Milioane de șoferi rămân fără RCA în septembrie. Prețurile, așteptate să sară în aer Recomandat

Milioane de șoferi rămân fără RCA în septembrie. Prețurile, așteptate să sară în aer

Doar 60.000 de șoferi au renunțat la polițele Euroins în condițiile în care acestea vor expira pe data de 8 septembrie. La data la care Euroins a dat faliment, peste 2,8 milioane de polițe RCA erau în vigoare. Singura soluție pentru a opri un dezastru și pentru ca prețul polițelor RCA să nu explodeze la toamnă ar fi ca guvernul să prelungească cu 3 luni termenul de expirare.


Tarifele RCA au fost plafonate în februiarie pentru șase luni.


Șoferii asigurați RCA la Euroins au trimis până acum doar 63.000 de cereri de denunțare a polițelor de asigurare auto, au precizat pentru HotNews.ro oficialii CITR, lichidatorul judiciar al fostului lider RCA intrat în faliment. În condițiile în care ​una din patru mașini asigurate RCA are o poliță Euroins, care va expira automat în 8 septembrie, ASF a propus Guvernului prelungirea cu 3 luni a acestui termen.
O propunere care nu a fost luată în seamă
Valentin Ionescu, director general asigurări în cadrul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), a anunțat recent la Euronews România că autoritatea a propus Guvernului prelungirea valabilității polițelor de asigurare emise de către Euroins.


„Având în vedere evoluțiile din piața asigurărilor și în scopul protecției consumatorilor, ASF a propus prelungirea valabilității polițelor. Deci, dacă această propunere pe care noi am înaintat-o Guvernului, de proiect de ordonanță de urgență, va trece, denunțarea polițelor RCA se va face undeva la începutul lunii decembrie”, a spus acesta.
Motivul este numărul mare de polițe RCA care ar rămâne în vigoare, pentru că puțini șoferi și-au denunțat polițele emise de Euroins.

2,8 milioane de șoferi, fără RCA?

„În urma analizelor făcute, în urma schimbului de informații pe care noi le-am avut cu Fondul de Garantare, văzând că nu sunt foarte multe denunțări și că rămân, totuși, multe polițe în vigoare, am venit după analiza pe care am făcut-o internă, am venit cu această propunere de prelungire a denunțării polițelor în loc de 8 septembrie, să avem 8 decembrie”, a spus oficialul ASF.
Euroins avea 2,8 milioane de polițe RCA în vigoare la data de 17 martie 2023, când ASF i-a declarat insolvența și i-a retras autorizația de funcționare.
Surse din ASF au precizat recent pentru HotNews.ro că „la data de 19 iulie 2023 erau în vigoare peste 1,8 milioane de polițe RCA emise de Euroins, respectiv 25% din totalul celor peste 7,2 milioane de polițe RCA în vigoare, potrivit datelor raportate la ASF de către Biroul Asigurătorilor Auto (BAAR)”.


Una din patru mașini are asigurare RCA la Euroins și riscă să expire. Cum vrea ASF să dea timp șoferilor să-și facă noi contracte
Potrivit legii, polițele mai sunt valabile până la data de 8 septembrie, inclusiv, dată de la care aceste contracte vor expira automat, astfel că șoferii în cauză ar trebui să-și facă din timp altă asigurare RCA.
Pentru aceasta ar trebui să denunțe polița RCA chiar la Euroins, a cărui conducere a fost preluată acum de CITR, lichidatorul judiciar, apoi să facă o cerere de restituire de primă rămasă din contract către Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA).


Câți șoferi au cerut denunțarea polițelor RCA de la Euroins până acum?

„Au fost recepționate aproximativ 63.000 de cereri. Retururile de primă se solicită de la FGA și se plătesc de către FGA. Doar această instituție vă poate oferi numărul persoanelor care au primit returul de primă”, a declarat pentru HotNews.ro Paul Dieter Cîrlănaru, CEO CITR.
Au fost probleme tehnice și cu singura adresă de e-mail unde se denunță polițele. Ce spune CITR
Pe lângă faptul că oamenii nu se grăbesc să-și schimbe o asigurare RCA valabilă încă, au existat și probleme tehnice cu singura adresă de e-mail la care se primesc cererile de denunțare ale polițelor Euroins: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.


