Șoferi români de camion au câștigat în instanță dreptul de a fi plătiți ca cei olandezi: 4.600 euro/lună Recomandat

Șoferi români de camion au câștigat în instanță dreptul de a fi plătiți ca cei olandezi: 4.600 euro/lună

Nouă șoferi români, care au lucrat din Olanda, au dreptul la salariu olandez. Acest lucru a fost stabilit de instanța de la Rotterdam într-un proces pe care sindicatul FNV îl intentase împotriva lui Wemmers Tanktransport și a subsidiarei sale din Cehia - Unitrans Bohemia.

Șoferii români au primit un salariu mai mic în conformitate cu standardele din Cehia, deoarece erau sub contract cu compania subsidiară din Cehia.
Dar pentru că ei și-au desfășurat munca în Olanda, potrivit instanței, ei aveau dreptul la același salariu ca și colegii lor olandezi. Deoarece compania mamă olandeză și compania subsidiară cehă au același acționar majoritar, instanța a decis că există o construcție fictivă.

Consultare reciprocă
Potrivit FNV, angajații olandezi de la acea vreme - procesul era în desfășurare din 2014 - primeau aproximativ 3600 de euro brut pe lună plus 1000 de euro brut în indemnizații de masă. Colegii de la compania subsidiară din Cehia au primit sute de euro mai puțin pe lună în aceeași perioadă.
Părțile trebuie acum să încerce să ajungă la un acord. Dacă acest lucru nu este posibil, instanța va stabili cuantumul despăgubirii. Compania poate face apel în continuare cu privire la suma compensației.
Wemmers Tanktransport nu dorește încă să ofere un răspuns după decizia instanței. Un purtător de cuvânt a spus: „Acționăm cu bună credință. Încă cercetăm ce următori pași vom face.”

„Contrar adevărului”
Edwin Atema de la FNV este mulțumit de verdict. „Nu este vorba de o companie mică. Prin această hotărâre, și alți șoferi pot obține drepturi egale. Întrebarea este de ce desfășurăm aceste procese. Ce fac autoritățile? ”
Potrivit lui Atema, mai mulți oameni din Wemmers au mințit sub jurământ în timpul procesului. De exemplu, despre chestiuni tehnice, locul unde șoferii au primit instrucțiunile, ce mașini au condus și unde ar fi trebuit să predea documente. Potrivit sindicalistului, de exemplu, reprezentanții companiei susțineau că șoferii nu desfășurau activități în Olanda.
FNV investighează dacă sindicatul va depune un raport împotriva lui Wemmers pentru comiterea infracțiunii de mărturie mincinoase. Wemmers a refuzat să comenteze.

Șoferi maghiari
La sfârșitul lunii iulie, FNV a câștigat un caz similar împotriva companiei de transport Van Den Bosch, un concurent al Wemmers. Acuzația a fost tot de fals. Șoferii maghiari erau angajați la o companie subsidiară maghiară, dar, potrivit instanței, erau angajați printr-un contract colectiv de muncă olandez.

Detalii AICI

 

 

Login pentru a posta comentarii.
înapoi la antet

Categorii

Site-uri recomandate

GRUPURI FACEBOOK

Unelte

Despre noi

Social

×

Abonează-te la newsletter!

Fii primul care primește pe email știrile cele mai fierbinți din transporturi!

Va puteti dezabona oricand de la newsletter.