13 miliarde de tone de mărfuri transportate pe drumurile UE. Cum oprim poluarea? Recomandat

13 miliarde de tone de mărfuri transportate pe drumurile UE. Cum oprim poluarea?

Comisia Europeană a adoptat o rezoluție, în luna noimebrie privind transportul modal.

Propunerea prezentată de Comisia Europeană privind transportul combinat urmăreşte să sporească sustenabilitatea transportului de mărfuri prin îmbunătăţirea competitivităţii transportului intermodal de marfă - transportul de mărfuri care utilizează două sau mai multe moduri de transport - în raport cu transportul exclusiv rutier, se arată într-un comunicat al Executivului european.
Pentru Pactul Verde


Propunerea actualizează actuala Directivă privind transportul combinat şi completează pachetul privind înverzirea transportului de marfă, a cărui mare parte a fost adoptată în iulie 2023. Pachetul va ajuta sectorul transportului de marfă să îşi îndeplinească rolul care îi revine în îndeplinirea de către UE a obiectivelor Pactului verde.
În timpul operaţiunilor de transport intermodal, o unitate de încărcare, cum ar fi un container, este deplasată printr-o combinaţie de camion, tren, şlep, navă sau avion. Transportul combinat este un tip de transport intermodal care combină flexibilitatea transportului rutier, care ar fi utilizat în continuare pentru primul/ultimul segment al unei călătorii, pentru a se asigura că orice loc din UE poate fi atins, cu performanţa de mediu a transportului feroviar, a transportului pe căi navigabile interioare sau a transportului maritim pe distanţe scurte pentru segmentul principal al călătoriei.

"Revizuirea de astăzi va face transportul intermodal mai eficient şi mai competitiv. Acesta reorientează sprijinul către operaţiunile care reduc cu cel puţin 40% externalităţile negative în comparaţie cu operaţiunile exclusiv rutiere între aceleaşi puncte de plecare şi de sfârşit. Platformele digitale instituite în temeiul Regulamentului privind informaţiile electronice referitoare la transportul de mărfuri (eFTI) vor oferi un instrument de calcul care va permite organizatorilor de transport să demonstreze dacă operaţiunea lor este eligibilă pentru sprijin. Vor transmite informaţiile necesare într-un mod accesibil; sistemele digitale acreditate vor face restul", se spune în comunicatul CE.

Reducere de 40%

Pe lângă măsurile de reglementare existente, propunerea introduce o derogare de la interdicţiile temporare de a conduce, cum ar fi interdicţiile de a conduce în weekend pentru transportul combinat. Scopul este de a îmbunătăţi utilizarea terminalului şi a altor capacităţi de infrastructură, permiţând camioanelor care efectuează segmentele scurte de alimentare să ajungă la terminale în funcţie de orele de plecare ale trenurilor, barjelor sau navelor.
Propunerea stabileşte un obiectiv de competitivitate pentru statele membre pentru a reduce cu cel puţin 10 % costul mediu din uşă în uşă al operaţiunilor de transport combinat în termen de 7 ani şi le impune să pună în aplicare politicile necesare în acest scop. Un nou portal al UE pentru informaţiile privind transportul intermodal va oferi linkuri către cadrele naţionale de politică ale tuturor statelor membre, precum şi informaţii practice privind măsurile în vigoare, sporind transparenţa măsurilor naţionale.
Operatorii terminalelor vor avea, de asemenea, obligaţia de a furniza informaţii minime pe site-urile lor web cu privire la serviciile şi instalaţiile de la terminalele lor de transbordare din UE.

Ce a spus Comisarul Adina Vălea

În 2022, 13,6 miliarde de tone de mărfuri au fost transportate pe drumurile UE. Acest transport de mărfuri este esențial pentru economia UE și, pe măsură ce cererea crește, trebuie să ținem costurile și emisiile sub control. Prin propunerea noastră, camioanele vor continua să aibă un rol în sectorul transportului de marfă, dar combinându-le cu alte moduri de transport mai durabile, cum ar fi barjele, transportul maritim pe distanțe scurte sau trenurile, se vor reduce costurile externe ale transportului și se va optimiza utilizarea rețelei noastre de transport în beneficiul cetățenilor și al economiei noastre.


CEFIN CAMION FEST


SCHMITZ OKTOBERFEST 2023

Login pentru a posta comentarii.
înapoi la antet

Categorii

Site-uri recomandate

GRUPURI FACEBOOK

Unelte

Despre noi

Social

×

Abonează-te la newsletter!

Fii primul care primește pe email știrile cele mai fierbinți din transporturi!

Va puteti dezabona oricand de la newsletter.