„Au exitat probleme tehnice cu adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. care însă au fost soluționate în scurt timp. Vom asigura supravegherea situației în timp real pentru a ne asigura de funcționarea optimă a serverului Euroins”, a precizat oficialul CITR.
Ce trebuie să faci dacă vrei să-ți denunți polița RCA de la Euroins
În ceea ce privește rezilierea polițelor valabile, șeful CITR a precizat care sunt pașii în acest moment:
1. Rezilierea intervine, conform codului civil, în 20 de zile din ziua în care persoana respectivă trimite cererea de reziliere la adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..
2. Persoanele care solicită rezilierea primesc confirmare în momentul în care cererea este soluționată, însă este posibil, din cauza numărul mare de cereri, ca acestea să nu fie soluționate la timp.În fapt, însă denunțarea intervine în termenul de 20 de zile stabilit prin lege. Așadar cei care au solicitat rezilierea trebuie să aibă o nouă poliță de asigurare valabilă după termenul de 20 de zile.
3. Pasul următor este ca cei care au solicitat rezilierea să formuleze cerere de plată privind acordarea restituirii de primă la FGA sau să se înscrie la masa credală pentru a primi returul de primă.
Ce bani a plătit FGA în contul Euroins: Doar 7.500 de cereri de plată achitate
Dacă CITR spune că a primit doar 63.000 de cereri de denunțare a contractelor, Fondul de Garantare a Asiguraților a anunțat recent că a înregistrat oficial și mai puține (peste 44.000), semn că sunt întârzieri și acolo.Mai mult, până acum abia s-au plătit peste 7.500 de cereri de plată.

„Pentru Euroins, societate în cazul căreia plățile au început la data de 17 Mai 2023, au fost achitate 7.591 cereri de plată până la 31 iulie 2023, plățile efectuate însumând cca. 27,2 mil. lei.
Până la 31 iulie 2023 pentru Euroins au fost înregistrate 109.577 cereri de plată. Din totalul cererilor înregistrate pentru Euroins, mai mult de jumătate reprezintă solicitări de despăgubiri pentru dosare de daună, respectiv:

Falimentul Euroins

Fondul de Garantare a Asiguraţilor (FGA) a luat act, în iunie anul acesta, de hotărârea instanţei, de deschidere a procedurii de faliment pentru Societatea Euroins Asigurare-Reasigurare SA, conform unui comunicat al Fondului.
Potrivit sursei citate, decizia din data de 9 iunie 2023 nu este definitivă. Deschiderea procedurii de faliment îşi produce efectele atât în cadrul procedurii de faliment a societăţii de asigurare cât şi cu privire la desfăşurarea activitătii Fondului de Garantare a Asiguraţilor.
Astfel, în termen de 90 de zile de la data pronunţării hotărârii de deschidere a procedurii de faliment, poliţele de asigurare încheiate de societatea de asigurare/reasigurare încetează de drept, potrivit dispoziţiilor Legii nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă. Termenul de 90 de zile se împlineşte la data de 8 septembrie 2023. Potrivit legii, lichidatorul judiciar are posibilitatea de a denunţa poliţele înainte de împlinirea acestui termen.

De asemenea, de la data deschiderii procedurii falimentului, în cazul societăţii Euroins Asigurare-Reasigurare SA., începe să se calculeze termenul limită/maxim, de 90 de zile, pentru depunerea cererilor de deschidere a dosarelor de daună-anexa 7, prevedere menţionată în Art 12 alin(1) din Legea 213/2015 actualizată.
Termenul de încetare - 150 de zile
În cazul contractelor de asigurări din clasa XV-Asigurări de garanţii, termenul de încetare de drept a poliţelor este de 150 de zile. Acest termen, în cazul societăţii Euroins Asigurare-Reasigurare SA se împlineşte la 7 noiembrie 2023.

La 17 martie 2023, data ridicării licenţei de funcţionare a asigurătorului, la Euroins Asigurare-Reasigurare S.A erau valabile circa 3,66 milioane contracte de asigurări, dintre care aproximativ 2,76 milioane contracte RCA.

La data de 9 iunie 2023, mai sunt valabile circa 2,94 milioane contracte de asigurări, dintre care aproximativ 2 milioane poliţe RCA.
Până la data de 8 iunie 2023, Fondul a primit 92.168 cereri de plată din partea creditorilor de asigurări ai societăţii Euroins Asigurare-Reasigurare SA..
Instituţia recomandă potenţialilor creditori de asigurări ai asigurătorului să completeze online formularele dedicate cererilor de plată/deschidere dosare daună, pe site-ul FGA, www.fgaromania.ro.
Creditorul de asigurări poate urma separat, pe lângă procedura administrativă necontencioasă prevăzută de Legea nr. 213/2015 pentru încasarea despăgubirii de la FGA şi procedura de faliment a asigurătorului prevăzută de Legea nr. 85/2014, în vederea recuperării creanţei sale din activele asigurătorului aflat în faliment, inclusiv pentru suma cuvenită care depăşeşte plafonul de garantare prevăzut la art. 15 alin. (2) din Legea 213/2015.

