Fost ministru al Agriculturii în Rusia, şofer de camion în SUA

Fost ministru al Agriculturii în Rusia, şofer de camion în SUA

După ce ani de zile a navigat pe coridoarele puterii ruse provinciale, Denis Sharonov lucrează acum ca șofer de camion, căutându-și drumul pe vastele autostrăzi ale SUA.

"Este Raiul aici, în Michigan. În Texas era prea cald”, a declarat Denis Sharonov, fost ministru al Agriculturii din Republica Komi, din nordul Rusiei, într-un interviu.

Războiul declanșat de Vladimir Putin în Ucraina a dus la un exod istoric al rușilor. De la începutul invaziei, se crede că sute de mii de ruși au părăsit țara, mânați de opoziția lor față de război și de teama de a fi trimiși în primele linii.

Sharonov a fugit din Rusia în septembrie 2022: „Sunt mândru de ceea ce fac”
"Mulți oameni nu înțeleg de ce am făcut această alegere și râd de mine. Spun că am trecut de la ministru regional la șofer de camion. Dar eu nu văd lucrurile așa. Sunt mândru de ceea ce fac”, a spus Sharonov.

Pagina de Instagram a lui Sharonov, cândva plină de imagini cu el în costum și cravată, la întâlniri cu oficiali și fermieri din Komi, seamănă acum cu pagina unui blogger de călătorii.

În 2020, a devenit ministrul Agriculturii din Komi, o regiune fără ieșire la mare din nordul Rusiei, aproape de dimensiunea Californiei. Nu avea experiență anterioară în Guvern, dar a spus că i s-a oferit postul după mai bine de un deceniu în industria agriculturii.

"Eram curios să văd cum funcționează Guvernul”, a spus el, dar a devenit rapid dezamăgit de ceea ce el a descris drept „corupție și birocrație”, care i-au afectat ministerul.

"În Rusia, principalul motiv pentru care oamenii intră în politică este să fure bani. Corupția mi-a sfâșiat țara. Fie participi la furt, fie ești aruncat afară”, a spus Sharonov.

El a susținut că în cele din urmă a căzut în dizgrația șefului regional, Vladimir Uyba, după ce a refuzat să intre în scheme funciare corupte, și a fost demis în ianuarie 2022.

„Mi-am dat seama că, rămânând în țară, voi participa la acest război ilegal într-un fel sau altul”
La o lună după demiterea sa, trupele ruse au invadat Ucraina, o decizie care l-a făcut să se simtă „profund afectat”.

„Mi-am dat seama că, rămânând în țară, voi participa la acest război ilegal într-un fel sau altul”, a spus el.

Paharul s-a umplut când a venit când a primit un ordin de a se alătura războiului, în campania de mobilizare din Rusiei, în toamna anului trecut.

„Când ofițerii militari au venit să transmită o citație la adresa mea, nu mi-a mai rămas nimic de făcut decât să părăsesc țara”, a spus el.

Sharonov, care la 48 de ani era prea în vârstă pentru a fi mobilizat conform legii ruse, a spus că citația pentru recrutare este legată de „conflictul său prelungit” cu Uyba, care ar fi încercat să scape de el trimițându-l în Ucraina.

Nedorind să lupte în războiul lui Putin, el a ales să fugă din țară. După ce a studiat în Vermont în timpul unui schimb de experiență în 1995, a decis să-și încerce norocul în SUA.

După o călătorie lungă, cu opriri în Kârgâzstan și Dubai, Sharonov a aterizat în cele din urmă în Mexic, unde a trecut granița cu SUA pe jos și a cerut azil.

SUA au înregistrat o creștere masivă a emigrației ruse de la începutul războiului, peste 8.600 de ruși căutând refugiu la granița SUA cu Mexic în ultimele șase luni – de 35 de ori mai mult decât cei 249 care au făcut acest lucru în aceeași perioadă înainte de război.

În așteptarea rezultatului cererii sale de azil, Sharonov a început să caute modalități de a câștiga un venit. „A lucra ca șofer de camion mi s-a părut cel mai simplu mod de a-mi câștiga existența”, a spus el.

El a precizat că banii pe care îi câștigă conducând un camion nu sunt foarte departe de salariul unui ministru regional din Rusia, deși spune că majoritatea oficialilor ruși au găsit alte surse de a face bani.

„Dar nu este vorba de fapt de salariu, ci de faptul că mă simt liber. Este o muncă cinstită”, a spus Sharonov. În cele 6 luni în care a lucrat ca șofer de camion, a vizitat 45 de state americane, descriind în detaliu frumusețea coastei de vest a Californiei.

„Uneori simt că e o mare aventură, pentru că descopăr țara pe drum”, a declarat Sharanov.

El speră să-și folosească experiența pentru a găsi un loc de muncă în sectorul agricol.

Sharanov este unul dintre puținii foști oficiali ruși care s-au pronunțat împotriva războiului. La scurt timp după invadarea Ucrainei, Anatoly Ciubais, un reformator veteran și fost demnitar pentru schimbările climatice la Kremlin, și-a dat demisia în liniște. Ciubais rămâne cel mai înalt oficial care a părăsit Kremlinul de la începutul războiului.

„Mulți oficiali sunt împotriva războiului, dar sunt cuprinși de frică. Se trezesc în fiecare dimineață și se conving că nu au altă opțiune”, a spus Sharonov, potrivit The Guardian. (DC News)


VERSUS S03E01


CAMION FEST CEFIN 2023
      

Login pentru a posta comentarii.
înapoi la antet

Categorii

Site-uri recomandate

GRUPURI FACEBOOK

Unelte

Despre noi

Social

×

Abonează-te la newsletter!

Fii primul care primește pe email știrile cele mai fierbinți din transporturi!

Va puteti dezabona oricand de la newsletter.