Podul de 2 miliarde de lei de la Galați se scufundă
- Scris de tirmagazin3

Tasarea este cauzată și de infiltrațiile la care blocul de ancoraj este supus din 2023 și care nu au fost încă rezolvate.
O altă cauză a scufundării podului este că terenul de fundare nu a fost realizat conform caietului de sarcini și nu s-a asigurat corespunzător captarea apele supra și subterane, așa cum reiese dintr-o analiză tehnică consultată de FANATIK. Cu toate acestea, reprezentanții CNAIR (Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere) și ai constructorului italian WeBuild ne-au asigurat că situația este sub control și că structura generală a podului nu este în pericol.
Podul peste Dunăre de la Brăila, supranumit și Golden Gate-ul românesc, se scufundă
Mai întâi a fost asfaltul, care a fost înlocuit de cinci ori în aproape doi ani, apoi infiltrațiile la un bloc de ancoraj din sol, iar acum podul se scufundă ușor peste normele obișnuite. Se scufundă, de fapt, blocul de ancoraj de pe malul brăilean, cel care suferă și infiltrațiile cu apă.
Informația a fost obținută inițial pe surse de la reprezentanți ai Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) din teritoriu și apoi confirmată, într-un răspuns scris, de conducerea companiei aflate în subordinea Ministerului Transporturilor.
Reamintim că podul peste Dunăre de la Brăila, așa cum este cunoscută lucrarea de infrastructură inaugurată în iulie 2023, este un pod de tip suspendat.
Podul este susținut prin cabluri, cabluri care, la rândul lor, sunt prinse, alături de o mare parte din greutatea podului, de două turnuri de 31 de metri înălțime înfipte în blocurile de ancoraj amplasate pe cele două maluri ale Dunării, fiind cel mai lung din România.
Confirmarea tasărilor de către CNAIR
Fenomenul de tasare, de scufundare a solului sub greutatea turnurilor și blocurilor de ancoraj de pe cele două maluri, a început în 2024, așa cum a aflat FANATIK de la specialiștii care monitorizează lucrarea.
„În mod normal, tasările excesive trebuiau să se termine odată cu deschiderea podului în perioada de probă. Acest lucru s-a întâmplat în momentul când podul a fost deschis. Apoi, prin 2024, tasările excesive au continuat. Nu este nimic alarmant, doar că structura podului este supusă unor presiuni mai mari decât cele normale”, ne-a explicat, sub anonimat, un reprezentant al CNAIR care se ocupă de monitorizarea lucrării de infrastructură.
Articole înrudite
- 3.000.000.000 lei pentru doar 23 km de autostradă. Unde se construiește?
- Au început lucrările la Lotul 2 din autostrada Sibiu-Făgăraş
- Ne „bântuie” iarăși Autostrada Comarnic - Brașov. I se pregătește studiu de fezabilitate
- Care e stadiul lucrărilor pe Autostrada A7 Focșani–Bacău?
- Cum merg lucrările pe tronsonul lipsă de pe Autostrada Sibiu – Nădlac