OMV forează în Iran

OMV forează în Iran

Grupul austriac OMV şi compania rusă Gazprom Neft vor lucra împreună în sectorul energetic din Iran, conform unui memorandum de înţelegere, a anunţat vineri OMV, transmite Reuters.

"Posibilele sfere preliminare ale cooperării includ analize, evaluări şi studii ale anumitor depozite situate în Iran, în cooperare cu National Iranian Oil Company (NIOC)", se arată în comunicatul OMV.

OMV ar putea ajuta Gazprom Neft în evaluarea geologică iniţială a două zăcăminte din Iran, a precizat Vadim Yakovlev, prim adjunctul directorului general al Gazprom Neft, divizia petrolieră a gigantului rus, divizia petrolieră a gigantului rus.

OMV a început să fie activă pe piaţa iraniană în 2001, ca operator al zăcământului Mehr din vestul ţării dar a oprit operaţiunile în 2006 din cauza sancţiunilor internaţionale impuse Teheranului.

În urma ridicării sancţiunilor în 2016, OMV a semnat un memorandum de înţelegere cu National Iranian Oil Company pentru evaluarea unor proiecte din zona Zagros din vestul Iranului şi a zăcământului Fars din sudul ţării, unde firmele străine au în general nevoie de parteneri locali pentru a opera.

În ianuarie, OMV a semnat un Memorandum de înţelegere cu compania iraniană Dana Energy privind cooperarea în proiecte petroliere upstream derulate în Iran.

Dana Energy este o companie privată care activează în sectoarele explorare şi producţie, servicii upstream şi tranzacţionare de energie. Compania a participat la o serie de proiecte importante din Iran, precum câmpurile South Pars şi South Azadegan. În luna iulie 2016, Dana Energy a fost inclusă pe o listă de opt firme iraniene, care au primit aprobarea Guvernului pentru a încheia parteneriate cu companiile energetice internaţionale.

OMV şi Gazprom lucrează împreună de cinci decenii şi şi-au adâncit cooperarea după ce în decembrie 2016, OMV şi Gazprom au semnat un acord de bază privind schimbul unor active conform căruia Gazprom va primi o participaţie de 38,5% din acţiunile companiei OMV (NORGE) AS, o companie concentrată pe explorarea şi producţia de petrol în Norvegia. În schimb, OMV va primi o participaţie de 24,98% la un proiect destinat dezvoltării blocurilor 4 şi 5 ale formaţiunii Achimov, parte a zăcământului de petrol, gaz şi condensat Uregoy din Siberia.

Iranul are cele mai mari rezerve de gaze naturale din lume şi este pe locul patru în privinţa rezervelor de ţiţei.

Grupul austriac OMV este acţionarul majoritar al Petrom, cu o participaţie de 51,01%, în timp ce Ministerul Economiei deţine un pachet de 20,64% din acţiuni, iar Fondul Proprietatea 20,11%. Petrom este cea mai mare companie românească de petrol şi gaze, cu activităţi în sectoarele Upstream (Explorare şi Producţie), Downstream Oil (Rafinare şi Marketing), Downstream Gas (Gaze şi Energie).

Login pentru a posta comentarii.
înapoi la antet

Categorii

Site-uri recomandate

GRUPURI FACEBOOK

Unelte

Despre noi

Social

×

Abonează-te la newsletter!

Fii primul care primește pe email știrile cele mai fierbinți din transporturi!

Va puteti dezabona oricand de la newsletter.