Șase luni de plafonare

Tarifele RCA au fost plafonate în februiarie pentru șase luni.
Plafonarea tarifelor la poliţele RCA după ieşirea Euroins de pe piaţă a fost un lucru bun, tocmai ca să ţinem lucrurile mai calme, să trecem peste panica atâta a consumatorilor, cât şi a asigurătorilor, şi trebuie să folosim această perioadă ca să pregătim o legislaţie mai bună, care să rezolve problemele, cea mai importantă fiind lipsa de control asupra costurilor ce induce inevitabil o creştere a preţului la RCA, este de părere preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.
"Tarifele au fost plafonate de către Guvern ca să se poată absorbi şocul ieşirii unei companii foarte mari, Euroins, de pe piaţă, ieşire care vine la scurt timp după ce a ieşit altă companie mare, City, de pe piaţă. Ideea este să folosim această perioadă de şase luni, din care deja s-au scurs două, ca să se calmeze piaţa, asta înţeleg, şi ca să pregătim o legislaţie mai bună, care să ne asigure că în viitor nu vor mai fi probleme pe piaţa RCA. Deci, aştept cu încredere că până la sfârşitul celor şase luni va exista un act normativ, de ce tip o fi el vom vedea, dar să existe un act normativ care să rezolve problemele pe piaţă. Cea mai importantă pe care-o vedem noi este lipsa de control asupra costurilor, care induce sau e inevitabil să inducă o creştere a preţului poliţelor RCA", a afirmat Chiriţoiu, după o conferinţă pe tema pieţei farma, organizată de Consiliul Concurenţei, la Sinaia.
În opinia sa, faptul că anumiţi asigurători vor să stabilească tariful poliţelor în funcţie de anumite criterii, cum ar fi kilometrajul maşinii etc, nu reprezintă o problemă, ci faptul că nu există un mecanism prin care să fie controlat cât cheltuiesc aceştia cu reparaţiile maşinilor.
"Asta nu mi se pare problematic. Dacă o companie are nişte criterii şi vine cu un preţ care, nu ştiu, e considerat nepotrivit de către clienţi, clienţii se pot duce la altă companie care are alte criterii. Deci nu aici văd problema. Problema este dacă, repet, dacă nu este un mecanism de a controla cât cheltuiesc firmele astea de RCA, ele vor fi obligate să pună aceste costuri crescute cu reparaţiile maşinilor, că despre asta e vorba în primul rând, costurile cu reparaţiile maşinilor vor obliga toate companiile să crească preţurile, da, deci nu doar una. Criteriile, cum sunt, sunt ale fiecărei companii, dar costurile astea în piaţă se răsfrâng asupra tuturor şi atunci vor creşte preţurile toate", a explicat el.
Chiriţoiu a subliniat că plafonarea tarifelor la RCA a fost o idee bună, pentru a nu se creşte tarifele în panica creată de ieşirea de pe piaţă a Euroins.
"Unu: piaţa de RCA avea probleme de mai mult timp şi erau firme care încercau să evite o expunere mare pe piaţa RCA. Doi, am văzut când a ieşit de pe piaţă City, că sunt firme care în panica iscată în momentul ăla au crescut foarte mult tarifele, probabil în efortul de a nu avea noi clienţi până când nu se lămureşte situaţia în piaţă. De asta cred că a fost o idee bună, că de data asta au fost plafonate tarifele. Deci, după ieşirea Euroins s-a venit cu această plafonare cu care nu s-a venit după ieşirea City. Cred că e un lucru bun acum, tocmai ca să ţinem lucrurile mai calme, să trecem peste panica atâta a consumatorilor, dar şi a firmelor de RCA", a adăugat şeful autorităţii de concurenţă.
Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) a anunţat, pe 17 martie, că a decis să retragă autorizaţia de funcţionare a societăţii Euroins România, constatând indiciile stării de insolvenţă a companiei, a anunţat vineri, instituţia.
"Consiliul a mai hotărât promovarea de către ASF a unei cereri pentru deschiderea procedurii de faliment şi numirea Fondului de Garantare a Asiguraţilor (FGA) ca administrator interimar al societăţii, cu sarcina de a asigura administrarea şi conducerea activităţii asigurătorului şi adoptarea măsurilor necesare pentru conservarea patrimoniului. Atribuţiile conducerii societăţii se suspendă de drept. Mandatul FGA încetează la numirea lichidatorului judiciar", precizează sursa citată, într-un comunicat.
Instituţia menţionează că, la data de 30 iunie 2022, societatea nu deţine fonduri eligibile pentru acoperirea SCR, situaţie care se menţine şi la data de 30 septembrie 2022. Pentru restabilirea cerinţei de capital de solvabilitate (SCR) este nevoie de fonduri în cuantum la 2,19 miliarde lei, iar pentru acoperirea MCR fonduri de 1,75 miliarde lei.
Decizia retragerii autorizaţiei a fost luată în condiţiile în care situaţia Euroins România nu face fiabilă aplicarea unei proceduri de rezoluţie, subliniază ASF.


VERSUS S03E01


CAMION FEST CEFIN 2023
      

Login pentru a posta comentarii.
înapoi la antet

Categorii

Site-uri recomandate

GRUPURI FACEBOOK

Unelte

Despre noi

Social

×

Abonează-te la newsletter!

Fii primul care primește pe email știrile cele mai fierbinți din transporturi!

Va puteti dezabona oricand de la newsletter.