Iohannis a promulgat legea prin care ANAF nu va putea reîncadra retroactiv diurnele transportatorilor Recomandat

Iohannis a promulgat legea prin care ANAF nu va putea reîncadra retroactiv diurnele transportatorilor

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat miercuri, 30 martie 2022, a semnat Decret privind promulgarea Legii pentru anularea unor obligații fiscale şi pentru modificarea unor acte normative (PL-x 583/07.12.2021).

Este vorba de un proiect de lege care vizează amnistia pentru diurnă a companiilor de transport, act normativ care ar trebui să regleze problema diurnelor impozitate sub formă de venituri salariale.

Cea mai importantă prevedere

k) indemnizaţia de delegare, indemnizaţia de detaşare, inclusiv indemnizaţia specifică detaşării transnaţionale, prestaţiile suplimentare primite de salariaţi în baza clauzei de mobilitate, precum şi orice alte sume de aceeaşi natura, altele decât cele acordate pentru acoperirea cheltuielilor de transport şi cazare, primite de salariaţi potrivit legislaţiei în materie, pe perioada desfăşurării activităţii în altă localitate, in ţară sau în străinătate, în interesul serviciului, pentru partea care depăşeşte plafonul neimpozabil stabilit astfel:

i) în ţară, 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru indemnizaţie, prin hotărâre a Guvernului pentru personalul autorităților și instituțiilor publice;

(ii) în străinătate, 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru diurnă prin hotărâre a Guvernului pentru personalul român trimis în străinătate pentru îndeplinirea unor misiuni cu caracter temporar, în limita a 3 salarii de bază corespunzător locului de muncă ocupat. Plafonul aferent valorii a 3 salarii de bază corespunzătoare locului de muncă ocupat se calculează prin raportarea celor 3 salarii la numărul de zile lucrătoare din luna respectivă, iar rezultatul se multiplică cu numărul de zile din perioada de delegare/detaşare.

Plafonul aferent valorii a 3 salarii de bază se calculează prin raportarea celor 3 salarii la numărul de zile lucrătoare din luna respectivă, iar rezultatul se multiplică cu numărul de zile din perioada de delegare/detaşare.

Indemnizația pentru detaşările transnaționale ar putea fi reîncadrată de către organul fiscal, ca venit asmilat salariului pentru care există restanțe la plata impozitului pe venit şi contribuții sociale obligatorii, doar în urma verificărilor Inspecției Muncii.

Legea anulează diferențele de obligaţii fiscale principale şi alte obligații accesorii stabilite de ANAF, ca urmare a reîncadrării sumelor neachitate, reprezentând indemnizația aferentă pe perioada detaşării, de la iulie 2015 până la data intrării în vigoare a legii.

Login pentru a posta comentarii.
înapoi la antet

Categorii

Site-uri recomandate

GRUPURI FACEBOOK

Unelte

Despre noi

Social

×

Abonează-te la newsletter!

Fii primul care primește pe email știrile cele mai fierbinți din transporturi!

Va puteti dezabona oricand de la newsletter.