ANALIZĂ. Cele 6 schimbări solicitate de lucrătorii din industria de transporturi Recomandat

ANALIZĂ. Cele 6 schimbări solicitate de lucrătorii din industria de transporturi

- COVID-19 a evidențiat dependența lumii de sectorul transporturilor.

- Prin deplasarea persoanelor, a bunurilor și a serviciilor, sectorul transporturilor joacă un rol crucial în economiile globale.
- Lucrătorii din transporturi și sindicatele acestora solicită acțiuni în legătură cu șase revendicări: siguranță, durabilitate, responsabilitate corporativă în lanțurile de aprovizionare, viitorul muncii, egalitate și drepturi.

Lucrătorii din transporturi pun lumea în mișcare. Pandemia COVID-19 a scos în evidență acest lucru. Pe măsură ce lumea se închidea, lucrătorii din domeniul transporturilor au fost mai vizibili ca niciodată. Aceștia au transportat provizii medicale, au menținut lanțurile de aprovizionare conectate, au pus în mișcare orașele pentru ca medicii, asistentele și alți lucrători cheie să poată continua să lucreze și au livrat alimente și bunuri esențiale la ușile noastre pentru ca noi să putem supraviețui și să rămânem în siguranță.

Lucrătorii din domeniul transporturilor au făcut ceea ce fac întotdeauna pentru țări, pentru economii și pentru societățile noastre.

Sondajul global al ITF din 2022, realizat pe teren de You Gov, este o dovadă a recunoașterii de către oameni a rolului esențial pe care transporturile și lucrătorii din transporturi îl joacă în economia globală. Dintre toți cei intervievați, 81% au declarat că sunt de părere că economia mondială se bazează pe lucrătorii din transporturi pentru circulația mărfurilor și a persoanelor.


Oamenii din întreaga lume recunosc cât de mult se bazează societatea noastră pe transport.

Nouă din zece persoane îl identifică drept un serviciu public important. Dar, în acest moment, oamenii sunt îngrijorați de transport și de tratamentul și drepturile lucrătorilor din transporturi. Una din două persoane consideră că guvernul din țara lor gestionează prost transportul în țara lor. Guvernele îi dezamăgesc pe cei care le-au ales și îi dezamăgesc pe lucrătorii din domeniul transporturilor care le alimentează economiile.

Îngrijorările variază de la costurile tot mai mari pentru a ajunge la locul de muncă, la haosul din timpul călătoriilor atunci când încearcă să-și viziteze familia și prietenii, până la preocupările legate de eșecul lanțurilor de aprovizionare care provoacă penuria de alimente, medicamente și alte bunuri esențiale de care depind; 64% dintre oameni sunt îngrijorați de lipsa de bunuri în magazine din cauza întreruperii lanțului de aprovizionare.

Pe măsură ce globalizarea sporește comerțul internațional, guvernele au permis întreprinderilor să concureze necontrolat, fără a asigura o protecție suficientă pentru lucrătorii din lanțurile lor de aprovizionare. Guvernele au eliminat măsurile de protecție a forței de muncă pentru a încuraja și spori concurența. Standardele de muncă din industria transporturilor au fost erodate pe măsură ce întreprinderile au căutat modalități mai ieftine de a transporta oameni și bunuri.

De asemenea, violența și hărțuirea lucrătorilor din transporturi sunt în creștere.

De zeci de ani, lucrătorii din domeniul transporturilor și-au văzut locurile de muncă înrăutățite. Locurile lor de muncă sunt din ce în ce mai nesigure, locurile lor de muncă sunt din ce în ce mai precare, iar standardele lor de viață au scăzut.  ITF atrage atenția asupra condițiilor lucrătorilor din transporturi în lanțurile globale de aprovizionare pentru a se asigura că guvernele și angajatorii sunt responsabili pentru toți lucrătorii din transporturi din lanțurile lor de aprovizionare, arată o analiză a Forumului Economic Mondial.

Trebuie să rescriem regulile de transport în lanțurile de aprovizionare în legile și reglementările internaționale, în legislația națională și locală și în acordurile industriale. Sindicatele din transporturi joacă un rol esențial în stabilirea, verificarea și aplicarea acestor standarde.

80% dintre oameni ar dori ca guvernul lor să pună în aplicare politici care să pună capăt abuzurilor la adresa lucrătorilor din transporturi în lanțurile de aprovizionare. Iar 81% susțin legile care obligă companiile să răspundă pentru abuzurile asupra drepturilor de mediu și a drepturilor de muncă în lanțurile lor de aprovizionare în domeniul transporturilor.

Lucrătorii din transporturi solicită schimbări

Lucrătorii din transporturi și sindicatele solicită acțiuni în șase domenii: siguranță, durabilitate, responsabilitate corporativă în lanțurile de aprovizionare, viitorul muncii, egalitate și drepturi.

Protejarea siguranței lucrătorilor din transporturi - 87% dintre cei intervievați doresc ca guvernul lor să protejeze lucrătorii din transporturi împotriva violenței și hărțuirii.

Asigurarea transportului durabil prin investiții și planificare națională - 80% dintre cei chestionați doresc ca guvernul lor să crească investițiile în transportul durabil.

Construirea responsabilității corporatiste în lanțurile de aprovizionare globale - 81% dintre cei chestionați susțin legile care obligă companiile să răspundă pentru abuzurile în materie de mediu și de drepturi ale muncii în lanțurile lor de aprovizionare.

Viitorul lucrătorilor din transporturi - 81% dintre cei chestionați doresc ca guvernul lor să investească în crearea de locuri de muncă în sectorul transporturilor.

Egalitatea pentru lucrătorii din transporturi - 77% dintre cei chestionați consideră că transportul este important pentru reducerea inegalității economice.

Drepturi pentru lucrătorii din transporturi - 67% dintre cei chestionați susțin ca lucrătorii din transporturi să aibă dreptul la grevă.

 

 


ETC IVECO GALATI


STAREA TRANSPORTURILOR-RADU DINESCU

Login pentru a posta comentarii.
înapoi la antet

Categorii

Site-uri recomandate

GRUPURI FACEBOOK

Unelte

Despre noi

Social

×

Abonează-te la newsletter!

Fii primul care primește pe email știrile cele mai fierbinți din transporturi!

Va puteti dezabona oricand de la newsletter.