Cozi de camioane de 7 zile la granița cu România. Cum se explică ? Recomandat

Cozi de camioane de 7 zile la granița cu România. Cum se explică ?

Cozile de până la 7 zile la granița cu România îi încurcă pe fermierii din Republica Moldova, o țară agricolă care își exportă în această perioadă recolta de floarea soarelui. Aceeași rută este folosită de camioanele ucrainene care fug din calea războiului, preferând rutele pe uscat. Acest lucru a creat unul dintre cele mai mari blocaje pe care le-a cunoscut regiunea Mării Negre, scrie Euronews.

De-a lungul șoselelor moldovenești, la sfârșitul verii, puteți vedea câmpuri de floarea-soarelui de un galben strălucitor peste tot în țară. Nu este doar o priveliște frumoasă, pentru că în această țară agricolă, semințele de floarea-soarelui joacă un rol economic vital. Floarea-soarelui reprezintă 25% din totalul terenurilor cultivate în Moldova, dar a devenit din ce în ce mai dificil pentru fermieri să exporte profitabilele semințe din cauza blocajelor cauzate de presiunea suplimentară a șoferilor de camion ucraineni care încearcă, de asemenea, să exporte recoltele țării lor prin Moldova vecină, către porturile din România.

„Așteptăm aici de patru zile”, a declarat un șofer de camion ucrainean. În acest timp, el a parcurs doar 600 de metri cu vehiculul său plin de cereale. În jurul lui, sute de alți șoferi moldoveni și ucraineni sunt și ei blocați.

Aceasta este acum realitatea zilnică la granița de sud a Republicii Moldova, la punctul de trecere a frontierei Giurgiulești. Odată cu războiul în curs de desfășurare din Ucraina, acesta a devenit unul dintre punctele de blocaj pentru exportul de alimente în regiunea Mării Negre.

Ucrainenii așteaptă în Moldova să treacă în România. Aceștia pot sta la coadă între cinci și șapte zile în medie, potrivit Ministerului moldovean al Economiei. În România, cerealele sunt duse în portul Constanța și, de acolo, în toată lumea cu nave cargo.

Login pentru a posta comentarii.
înapoi la antet

Categorii

Site-uri recomandate

GRUPURI FACEBOOK

Unelte

Despre noi

Social

×

Abonează-te la newsletter!

Fii primul care primește pe email știrile cele mai fierbinți din transporturi!

Va puteti dezabona oricand de la newsletter.