C5. CNIR - povestea unei escrocherii pe bani publici Recomandat

C5. CNIR - povestea unei escrocherii pe bani publici

COLOANA A CINCEA. Compania Națională de Investiții Rutiere (CNIR) a fost, de la înființare, din 2016, până în prezent, o saga perpetuă, o escrocherie simplă, pe bani publici.

CNIR a înființată oficial prin Ordonanța de Urgență nr. 55 din 2016.
Sorin Bușe, ministrul Transporturilor de la cea vreme, l-a numit pe Valentin Urlan, la 14 septembrie 2016, pe poziția de director general interimar.
După șase luni, primul director general al CNIR a capotat și și-a dat demisia. El a constatat că nu se poate operaționaliza Compania din cauza intereselor meschine "clocite" de omniprezentul Narcis Neaga și alții ca el.
În CA-ul de la CNIR s-au perindat, de a lungul timpului, o mulțime de "vedete", printre care vajnicul Costin Mihalache, care se laudă peste tot că ar fi general al unui serviciu, Gabriel Budescu simpatizant și membru al guvernului din umbră al USR, Mariana Ioniță "Gogoriță", fostă șefă a CNAIR, și "pupilul" Adrian Foghiș.
"Răspândacul" Cătălin "Burtoi" Urtoi este director general interimar, adică numărul 2 în companie și, pe 19 august 2023, îi expiră mandatul provizoriu de patru luni, o perioadă în care nu a făcut absolut nimic.
Prăduiala de bani publici CNIR a fost făcută doar ca să bifeze o cerință pe care useristul Cătălin Drulă a introdus-o în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNNR), atunci când credea că o să fie veșnic ministru al Transporturilor.
"Drulică Frânaru" visa pe atunci că va schimba mafia penelisto-pesedistă cu cea a ONG-urilor useriste.
Așa se face că operaționalizarea CNIR rămâne în continuare o mare cacealma, o "acțiune bifată" doar pentru a se încasa tranșa a doua din PNNR.
Pentru faptul că nu muncesc absolut nimic, membrii Consiliului de Administrație al CNIR primesc un salariu lunar de 8300 lei brut, adică în jur de 1000 euro pe lună net.
În loc de concluzie: Directorul general interimar Cătălin Urtoi primește, pentru incompetență și inacțiune, un salariu brut de 25.000 lei, adică în jur de 3000 euro pe lună net.

Președinte traseist
Președintele Consiliului de Administrație al CNIR are o singură mare calitate: este un renumit traseist politic. Sorin "Pământ-De-Flori" Bota este susținut, în acest moment, de Lucian Bode, secretarul general al PNL, și de către Organizația PNL Sălaj.
Bota este un fost pesedist, convertit la penelism. El a avut trei mandate de parlamentar din partea PSD, dar, în 2019, a trădat. "Botuță" este unul dintre cei șapte parlamentari pesediști, care au votat împotriva Guvernului Dăncilă. A fost dat afară din PSD și, în ciuda încercărilor sale, nu a fost primit în Partidul Pro România, cum a fost cazul tuturor celor care au trădat atunci PSD-ul.
S-a dus la PER, cu coada între picioare, unde a candidat la alegerile din 2020. Rezultatul alegerilor a fost unul elocvent: pentru "talentul" lui, "Pământ-De-Flori" a luat doar trei voturi. Cu alte cuvinte, nici măcar toți cei din familia lui nu l-au votat!
Acest rezultat "de senzație" nu a rămas nerecompensat: a fost dat afară imediat din PER.
Din acel moment s-a ascuns sub brațul (cu puternic miros de "ghiocei"!) al lui Lucian Bode, unde s-a reinventat ca mare specialist în transporturi, adică un domeniu în care nu a lucrat nicio zi în viața lui.
"Pământ-De-Flori" a avut o singură legătură cu transporturile, ca politruc: în calitate de parlamentar a fost membru în Comisia de Transporturi.
Pe vremea în care era deputat, "Botic" și-a dat arama pe față, printr-o inițiativă legislativă, a cărei expuneri de motive, de doi lei, v-o prezentăm în exclusivitate în continuare.

