UE a creat un ghișeu unic pentru vămi pentru scurtarea timpului de așteptare la graniță Recomandat

UE a creat un ghișeu unic pentru vămi pentru scurtarea timpului de așteptare la graniță

Urmărind să faciliteze comerțul internațional, să scurteze timpul de vămuire și să reducă riscul de fraudă, UE a decis să creeze un ghișeu unic pentru vămi. Astăzi, Consiliul a adoptat noi norme care stabilesc condițiile adecvate pentru colaborarea digitală dintre autoritățile vamale și autoritățile competente partenere.

Mă bucur că am decis să creăm un ghișeu unic pentru vămi, deoarece acesta va facilita mult schimburile comerciale cu UE. Toate autoritățile relevante de la frontierele externe ale UE vor putea accesa datele relevante pe cale electronică și vor putea colabora mai ușor la verificările la frontiere. Vom fi în măsură să aplicăm mai ușor standardele noastre europene înalte în domenii precum sănătatea și siguranța, mediul, agricultura sau patrimoniul internațional. Am convingerea că ghișeul unic va face ca vămuirea mărfurilor să fie mult mai rapidă. Acest lucru va afecta sute de milioane de mișcări de mărfuri în fiecare an.

Zbyněk Stanjura, ministrul ceh de finanțe: 
„Eficiența vămuirii și a controalelor vamale este esențială pentru a permite desfășurarea fără probleme a schimburilor comerciale, asigurându-se totodată protecția cetățenilor, a întreprinderilor și a mediului în UE. Odată ce ghișeul unic pentru vămi va fi pus în aplicare pe deplin, întreprinderile nu vor mai fi nevoite să prezinte documente mai multor autorități prin intermediul unor portaluri diferite. Mediul aferent ghișeului unic va permite autorităților vamale și altor autorități să verifice în mod automat dacă mărfurile în cauză respectă cerințele UE și dacă au fost îndeplinite formalitățile necesare”.

Se preconizează că noile norme vor stimula fluiditatea comerțului transfrontalier și vor contribui la reducerea sarcinii administrative pentru comercianți, în special prin economisirea de timp și prin simplificarea și automatizarea vămuirii.

Context și etapele următoare
Comisia a prezentat propunerea de instituire a Mediului aferent ghișeului unic al UE pentru vămi și de modificare a Regulamentului (UE) nr. 952/2013 la 29 octombrie 2020. Consiliul a convenit asupra mandatului său de negociere la 15 decembrie 2021. Negocierile dintre colegiuitori s-au încheiat printr-un acord provizoriu la 19 mai 2022. Adoptarea de astăzi a textului final înseamnă că acest regulament poate fi acum semnat în cadrul celei de a doua sesiuni plenare a Parlamentului European din noiembrie și apoi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.


TRANSPORTATORI ÎN CONSTRUCȚII E06


HOLLEMAN AGABARITIC

Login pentru a posta comentarii.
înapoi la antet

Categorii

Site-uri recomandate

GRUPURI FACEBOOK

Unelte

Despre noi

Social

×

Abonează-te la newsletter!

Fii primul care primește pe email știrile cele mai fierbinți din transporturi!

Va puteti dezabona oricand de la newsletter.