Ce salarii iau șoferii de camion în comparație cu alte meserii și alte țări? Recomandat

Ce salarii iau șoferii de camion în comparație cu alte meserii și alte țări?

România se află pe ultimele locuri în topurile europene, atât privind salariile minime, cât şi salariile medii. Câştigurile românilor diferă în funcţie de natura meseriei, anii de vechime ori nivelul studiilor.


Diferenţele între salariile plătite medicilor specialişti sunt mari în rândul țărilor europene. În functie de specialitate, un medic câştigă în România aproximativ 24.000 de eruo brut pe an. De şase ori mai puţin decât în Germania, de exemplu, şi la jumătate faţă de Portugalia.

Sunt şi state unde medicii câştigă sume asemănătoare cu nivelul din România: în Letonia sau Polonia, de exemplu. În România, un asistent medical principal poate câștiga puțin peste o mie de euro pe lună, iar un asistent medical doar 980 de euro pe lună. Cei debutanţi câştigă mai puţin, însă luăm în calcul salariul mediu. 11.760 de euro pe an este câştigul mediu al unui asistent medical. Asistentele medicale din Germania au unele din cele mai mari salarii, cu peste 46.000 de euro anual. Spania, Franţa şi Italia sunt de asemenea fruntaşe.

Profesorii români câştigă, în medie, de aproape 4 ori mai puţin decât dascălii din Germania. Dacă în România salariul anual mediu este de 14.700 de euro brut, în ţări precum Finlanda este de peste 43.000 euro. Totuţi, în ţări precum Letonia, Slovacia, Ungaria, Polonia sunt dascăli care câştigă sub 10.000 euro brut pe an.

Şoferii de camion din România câstigă la jumătate faţă de cei din Italia, de exemplu. Există însă şi o veste bună. Dacă în România salariul poate ajunge la 1200 euro, în Croaţia, Serbia sau Ungaria unii şoferi câştigă sub 500 de euro. Diferă însă şi nivelul cheltuielilor.

Conform Eurostat, cheltuielile gospodăreşti raportate la PIB sunt mai mari în ţări precum Portugalia, Croaţia sau Grecia, comparativ cu România. În ţări precum Italia, Germania, Suedia, acolo unde am menţionat că salariile sunt mai mari pentru anumite categorii de persoane, cheltuielile gospodăreşti raportate la PIB sunt mai mici faţă de ţara noastră.
Totuşi, dacă analizăm defalcat anumite categorii de cheltuieli, observăm că România se află pe ultimele locuri în topul european la cheltuieli cu casa, apă, ori electricitate, de exemplu.


STAREA TRANSPORTURILOR - CONSTANTIN ISAC


bratu swinger

Login pentru a posta comentarii.
înapoi la antet

Categorii

Site-uri recomandate

GRUPURI FACEBOOK

Unelte

Despre noi

Social

×

Abonează-te la newsletter!

Fii primul care primește pe email știrile cele mai fierbinți din transporturi!

Va puteti dezabona oricand de la newsletter.