Trei militari morți, un camion fără frâne trimis în misiune, niciun vinovat

Trei militari morți, un camion fără frâne trimis în misiune, niciun vinovat

Pe 29 iunie 2017, un camion militar construit la finalul anilor ‘70 s-a prăbușit într-o râpă, după ce frânele au cedat în mers. Trei militari au murit, alți zece au fost răniți.


Mai multe cadre militare, de ranguri diferite, au fost cercetate, fiind suspectate de neglijență în legătură cu starea tehnică a camionului. Expertizele au arătat că sistemul de frânare nu era în parametrii admiși pe drumurile publice.


După șase ani de anchete, procurorii au dat vina pe caniculă, care a provocat scurgerea vaselinei în sistemul de frânare, și au dispus clasarea dosarului.
„Nu există Justiție militară. Așa e în Armată, se acoperă tot”, se revoltă rudele militarilor decedați, care au obținut în instanță retrimiterea dosarului la Parchetul militar pentru completarea anchetei.
Recorder a consultat mai multe documente care arată că felul în care cazul a fost anchetat și s-a propus clasarea lui ridică serioase semne de întrebare. Documentele sunt o ocazie rară de a pătrunde în culisele unuia dintre cele mai opace sisteme din România: justiția militară.


Din probele administrate la dosar ies la iveală o serie de probleme grave cu care se confruntă instituția în care românii au cea mai mare încredere: Armata.
Aproximativ 130 de camioane de tipul celui care s-a prăbușit, construite în perioada 1976-1980, continuă să transporte militari pe drumurile publice.
Recorder a dezvăluit, acum șase luni, cum mii de militari demisionează din Armata României din cauza multiplelor probleme din sistem. Am scris și despre degringolada de la nivelul conducerii militare, atunci când se confruntă cu o tragedie aviatică.

În spațiul public au apărut numeroase situații din care reiese că tehnica învechită și condițiile de lucru din Armată pot pune în pericol viețile militarilor. În unele cazuri, procurorii militari au deschis dosare penale despre a căror soartă află doar persoanele implicate direct, fiind informații clasificate.

Un caz petrecut în urmă cu aproape șapte ani avea toate coordonatele să ducă la o schimbare în sistem și să determine o discuție privind situația reală din Armata României.
Pe larg AICI


STAREA TRANSPORTURILOR - CONSTANTIN ISAC


bratu swinger

Login pentru a posta comentarii.
înapoi la antet

Categorii

Site-uri recomandate

GRUPURI FACEBOOK

Unelte

Despre noi

Social

×

Abonează-te la newsletter!

Fii primul care primește pe email știrile cele mai fierbinți din transporturi!

Va puteti dezabona oricand de la newsletter.