Parlamentul European insistă: Vânzările de camioane pe Diesel, interzise aproape total din 2040 Recomandat

Parlamentul European insistă: Vânzările de camioane pe Diesel, interzise aproape total din 2040

La 18 ianuarie, membrii Parlamentului European și statele membre au convenit asupra unui plan de interzicere a vânzărilor aproape tuturor camioanelor diesel noi până în 2040 în Uniunea Europeană, pentru a contribui la combaterea creșterii temperaturii globale.

Producătorii auto trebuie să limiteze emisiile medii ale vehiculelor grele noi cu o greutate de peste 7,5 tone metrice (8,3 tone) cu 45% până în 2030, 65% în 2035 și 90% până în 2040, se arată într-un comunicat de presă. Parlamentul European și statele membre trebuie să aprobe legislația pentru ca aceasta să intre în vigoare.

În cazul în care va fi aprobată, vehiculele specializate, precum camioanele de gunoi și betonierele, vor fi scutite până în 2035, în timp ce autobuzele urbane care utilizează motoare cu combustie vor fi interzise începând cu același an. Camioanele de pompieri, vehiculele de volum mic și vehiculele agricole precum tractoarele sunt exceptate.

"Noile norme vor contribui la îndeplinirea ambițiilor climatice ale UE pentru 2030 și la atingerea neutralității climatice până în 2050", se arată în declarație. "De asemenea, propunerea are ca scop încurajarea unei cote tot mai mari de vehicule cu emisii zero în parcul de vehicule grele la nivelul UE, asigurând în același timp păstrarea și consolidarea inovației în acest sector și a competitivității sale."

Vehiculele grele sunt al doilea cel mai mare poluator din Europa, după autoturisme, în sectorul transporturilor, fiind responsabile pentru 25% din emisiile generate de transportul rutier.

În timp ce cei mai mari producători de camioane din Europa, printre care Daimler Truck, Scania, Man, Volvo, Daf, Iveco și Ford, au promis deja în urmă cu trei ani că vor renunța la motorină până în 2040, liderii din industrie consideră că trecerea la vehiculele alimentate cu baterii electrice și hidrogen este mai ușor de spus decât de făcut.


STAREA TRANSPORTURILOR - RADU DINESCU


VERSUS SO3E04

Login pentru a posta comentarii.
înapoi la antet

Categorii

Site-uri recomandate

GRUPURI FACEBOOK

Unelte

Despre noi

Social

×

Abonează-te la newsletter!

Fii primul care primește pe email știrile cele mai fierbinți din transporturi!

Va puteti dezabona oricand de la newsletter.