2021, s-a emis decizia de repunere în funcție a domnului Nicolae Lăcătușu, începând cu data de 25.01.2021".

Care a fost speța
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere din România a refuzat să pună în executare o decizie definitivă a Tribunalului București. Instanța a decis că CNAIR l-a concediat abuziv pe Nicolae Lăcătușu, un angajat al Direcției Drumuri și Poduri Craiova. Instanța a cerut CNAIR să îl repună în funcție și să îi plătească, retroactiv, salariile.
În urma unui proces deschis prin intermediul Sindicatului Național Profesional al Drumarilor din România, Tribunal a decis „reintegrarea reclamantului în funcția și postul deținute anterior concedierii”.
Curtea a decis că Nicolae Lăcătușu trebuie despăgubit cu salariile de care ar fi beneficiat dacă DRDP nu l-ar fi concediat abuziv. De asemenea, DRDP Craiova trebuie să plătească toate cheltuielile de judecată.
Nicolae Lăcătușu a susținut că a fost concediat după ce a semnalat o serie de nereguli la nivelul DRDP Craiova. Prin sentința dată, Tribunalul București a confirmat acest lucru.

Ce a constatat Tribunalul
„Salariatul reprezentat – Lăcătușu Nicolae, până la data concedierii și-a desfășurat activitatea de peste 25 de ani în cadrul CNAIR, la punctul de lucru Agenția de încasare și control Porțile de Fier. La nivelul DRDP Craiova, atribuțiile executive de reprezentant legal sunt asigurate de directorul regional al DRDP Craiova Bratu Bogdan […]. Urmare a cercetării disciplinare din data de 20.01.2020 s-a dispus sancționarea angajatului cu desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă […].
Referitor la circumstanțele și împrejurările cercetării disciplinare și a sancțiunii dispuse, se menționează că acestea se vor dovedi că au avut ca scop sancționarea abuzivă, urmare a activității de avertizor de integritate a salariatului […], acesta sesizând conducerii centrale a CNAIR, în perioada decembrie 2019 – ianuarie 2020, neregulile în activitatea specifică ACI-urilor din subordinea DRDP Craiova, inclusiv activitatea de coordonare, fiind vizați chiar directorul regional al DRDP Craiova Bratu Bogdan și Țuțulan Claudian, numit temporar șef ierarhic superior al șefilor de ACI”.
Lăcătușu a fost concediat pentru abateri disciplinare prin încălcarea Codului de etică și al Regulamentului Intern. Și încălcarea prevederilor din fișa postului […]
"În mod suspect, toate aceste pretinse abateri sancționate de pârâtă s-au înregistrat a fi săvârșite în luna ianuarie 2020 după ce DRDP Craiova a aflat, printr-o ilegalitate a conducerii CNAIR, că salariatul Lăcătușu a avertizat asupra unor nereguli grave în activitatea DRDP Craiova vizați fiind Bogdan Bratu și Țuțulan Claudian, ultimul Șef Departament venituri.”
"Șeful Comisiei, care a verificat așa zisa abatere disciplinară a lui Lăcătușu, a fost chiar unul dintre incriminați – Țuțulan.
Nu s-au prezentat probe că Lăcătușu a adus injurii conducerii DRDP Craiova. Faptele pretins incriminatorii au fost insuficient descrise și nu au fost indicate normele încălcate”.

În numele Legii, Tribunalul hotărăște:
„Dispune reintegrarea reclamantului în funcția și postul deținute anterior concedierii.
Obligă pârâta la plata către reclamant a unei despăgubiri egală cu drepturile salariale indexate, majorate și reactualizate și cu celelate drepturi de care ar fi beneficiat reclamantul de la data concedierii și până la efectiva reintegrare”.

Răspunsul CNAIR la întrebările TIR Magazin
La o săptămână după ce am trimis întrebările către conducerea CNAIR, pe 10 februarie 2021, am primit și răspunsurile:

1. Care au fost motivele reale (dovedite cu probe) ale desfacerii contracului de muncă al angajatului dumneavoastră Nicolae Lăcătușu?

