Sute de camioane și tractoare pleacă spre București. Care sunt cauzele protestelor? Recomandat

Sute de camioane și tractoare pleacă spre București. Care sunt cauzele protestelor?

Conform unui mesaj care circulă în online, mâine, miercuri – 10 ianuarie, este programat să aibă un protest spontan, neasumat oficial de nicio organizație, la care urmează să participe 122 de camioane și 70 de tractoare.

Mesajul de mobilizare primit de mai mulți fermieri pare să vină dinspre „aripa” transportatorilor care fac apel ca un număr cât mai mare de colegi să se alăture acțiunii. ”Nu facem grevă, nu facem protest, nu blocăm circulația, nu blocăm drumuri. Noi circulăm cu viteză redusă. Noi facem un protest spontan și un protest spontan nu are nevoie de autorizații”, se arată în mesaj.

Deși se precizează că nu există o locație, un punct de întâlnire, există indicații pentru fermierii și transportatorii care vor să participe. Astfel pentru fermierii din estul țării, la ora 10:00 se va intra pe centura Bacău, unde se va circula cu viteza de 5-10 km/h.

Ce revendicări au transportatorii care protestează

mărirea pragului indemnizației de deplasare neimpozabile a șoferilor pe intern și extern;
acciză motorină;
⁠concurență neloială cu companiile care nu dețin RCA și licențe;
e-Transport (GPS pe camioane);
taxa de drum;
beneficii și fonduri europene;
tichete pentru camioane electrice;
⁠beneficii șoferi ca cei din construcții;
nereguli cântare vămi;
timpi așteptare vămi;
probleme containere port. (agrointel)

Pe de altă parte, Dănuț Andruș, fermierul din comuna Păltiniș Botoșani s-a implicat de-a lungul timpului în acțiuni de promovare a produselor românești și al agriculturii. 

El are o fermă mare, pe 1.300 de hectare și crește diferite animale: cai, vaci, oi, capre. Acum este vocea fermierilor care s-au alăturat protestului de mâine. 

Acțiunea a început cu mobilizarea pe Drumul European E85 și blocarea unor drumuri județene și orașe: Botoșani, Bacău, Iași, Vaslui, Buzău, dar și în alte zone din țară.

Presiunea economică asupra celor care dețin mașini și utilaje agricole este foarte mare.

Fermierii și transportatorii se adună! Nordul țării s-a pornit spre București. Noi murim și voi vă dați sporuri. Cu mașini mici, cu mașini mari ne adunăm. 

Nu vă îndemnăm la război, doar aducem aminte înaintașilor noștri că ne-am oprit la Flămânzi acolo unde nu au mai suportat jugul.

Avem și transportatori aici, lângă noi și alți fermieri care așteptăm să apară.

Gândiți-vă că acești oameni nu au murit degeaba în 1907. Trăim vremuri care nu trebuie să ne dezbine, trebuie să ne unească dar aceste autorități trebuie să ia automat decizia”, a transmis fermierul Dănuț Andruș într-o postare pe rețelele de socializare.


Starea- George Nita


IVECO LANSARE BARCELONA

 

Login pentru a posta comentarii.
înapoi la antet

Categorii

Site-uri recomandate

GRUPURI FACEBOOK

Unelte

Despre noi

Social

×

Abonează-te la newsletter!

Fii primul care primește pe email știrile cele mai fierbinți din transporturi!

Va puteti dezabona oricand de la newsletter.