Rezultatele unui an de utilizare ale unui camion electric Scania Recomandat

Rezultatele unui an de utilizare ale unui camion electric Scania

Un studiu arată că încă din primul an de funcționare camioanele electrice le depășesc pe cele diesel în ceea ce privește reducerea impactului asupra climei.

Conform unui studiu recent realizat de Scania, un camion electric poate avea o amprentă de carbon mult mai mică decât un camion diesel încă din primul an de funcționare.

Cât de mult trebuie să conduci un camion electric pentru ca impactul general asupra climei să fie mai mic decât cel al unui vehicul diesel? Și care este potențialul de reducere a emisiilor de CO2 pentru vehiculele electrice cu baterii comparative cu vehiculele pe combustibil fosil?
Acestea au fost întrebările pe care Scania a vrut să le investigheze într-un studiu recent care a calculat amprenta de carbon de la nașterea la moartea unui camion electric cu o masă maximă în ansamblu de 40 de tone, pentru transport regional, comparativ cu camion diesel.

Punct de break-even CO2 la 37.000 de kilometri de operare
David Algesten, împreună cu colegul său de cercetare Dora Burul în cadrul Scania Research & Development, a fost responsabil pentru noul studiu care ar putea surprinde.
„Dacă există acces la energie electrică verde, punctul de break-even este deja la aproximativ 37.000 de kilometri pentru vehiculele din studiu”, spune Algesten. „Și cu amestecul actual de rețea europeană, punctul de break-even CO2 este de aproximativ 59.000 de kilometri.”
„Aceste cifre de kilometraj scăzut i-ar putea surprinde pe unii, deoarece demonstrează că, deja în primul an de funcționare, impactul general asupra climei al BEV (vehicul electric cu baterie) este mai mic decât cel al unui vehicul diesel, chiar dacă nu alegeți în mod activ energie electrică verde.”

Vehiculele grele electrice oferă beneficii semnificative pentru climă
Cu doi ani în urmă, Scania a realizat o evaluare completă a ciclului de viață (LCA), comparând impactul ambiental total al două camioane de distribuție, unul electric cu baterie și unul diesel. Noul studiu confirmă rezultatele studiului anterior.
„Vom vedea în mod constant tendințe similare atunci când comparăm BEV-urile cu ICEV-urile (vehicule cu motoare cu ardere internă)”, spune Algesten. „Vehiculele grele electrice oferă beneficii semnificative pentru climă, cu energie electrică verde care îmbunătățește creșterea.”

Potențial de reducere a CO2 de aproximativ 90%
În noul studiu Scania, un factor cheie a fost să se analizeze impactul asupra climei al diferitelor faze ale ciclului de viață al vehiculelor, de la producție la utilizare, întreținere și sfârșitul vieții.
„În faza de producție, acoperim totul, de la extracția materiilor prime, la fabricarea pieselor și asamblarea vehiculelor, inclusiv bateriile”, spune Algesten.
Studiul a constatat că producția de vehicule electrice cu baterii generează aproximativ de două ori impactul asupra climei comparativ cu un camion diesel echivalent - 52 de tone de CO2 față de 25 de tone.
Cu toate acestea, Algesten spune că, datorită emisiilor de carbon mai scăzute în timpul utilizării, vehiculele electrice pot obține o reducere a potențialității de aproximativ 90% când sunt încărcate cu energie electrică cu emisii scăzute.
„Iar dacă sunt încărcate cu amestecul actual de rețea europeană, potențialul de reducere a duratei de viață a vehiculului este de aproximativ 56%”, spune el.

Studiu pentru a încuraja tranziția la electric
Cercetătorii Scania concluzionează că studiul oferă dovezi convingătoare ale beneficiilor de mediu ale vehiculelor grele electrice și, prin urmare, sunt promițătoare din perspectiva afacerilor de transport.

Login pentru a posta comentarii.
înapoi la antet

Categorii

Site-uri recomandate

GRUPURI FACEBOOK

Unelte

Despre noi

Social

×

Abonează-te la newsletter!

Fii primul care primește pe email știrile cele mai fierbinți din transporturi!

Va puteti dezabona oricand de la newsletter.