Tarom se prăbușește compleșită de pierderi

Tarom se prăbușește compleșită de pierderi

Compania naţională de transport aerian Tarom intră la apă pe zi ce trece. Operatorul a încheiat primele şase luni ale acestui an cu pierderi semnificative, de 104,3 milioane de lei, potrivit raportului financiar semestrial.
Asta deşi proiectul privind bugetul de venituri şi cheltuieli pus în dezbatare de acţionarul majoritar, Ministerul Transporturilor, estimează că Tarom va înregistra în acest an pierderi în valoare de 41,2 milioane lei, în scădere cu 12,3% faţă de nivelul de anul trecut.

Şi, de asemenea, deşi ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, declara pe 31 mai că transportatorul aerian de stat Tarom va încheia „pe zero” în acest an, fără pierderi. Departe de realitate Atât declaraţiile ministrului, cât şi planurile ministerului sunt departe de realitatea cruntă de care se loveşte Tarom. Astfel, compania a reuşit, după numai şase luni, să depăşească estimările de pierderi pentru tot anul ale ministerului. Cele 104,3 milioane de lei pierdere din primul semestru înseamnă un minus de patru ori mai mare decât în primul semestru al anului trecut, când pierderea a fost de numai 28,6 milioane de lei. Proiectul de buget estimează pentru tot anul că Tarom va avea venituri totale de 1,32 miliarde lei, însă la jumătatea anului compania este departe de această ţintă, cu numai 506 milioane lei venituri, în scădere faţă de cele 583 milioane lei venituri în primele şase luni ale anului trecut. În schimb, cheltuielile s-au menţinut la aproape acelaşi nivel, de 610 milioane lei în primele şase luni din 2017 faţă de 612 milioane lei în prima jumătate a lui 2016. Dacă încheie şi acest an în minus, 2017 ar fi cel de-al zecea an consecutiv de pierderi pentru transportatorul naţional aerian. Anul trecut, Tarom a raportat pierderi de 46,97 milioane lei (11,1 milioane euro), pe fondul scăderii veniturilor şi al valorii activelor imobilizate. Compania estimează că va ajunge la 2.067 de angajaţi la finalul acestui an, comparativ cu 1.841 salariaţi la sfârşitul anului trecut. Câştigul mediu lunar al angajaţilor din Tarom este de 5.827 lei - sau 1.280 euro - în acest an, potrivit proiectului de buget. Compania de stat Tarom este al treilea transportator aerian de pasageri din România, după companiile low-cost Wizz Air şi Blue Air.

Login pentru a posta comentarii.
înapoi la antet

Categorii

Site-uri recomandate

GRUPURI FACEBOOK

Unelte

Despre noi

Social

×

Abonează-te la newsletter!

Fii primul care primește pe email știrile cele mai fierbinți din transporturi!

Va puteti dezabona oricand de la newsletter.