expunere de motive deputat sorin bota

"EXPUNERE DE MOTIVE

"O persoană care astăzi este căsătorită și beneficiază de acest program, mâine poate să divorțeze copiii fiind crescuți într-o familie monoparentală.
Nu este un argument ca la momentul înseminarii mama să fie casătorită ca mai apoi dacă divorțează sau din alte motive rămâne fără soț nu se poate anula procedura de înseminare artificială. E o barieră artificială creată pentru a limita numărul de mame care pot să apeleze la această soluție. Având în vedere că natalitatea e scăzută... Având în vedere faptul că procentul ca prima înseminare să nu se realizeze cu succes, statul nu mai acordă o șansă unei a 2-a încercări urmând ca mai departe fiecare persoană să recurgă la mijloace financiare proprii acolo unde se dorește. Prin această lege se încurajaza natalitatea în Romania în familii cu părinți care muncesc spre a acorda condiții de trai decente de creștere și învățare a copiilor. Se încurajează familiile cu 2,3 copii.

Inițiator
Deputat
Marius Sorin Ovidiu Bota"

În loc de concluzie: Campanie Socială. Pentru egalitatea de șanse, politrucii cu un ușor retard pot conduce orice companie cu capital integral de stat.

Circarul șef
Cătălin "Burtoi" Urtoi, directorul general interimar al CNIR, este un "neica-nimeni", care nu are nicio pregătire reală. În urmă cu câțiva ani, el vindea cartofi în piața centrală din Iași. "Burtoi" și-a dat seama că nu poate să parvină decât în politic, pentru că în viața privată n-a avut nicio șansă.
De aceea, în 2019, cuibărit sub același braț al lui Lucian Bode, fiind în siajul ONG-ului "Moldova vrea autostradă", la categoria "răspândac și zbierac", "Burtoi" făcea circ la ședințele cu Mariana Ioniță, director general al CNAIR, la acea vreme.
În calitate de consilier onorific al ministrului Bode, când acesta din urmă era la Transporturi, Urtoi și-a perfecționat pupindosismul, pe care l-a exacerbat ulterior la ministrul Cătălin Drulă.
Aceeași asociație era vehiculul pe care, împreună cu Ionel Apostol, îl folosea ca să își găsească o "parcare" în politică. Din păcate pentru el, USR Iași știa că nu face nici două parale, iar traseul meteoric a lui Drulă de la MT nu i-a asigurat primirea în USR.
Văzând că nu are șanse să intre pe partea dreaptă a eșicherului politic, "Burtoi" s-a reorientat către PSD, băgându-se sub poalele lui Maricel Popa, fostul președinte al organizației PSD Iași, care l-a susținut pentru un post de consilier al ministrului Grindeanu.
Acest fapt a fost însă complet dezaprobat de foștii colegi din ONG-ul "Moldova vrea autostradă". Oamenii s-au dezis total de el și l-au dat afară din organizație, acuzându-l de oportunism și lingușeală.
Faptul că a fost dat afară din ONG nu l-a descurajat pe "Burtoi". Împreună cu alți doi indivizi și-a făcut repede o altă asociație, sub titulatura "Hai că se poate", un real plagiat după un slogan de la PNL Ilfov, ca să se mențină pe lângă activitatea de infrastructură.
Susținut de Maricel Popa, șeful PSD Iași, "Burtoi" a fost numit politic de Grindeanu în CA-ul CNIR și apoi director general interimar, ca să își facă toate cărțile pentru definitivare.
În loc de concluzie: Vorba proverbului: scandalagiu să fii, noroc să ai!

Sluga "bolojanului"
Adrian Foghiș, zis "Sluga", un insignifiant funcționar la Consiliul Județean Bihor, a fost promovat în 2019, de către baronul PNL Ilie Bolojan, pe funcția de secretar de stat la Ministerul Transporturilor.
Pe această poziție nu s-a remarcat decât prin atitudinea conflictuală și arogantă pe care o are cu funcționarii ministerului. Zbiară și îi amenință pe angajații din MT, dar stă în poziția ghiocelului ori de câte ori îi calcă pragul Bolojan.
Acesta din urmă și PNL Bihor l-au susținut pe "Slugă" și a fost numit politic în Consiliul de Administrație al CNIR.
În loc de concluzie: Nu e plantă ca tufișul și nici slugă ca "foghișul"!

