Ce documente sunt necesare pentru transportul de marfă?

Ce documente sunt necesare pentru transportul de marfă?

 

Atunci cand o societate transporta marfa catre sediul clientului sau, aceasta implica nu doar manipularea fizica a bunurilor, ci si o serie de documente esentiale care atesta conformitatea si detaliile tranzactiei. Aceste documente sunt esentiale pentru asigurarea legalitatii transportului de marfa si pentru evitarea sanctiunilor. Operatorii economici trebuie sa respecte prevederile sistemului RO e-Transport si sa detina documentele necesare atat pentru vehicul, cat si pentru marfurile transportate.

Asadar, atunci cand o societate transporta la sediul clientului marfa achizitionata de acesta, cu masini de 3.50 tone, ce documente trebuie sa insoteasca marfa?

Pentru transportul de marfa in Romania sunt necesare diverse documente pentru a asigura conformitatea cu legislatia actuala, inclusiv aspecte legate de sistemul electronic RO e-Transport.

1. Sistemul RO e-Transport:

- Intrucat intrebarea a fost adresata la sectiunea E-Transport, trebuie sa aveti in vedere prevederile art. 1 alin (4) din Ordinul comun al presedintelui ANAF si al presedintelui Autoritatii Vamale Romane nr. 2545/6316/2022, care prevede ca prin sistemul RO e-Transport sunt monitorizate categoriile de vehicule rutiere care au o masa maxima tehnica admisibila de minimum2,5 tone, incarcate cu bunuri cu risc fiscal ridicat cu o masa bruta totala mai mare de 500 Kg sau o valoare totala mai mare de 10.000 lei, aferente cel putin unei partide de bunuri care face obiectul transportului. Astfel, raportat la prevederile art. 12 din OUG nr. 41/2022, in sistemul RO e-Transport vor fi declarate numai partidele de bunuri care includ transportul bunurilor cu risc fiscal ridicat ce indeplinesc conditiile din procedura de utilizare si functionare a sistemului RO e-Transport
- RO e-Transport este un sistem electronic integrat de monitorizare a mijloacelor de transport marfa, cu scopul de a monitoriza in timp real deplasarea bunurilor cu risc fiscal ridicat pe teritoriul Romaniei.
- Operatorii economici trebuie sa fie inregistrati in Spatiul privat virtual (SPV) pentru a utiliza sistemul.
- Notificarile e-Transport trebuie emise si trimise in SPV, primind un cod UIT.

2. Documente necesare pentru transportul de marfuri sau colete:

- CMR-ul, factura, avizul de insotire sau alte documente considerate ca documente justificative.
- Pentru masina: copia conforma a licentei de transport acordate de ARR, contract de leasing sau inchiriere (daca este cazul), cartea de identitate a masinii, talonul cu atestarea inspectiei tehnice periodice, asigurarea obligatorie, diagrama tahograf si foaia de parcurs, autorizatia de la RAAND pentru autovehicule cu greutate sau gabarit depasit, rovigneta.

Autorizatia de la RAAND se refera la autorizatia acordata de Regia Autonoma "Administratia Nationala a Drumurilor" (RAAND) din Romania. Aceasta autorizatie este necesara pentru autovehiculele care depasesc greutatea sau gabaritul standard admis pe drumurile publice. RAAND se ocupa de administrarea si intretinerea drumurilor nationale in Romania, iar obtinerea unei autorizatii de la aceasta autoritate este obligatorie pentru transporturile care implica vehicule cu caracteristici speciale (greutate sau dimensiuni mari) pentru a asigura siguranta si integritatea infrastructurii rutiere.

Sursa AICI

 


IVECO LANSARE BARCELONA


I LOVE DRACULA EP.01

Login pentru a posta comentarii.
înapoi la antet

Categorii

Site-uri recomandate

GRUPURI FACEBOOK

Unelte

Despre noi

Social

×

Abonează-te la newsletter!

Fii primul care primește pe email știrile cele mai fierbinți din transporturi!

Va puteti dezabona oricand de la newsletter.