Logo
Imprimă această pagină

Cum vrea Europa să nu mai depindă de semiconductorii din China Recomandat

Cum vrea Europa să nu mai depindă de semiconductorii din China

Politica UE privind ajutorul de stat pentru producţia de semiconductori va căuta să evite o cursă a subvenţiilor, iar companiile trebuie să aibă ca obiectiv diversificarea, pentru a asigura un lanţ de aprovizionare robust în blocul comunitar, a anunţat joi Comisia Europeană, transmite Reuters.

"Fiecare caz de furnizare de semiconductori va fi evaluat cu seriozitate pe baza valorii lui, pentru a ne asigura că proiectul este de natură europeană şi desigur se evită o cursă a subvenţiilor în cadrul UE şi dincolo de blocul comunitar", a declarat Margrethe Vestager, comisarul european pentru Concurenţă.

Oficialul a avertizat că autosuficienţa este "o iluzie" şi, ţinând cont de necesarul de semiconductori, nicio ţară sau nicio companie nu poate furniza singură cipuri.

"De aceea, obiectivul trebuie să fie o diversificare în rândul partenerilor care împărtăşesc aceeaşi viziune, pentru a construi un lanţ de aprovizionare rezilient şi pentru a evita eşecul", a afirmat Vestager.

Oficialul avertiza săptămâna trecută că Statele Unite şi Uniunea Europeană trebuie să evite o cursă a subvenţiilor în graba lor de a sprijini producţia de semiconductori, pe fondul deficitului global de cipuri.

"Trebuie într-adevăr să evităm o cursă a subvenţiilor, care ne-ar dezavantaja pe toţi", a declarat Vestager într-un discurs rostit la Universitatea din Leuven, avertizând plătitorii de taxe că vor trebui să finanţeze proiectele.

"În actualele circumstanţe, ar putea fi o tentaţie la care să fie prea greu de rezistat pentru companiile care încearcă să învrăjbească guvernele pentru a vedea cine dă mai mult. Riscul, desigur, este ca plătitorii de taxe, americani sau europeni, să plătească nota de plată şi să obţină probabil foarte puţin de pe urma investiţiei", a afirmat oficialul UE.

Recent, surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat că Taiwan Semiconductor Manufacturing Co Ltd (TSMC), cel mai mare producător de cipuri pe bază de contact din lume, analizează un plan ce prevede investiţii cu zeci de miliarde de dolari mai mari decât a anunţat anterior în Arizona, SUA, la fabricile unde va produce cipuri, dar nu este foarte interesată de perspectivele unei uzine în Europa.

Compania din Taiwan răspunde astfel deficitului global de semiconductori care afectează în mod special producătorii auto, determinând autorităţile din Statele Unite şi Europa să subvenţioneze producţia.

TSMC anunţase în mai 2020 că va investi 12 miliarde de dolari pentru construcţia fabricii din Phoenix, Arizona. Producţia ar urma să înceapă în 2024.

Oficialii companiei dezbat acum dacă următoarea uzină ar trebui să fie o facilitate mai avansată, care să producă aşa numitele cipuri fabricate cu tehnologia de 3 nanometri (nm) comparativ cu tehnologia de 5 nm, mai lentă şi mai puţin eficientă, folosită la prima sa fabrică. O facilitate mai avansată ar putea costa între 23 şi 25 miliarde de dolari, susţin sursele, arată Agerpres.

Articole înrudite

Copyright © Tirmagazin.ro. Toate drepturile rezervate.