Desfacerea contractului individual de muncă al angajatului Nicolae Lăcătușu s-a făcut conform deciziei nr. 92/13.02.2020, emisă în baza raportului de cercetare disciplinară prealabilă nr. 406/13.02.2020, pentru neîndeplinirea sarcinilor de serviciu dispuse de către superiorii ierarhici, încălcarea atribuțiilor privind arhivarea și circuitul documentelor, precum și încălcări ale prevederilor Codului de Comportament Etic, și anume folosirea unui limbaj jignitor și adresarea de injurii în relațiile stabilite cu subordonații.
Menționăm că Nicolae Lăcătușu a fost angajat în cadrul Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) S.A – Direcția Regională de Drumuri și Poduri Craiova, având funcția de Șef Agenție Porțile de Fier 1.

2. Desfacerea contractului de muncă s-a făcut după ce Nicolae Lăcătușu a semnalat nereguli grave în desfășurarea activității DRDP Craiova. Există vreo legătură cauzală între cele două evenimente?

Desfacerea contractului de muncă și semnalarea unor presupuse nereguli sunt chestiuni distincte, care se judecă în mod obiectiv cu respectarea legii.
Astfel, în anul 2020, Nicolae Lăcătușu a sesizat CNAIR SA asupra unor aspecte presupus ilegale în activitatea Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Craiova, respectiv a domnului Bogdan BRATU, Director DRDP Craiova. Serviciul Control Intern din cadrul CNAIR SA a răspuns reclamațiilor formulate de petent.

3. A verificat CNAIR neregulile semnalate de Nicolae Lăcătușu și, dacă da, la ce concluzie a ajuns?

Da, l-a informat cu privire la concluziile controlului. Celor 13 petiții depuse de Nicolae Lăcătușu s-a răspuns conform legii.

4. Nicolae Lăcătușu susține că a descoperit o filieră de furt a veniturilor CNAIR cu privire la netaxarea vehiculelor înregistrate, v-a informat și a făcut sesizare și la DNA Timișoara? Ce măsuri/verificări ați întreprins?

CNAIR a efectuat multiple controale la toate agențiile de control și încasare aflate în administrarea companiei la dispoziția Consiliului de Administrație. Până la acest moment a fost întocmit un Raport Preliminar, conținând deficiențe și propuneri de remediere ale acestora care a fost înaintat conducerii CNAIR SA.
La nivelul CNAIR au fost, sunt și vor fi verificări ale activităților din ACI. Disfuncționalitățile și nerespectarea prevederilor sunt remediate imediat. În cazul unor posibile abateri sau încălcări ale legislației în vigoare vor fi sesizate organele abilitate de lege.

5. De ce nu ați luat măsuri împotriva directorului general regional Nicolae Bratu, care a refuzat reintegrarea domnului Lăcătușu Nicolae, în ciuda sentinței definitive și cu toate că dumneavoastră ați dispus aceasta printr-o adresă oficială?

Nicolae Lăcătușu a câștigat în instanța, prin hotărâre definitivă, dreptul de a fi reîncadrat în funcție în data de 24.12.2020, iar cererea sa adresată DRDP Craiova, în acest sens, a fost depusă pe data de 07.01.2021. Astfel, în data de 19.01.2021, s-a emis decizia de repunere în funcție a domnului Nicolae Lăcătușu, începând cu data de 25.01.2021.

6.Cine va plăti despăgubirile acordate de instanță domnului Lăcătușu, dumneavoastră sau domnul Nicolae Bratu?

Plata despăgubirilor în cazul salariaților care au fost reintegrați în urma unei hotărâri definitive revine angajatorului, conform hotărârii judecătorești.

În loc de concluzie: Ca de obicei, pentru erorile, greșelile, prostiile sau răzbunările diverșilor șefi din CNAIR, plătește tot contribuabilul român!

DESCARCĂ AICI SENTINȚA DEFINITIVĂ A TRIBUNALULUI BUCUREȘTI, ÎN FORMAT .PDF

Login pentru a posta comentarii.
înapoi la antet

Categorii

Site-uri recomandate

GRUPURI FACEBOOK

Unelte

Despre noi

Social

×

Abonează-te la newsletter!

Fii primul care primește pe email știrile cele mai fierbinți din transporturi!

Va puteti dezabona oricand de la newsletter.