Marii producători, avertisment dur: Facem camioane electrice, dar NU avem unde să le încărcăm Recomandat
- Scris de tirmagazin3

Marii producători de camioane spun că sunt pregătiți să treacă la camioanele electrice, însă acestea nu se vor vinde fără investiții masive în infrastructura de încărcare.
Christian Levin, șeful filialei de camioane a Volkswagen, Traton, care deține mărci precum Scania, MAN, Navistar și Volkswagen Trucks and Buses, a declarat că obiectivul Uniunii Europene de a atinge o cotă de 50% de camioane electrice în 2030 pare deocamdată inaccesibil.
„Nu este vorba doar despre costuri, ci și despre infrastructura de încărcare, permisiuni, electricitate verde, furnizarea de electricitate verde și, bineînțeles, prețuri. Toate acestea trebuie să fie puse cap la cap”, a declarat el într-un interviu pentru Reuters.
Conform normelor UE, producătorii trebuie să reducă emisiile de CO2 ale camioanelor grele noi cu 45 % până în 2030, comparativ cu nivelurile din 2020, în caz contrar riscând amenzi drastice.
Pentru a îndeplini obiectivele UE, ponderea camioanelor grele fără emisii ar trebui să crească la 40% din vânzările noi până în 2030, față de sub 2% în prezent, se arată într-un studiu realizat de firma de consultanță McKinsey. Prețurile camioanelor fără emisii ar trebui să se reducă la jumătate pentru a deveni o alternativă viabilă la modelele diesel, a afirmat McKinsey.
Aproape 35 de miliarde de euro (38,99 miliarde de dolari) trebuie investite în infrastructura de încărcare în Europa până în 2035 pentru a satisface cererea industriei logistice, potrivit unui studiu realizat de compania de consultanță PwC.
Articole înrudite
- 21 de puncte de trecere a frontierei între Austria și Ungaria se închid. Lista completă
- Mașinile de salubritate scutite de taxa de tonaj greu în București
- Emsiarul guvernului României pe lângă Trump deține 700 de camioane în SUA
- Un camion a spulberat un stâlp de electricitate și o conductă de gaze
- 4 femei ucise după ce un camion a ieșit în trafic fără să se asigure