EXCLUSIV. CUM POȚI ANULA O AMENDĂ CHIAR DACĂ AI PARCAT ILEGAL PE TROTUAR Recomandat

EXCLUSIV. CUM POȚI ANULA O AMENDĂ CHIAR DACĂ AI PARCAT ILEGAL PE TROTUAR

Șoferii sunt blamați, și pe bună dreptate, că parchează pe trotuare, obligându-i pe pietoni să coboare pe șosea pentru a trece mai departe. Pe de altă parte, șoferii se apără invocând lipsa locurilor de parcare, o realitate de netăgăduit. Cum s-a rezolvat o asemenea speță vă arată Avocatul Poporului, care s-a confruntat anul trecut cu o astfel de situație.

Sancțiunea aplicată este anulată
“În Dosarul 11.034/2016, petentul și-a exprimat nemulțumirea cu privire la neasigurarea posibilității pietonilor de a circula în condiții corespunzătoare pe trotuare din cauza parcării autoturismelor în aceste zone și nesoluționarea acestor probleme de către autoritățile competente pe care le-a sesizat (Poliția Locală și Primăria Sector 2 București).
De asemenea, petentul a precizat că Primăria Sector 2 nu pune la dispoziție locuri de parcare. În cazul în care proprietarii de autoturisme sunt sancționați pentru parcarea neregulamentară pe trotuar, Administrația Domeniului Public eliberează înscrisuri din care rezultă inexistența locurilor de parcare, iar sancțiunea aplicată este anulată, autoturismele continuând să fie parcate neregulamentar, blocând accesul pietonal. Activitatea de instalare a unor stâlpișori care să delimiteze traficul rutier de cel pietonal, deși avizată favorabil, nu s-a realizat” explică Avocatul Poporului.

S-au dat doar 26 de amenzi în opt luni
“Față de cele expuse de petent, Avocatul Poporului s-a adresat Primăriei Sector 2 București. Poliția Locală Sector 2 București (instituție către care a fost redirecționată adresa instituției noastre) ne-a comunicat, în esență, că în perioada 28.10.2015–30.06.2016, în limitele resurselor umane și ale priorităților din teren, echipajele din cadrul Serviciului Circulație Rutieră au desfășurat periodic acțiuni pentru identificarea și luarea măsurilor care se impuneau în ceea ce privește aspectele sesizate, respectiv staționarea neregulamentară de autoturisme pe trotuare în zona pe care petentul a indicat-o. În urma acțiunilor realizate, au fost identificate 73 autoturisme care staționau neregulamentar și au fost sancționați contravențional 26 de utilizatori de autoturisme, urmând ca ulterior comunicării datelor celorlalte persoane și acestea să fie sancționate”, precizează Avocatul Poporului.
Ceea ce arată că, în haosul din București, unde fiecare își lasă mașina unde poftește, s-au dat, în medie, 3 amenzi pe lună (26 de contravenții în opt luni). Asta într-un sector care are aproape jumătate de million de cetățeni.
Lucrurile s-au rezolvat doar în zona unde s-a făcut reclamația, în restul orașului lucrurile rămând cum le știm. “S-a mai menționat că din verificările efectuate s-a constatat că Primăria Municipiului București a montat stâlpi pentru împiedicarea accesului autoturismelor la intrarea în imobilul în care locuiește petentul. În ceea ce privește susținerile referitoare la anularea proceselor-verbale de aplicare a sancțiunilor contravenționale s-a menționat că aceasta se poate realiza doar de către instanța de judecată”, arată Avocatul Poporului.
Se estimează că, în acest moment, ar exista un deficit de 150 de mii de locuri de parcare numai la nivelul Capitalei.


Cine nu plătește impozit pe mașină
Avocatul Poporului a ținut să facă o precizare extrem de importantă: “persoanele cu handicap grav sau accentuat și persoanele încadrate în gradul I de invaliditate, respectiv reprezentanții legali ai minorilor cu handicap grav sau accentuat și ai minorilor încadrați în gradul I de invaliditate, beneficiază de scutirea integrală la plata impozitului pe mijloacele de transport (pentru un singur mijloc de transport, la alegerea contribuabilului), deținute în comun cu soțul sau soția. În situația în care o cotă-parte din dreptul de proprietate asupra mijlocului de transport aparține unor terți, scutirea nu se acordă pentru cota-parte deținută de acești terți”.

Login pentru a posta comentarii.
înapoi la antet

Categorii

Site-uri recomandate

GRUPURI FACEBOOK

Unelte

Despre noi

Social

×

Abonează-te la newsletter!

Fii primul care primește pe email știrile cele mai fierbinți din transporturi!

Va puteti dezabona oricand de la newsletter.