C5. Umbrărescu șantajistul Recomandat

C5. Umbrărescu șantajistul

COLOANA A CINCEA. "Șantajistă mică", dar mare, Dorinel Umbrărescu îi folosește pe papagalii din presă pentru a stoarce bani de la Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere - CNAIR, cu exact o săptămână înaintea turului doi al alegerilor prezidențiale din România anului 2025, adică într-un context politic extrem de complicat.

Fostul croitor convertit în mare constructor de drumuri a lansat, prin intermediul unui articol de pe un site, "șopârla" cum că va opri lucrările de construcție pentru autostrăzile A8 și A3, pe perioadă nedeterminată.
Am atras atenția în mai multe rânduri că UMB, grupul de firme al lui Dorinel, are o serie de probleme din cauza unor investiții prostești în care s-a aventurat din necunoaștere.
Cel poreclit "Izmene" încearcă să îi șantajeze pe cei de la Ministerul Transporturilor și CNAIR, ca să obțină bani înaintea altora, să fie plătit peste rând din banii care se cuvin altor constructori.
Gurile rele dar bune susțin că Dorinel avea o înțelegere de 3- 5% cu "binomul" Ciolacu-Grindeanu. În condițiile în care Ciolacu a căzut și Grindeanu este pe ducă, adică doar interimar la conducerea Ministerului Transporturilor, Dorinel presează puternic prin intermediul naivilor și golanilor din presă să își umple buzunarele cu banii pe care îi mai are CNAIR. Asta, în condițiile în care nu se știe cine va veni la conducerea MT după alegerea noului președinte al României.
În loc de concluzie: "Șantajist cu state vechi", Umbrărescu vrea să fie sigur că, până reușește să intre sub pielea și în buzunarele viitorilor guvernanți, are banii "la teșcherea", primiți în avans.

LUCRĂRI DATE DE PĂMÂNT

Lacom ca un lup flămând într-o iarnă grea, Umbrărescu vrea să pună mâna pe toate lucrările majore de infrastructură rutieră din Moldova. Este vorba despre Târgu Neamț-Iași-Ungheni, Pașcani-Suceava-Siret, Piatra Neamț-Bacău, Focșani-Brăila, adică lucrări în valoare totală de aproximativ 8 miliarde de euro. Responsabilă pentru licitațiile la aceste autostrăzi este nou operaționalizata Companie Națională de Investiții Rutiere - CNIR.
Una dintre licitațiile mari din această perioadă derulate de CNIR folosește un criteriu de selecție nou: BIM.
Abrevierea pentru BIM în construcții este "Building Information Modeling" sau în română, "Modelare a Informațiilor pentru Clădiri". Acesta este un proces care implică crearea și gestionarea reprezentărilor digitale ale caracteristicilor fizice și funcționale ale unui obiect construit.
Pentru că are informații din interiorul comisiei de licitație din CNIR, Dorinel și-a evaluat cu un nod în gât șansele de a câștiga acest contract, în care prețul are o pondere de 40%, iar 60% este propunerea tehnică.
"S-a constituit un grup infracțional organizat, Budescu-Pascu-Chiș, care îl punctează mai mult pe celălalt ca să mă scoată pe mine din competiție!", a urlat în mai multe rânduri pe coridoarele MT Umbrărescu, cu același talent recunoscut de "șantajistă mică".
Dorinel încearcă să îi tracaseze astfel pe cei din conducerea MT, CNIR și comisia de licitație, pentru simplul fapt că el și oamenii lui habar nu au ce este BIM-ul.
Este important de precizat că, pentru BIM, la licitație, cei de la CNIR dau vreo 10 procente, celui care îl poate prezenta.
La o valoare a lucrării de 5 miliarde de lei, fiecare procent câștigat la licitație înseamnă 50 de milioane de lei.
La un calcul simplu, se observă că, dacă la o licitație un constructor primește 10% din punctaj pentru BIM, poate să câștige lucrarea chiar dacă este cu 500 de milioane de lei mai scumpă decât oferta competitorilor.
În condițiile în care în Germania e obligatoriu BIM-ul, în România numai câteva firme, care au lucrări cu nemții, știu să îl oferteze.
Ideea fundamentală este ca, folosind digitalizarea, comisia de licitație să se asigure că o lucrare va fi și de calitate, nu doar ieftină.
Preventiv, pentru că nu prea înțelege BIM-ul, Dorinel țipă ca în povestea "Petrică și lupul". El acuză în avans presupuse acte de corupție pentru cazul în care nu câștigă licitația.
În loc de concluzie: Deranjul lui Dorinel cel mare este că prețul, singurul criteriu pe care el îl înțelege, nu mai este determinant pentru câștigarea unei licitații. Criteriul calității bate criteriul prețului!

Goga bate șaua
"O spun și o afirm deschis... se aude, DE PREA MULTĂ VREME DEJA, de anumite greșeli MARI în execuție, la anumiți constructori, ”trecute cu vederea” de către CNAIR!
CNAIR nu e ceva impersonal/ abstract, ci e vorba de anumite persoane, dacă e așa, care NU își fac datoria.
Nu ai cum să recepționezi lucrări de calitate execrabilă, să nu pui constructorii să intervină și să remedieze acele defecte GRAVE!
Nu ai cum să ai în contract 60 de mii de metri pătrați de plasă geogril și să decontezi UN MILION de metri pătrați că a avut constructorul O NEATENȚIE...
Nu ai cum să ai placă de suprabetonare la un pod peste un râu de 20 de cm în contract și ăla să toarne 60 de cm să-ți distrugă capetele de reazem sau, mai grav...
Nu ai cum să ai fisurile ălea pe pilele de pod, care se văd din satelit și tu CNAIR să nu le vezi...
Nu ai cum să cumperi MII DE TONE de tablă neconformă pe care să o pui în operă, care are drept consecință posibilă suduri NECONFORME (care crapă) sub o anumită temperatură și să te bazezi pe faptul că acele temperaturi sunt rare în zonă...", a scris, la jumătatea lunii aprilie 2025, pe o rețea de socializare, Alin Goga, fostul director juridic al CNADNR/CNAIR.
Deși nu l-a nominalizat pe Umbrărescu, Goga s-a referit în mod expres la lucrările de proastă calitate ale firmelor lui.
În loc de concluzie: Reacția lui Dorinel la această postare a fost furibundă. A sunat pe toată lumea să afle cine i-a dat informațiile lui Goga!

Genul programului: PAMFLET!
Coloana a cincea este o rubrică de pamflet și trebuie tratată ca atare. De asemenea, vă avertizăm că folosim programe avansate de Inteligență Artificială pentru crea sau modifica fotografii.
Le mulțumim tuturor prietenilor noștri care ne sprijină cu informații de calitate premium.
Îi rugăm pe toți cei care vor să ne trimită informații, documente, fotografii sau videoclipuri să ne contacteze prin e-mail la adresa: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

Login pentru a posta comentarii.
înapoi la antet

Categorii

Site-uri recomandate

GRUPURI FACEBOOK

Unelte

Despre noi

Social

×

Abonează-te la newsletter!

Fii primul care primește pe email știrile cele mai fierbinți din transporturi!

Va puteti dezabona oricand de la newsletter.