Povestea pafaristului curtean
Cosmin Petrescu, zis "Pafarescu", este un alt exemplu de parvenit, fiind omul de casă al Alinei Gorghiu, baroneasa PNL de Argeș. Aceasta din urmă i-a dat un serviciu călduț la Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM) și l-a numit președinte la Organizația PNL Curtea de Argeș.
Mai mult, "Gorghioaica" l-a promovat pe "Pafarescu", cu ajutorul fostului ministru al Economiei, Viorel Popescu, în Consiliul de Administrație de la Electrica, fără să aibă niciun fel de calificare în acest sens.
Dar, fiindcă PNL Curtea de Argeș are cheltuieli pe care "Pafarescu" nu le putea acoperi doar din CA-ul de la Electrica, duduia Gorghiu l-a susținut și pentru un al doilea CA, la CNIR, unde, în urma negocierilor din coaliție, PNL a obținut trei poziții: Bota, Foghiș și Petrescu.
În loc de concluzie: Să trăiască baroneasa, c-a umflat țapul cât casa!

Gogorița lu' Mitrea
Mariana Ioniță, zisă "Gogoriță", fosta directoare generală a CNAIR, supranumită și "Cameleoanca", pentru că își schimbă culoarea politică fără nicio jenă, a fost susținută pentru CA al CNIR nu de Forța Dreptei sau de Ludovic Orban, așa cum probabil s-ar fi așteptat lumea, ci de însuși marele baron-strateg PSD, Miron Mitrea, zis "Manivelă". Acesta din urmă a venit personal la ministrul Sorin "Chaplin" Grindeanu ca să o pună pe Ioniță secretar general în MT.
Și pentru că nu îi ajungea salariul de la Ministerul Transporturilor, că are doar rang de secretar de stat, "Manivelă" a susținut-o să fie promovată politic în CA-ul de la CNIR.
În loc de concluzie: Nu numai obrazul subțire, dar și fata "Gogoriței" la școală la Haga cu mare cheltuială se ține!

Bibicul CNIR
Ștefan Ioniță, zis "Fane Bibicu", fost director general CNAIR și actual director al CESTRIN, și-a cultivat cu atenție și înalt servilism relațiile din PSD. Acestea l-au propulsat, în 2017, în scaunul de șef suprem al Companiei de Administrare a Infrastructurii Rutiere din România (CNAIR).
Și de această dată, Bibicu a fost promovat politic în CA-ul de la CNIR cu sprijinul baronului de Olt, "tătucul" Paul Stănescu.
Dar măcar, în cazul lui Fane, putem spune că avem de a face cu minimă competență în domeniul infrastructurii, care îi oferă circumstanțe atenuante acestei numiri politice.
Astfel, în urma negocierilor din coaliție, PSD-ul a obținut cele trei poziții în CA a CNIR pentru "Burtoi", "Gogoriță" și "Fane Bibicu".
Trebuie să facem precizarea că între Mariana Ioniță și Ștefan Ioniță nu știm să existe vreo legătură de rudenie, că altfel ne-am gândi că "La Famiglia" PSD a lovit încă o dată.
În loc de concluzie: Nu e vas cum e ibricu' și nici Fane ca Bibicu!

Genul programului: PAMFLET!
Coloana a cincea este o rubrică de pamflet și trebuie tratată ca atare.
Le mulțumim tuturor prietenilor noștri care ne sprijină cu informații de calitate premium.
Îi rugăm pe toți cei care vor să ne trimită informații, documente, fotografii sau videoclipuri să ne contacteze prin e-mail la adresa: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..


VERSUS S03E01


CAMION FEST CEFIN 2023

Login pentru a posta comentarii.
înapoi la antet

Categorii

Site-uri recomandate

GRUPURI FACEBOOK

Unelte

Despre noi

Social

×

Abonează-te la newsletter!

Fii primul care primește pe email știrile cele mai fierbinți din transporturi!

Va puteti dezabona oricand de la newsletter.