JUSTIȚIA CONFIRMĂ CONDAMNAREA UNUI ȘOFER PROFESIONIST TESTAT POZITIV LA CANABIS Recomandat

JUSTIȚIA CONFIRMĂ CONDAMNAREA UNUI ȘOFER PROFESIONIST TESTAT POZITIV LA CANABIS

Camera Socială a Curții Superioare de Justiție (TSJ) din Castilla y León a confirmat decizia concedierii unui șofer de camion care a ieșit pozitiv la canabis într-un control al Gărzii Civile, deși nu prezentat simptome de a fi sub influența acestui drog în momentul depunerii plângerii.

Sentința are în vedere recursul înaintat de compania de transport împotriva deciziei unei instanțe din Palencia, care a concluzionat că demiterea nu a fost suficient motivată.

Spre deosebire de judecătorul de fond, instanța a considerat că lucrătorul a comis o infracțiune gravă de muncă pentru simplul fapt că a consumat o substanță „total interzisă”. „Cu atitudinea sa neglijentă”, cred judecătorii, el a pus serios în pericol siguranța restului șoferilor și a înșelat încrederea pe care compania i-a acordat-o.
Evenimentele au avut loc pe 31 mai 2019, în jurul orei 8:30 dimineața, când șoferul profesionist, care executa ruta Madrid-Valladolid cu un camion cu tonaj mare, a fost oprit de doi agenți Benemérita pentru a fi supus la un test aleatoriu de droguri și alcool. El a fost găsit negativ la testul pentru alcool, dar pozitiv pentru consumul de droguri. De fapt, s-au găsit urme de THC (tetrahidrocannabinol), ingredientul activ din marijuana.
Plângerea conține trei detalii fundamentale pentru dezvoltarea cazului: faptul că bărbatul nu a prezentat simptome de a fi sub influența drogului; că a acceptat amenda fără a solicita un al doilea test și că autocamionul a fost imobilizat imediat.
După aflarea acestui episod, conducerea companiei a procedat la deschiderea unui dosar disciplinar care s-a încheiat, cinci zile mai târziu, cu încetarea bruscă a contractului lucrătorului fără drept de despăgubire.
În scrisoarea de concediere, compania a susținut că șoferul a încălcat Acordul general pentru companiile de transport și mărfuri, care consideră o infracțiune foarte gravă a muncii „nesăbuința sau neglijența în actul de serviciu dacă implică riscul de accident sau pericol de avarie pentru utilaj, vehiculsau instalații”.

Risc de accident
Faptul de a fi testat pozitiv pentru canabis nu înseamnă că a chiar condus sub influența drogului, deoarece, spre deosebire de alcool, această substanță rămâne în sânge câteva zile după ce a fost consumată. Cu toate acestea, Curtea Supremă din Castilla y León nu apreciază dacă lucrătorul îndeplinea sau nu condițiile optime pentru a fi la volan. Pentru vorbitori, ceea ce este cu adevărat fundamental este că solicitantul a decis să ia droguri și, prin urmare, și-a asumat riscul ca „o astfel de ingestie să provoace o modificare a condițiilor și abilităților sale”. De acolo, Camera presupune că a produs o amenințare la adresa siguranței rutiere.
«Este clar că imobilizarea vehiculului este determinată de riscul implicit care pentru circulație presupune că o persoană conduce cu prezența drogurilor în organismul său, implicând riscul unui accident. Prin urmare, înțelegem că, având în vedere circumstanțele de fapt, sunt îndeplinite toate cerințele pentru ca demiterea să fie declarată admisibilă și, prin urmare, rezoluția trebuie revocată”, conchid magistrații.
Decizia contrastează cu o rezoluție recentă a Curții Supreme a Insulelor Baleare cu privire la un caz foarte similar. Mai exact, în martie 2019, instanța baleară a declarat nulă demiterea unui șofer de autobuz care a dat test pozitiv la canabis, după ce a fost implicat într-un accident în care a murit un automobilist. Cu această ocazie, magistrații au considerat că testul THC nu era suficient „pentru a dovedi că lucrătorul se afla sub influența substanței respective” și „nici măcar pentru a stabili când a consumat ultima dată”.

Login pentru a posta comentarii.
înapoi la antet

Categorii

Site-uri recomandate

GRUPURI FACEBOOK

Unelte

Despre noi

Social

×

Abonează-te la newsletter!

Fii primul care primește pe email știrile cele mai fierbinți din transporturi!

Va puteti dezabona oricand de la newsletter.