AVERTISMENT 400.000 de camioane electrice până în 2030 în UE, misiune imposibilă Recomandat
- Scris de tirmagazin3

Asociația Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA) și Industria Europeană a Energiei Electrice (EEI) avertizează că Europa nu este „nici pe departe” aproape de a-și atinge obiectivul pentru 2030 de a avea pe șosele aproximativ 300.000 - 400.000 de camioane cu emisii zero.
Obiectivul este stabilit prin Regulamentul privind standardele de emisii de CO2 pentru vehiculele grele (HDV). Cu toate acestea, în 2023, camioanele electrice reprezentau doar 1,5% din piață, în timp ce vânzările de autobuze electrice au crescut la 14% din piață. Cele două organizații au avertizat săptămâna aceasta: „Nu suntem nici pe departe aproape de acest obiectiv”.
ACEA și EEI solicită luarea unei serii de măsuri urgente pentru a se asigura îndeplinirea obiectivului pentru 2030 și au publicat săptămâna aceasta un set de recomandări politice pentru a permite adoptarea vehiculelor cu emisii zero și implementarea infrastructurii de sprijin.
Recomandările includ:
Accelerarea investițiilor anticipative în rețea și acordarea de permise, pentru a permite OSD să facă investiții în funcție de cererile de încărcare a vehiculelor de mare putere proiectate.
accelerarea implementării infrastructurii de încărcare pentru vehiculele grele, ale căror cicluri de încărcare au loc în principal în timpul depozitului de noapte, dar și pe traseu, în stațiile de camioane, în cazul transportului pe distanțe lungi. Cadrul ar trebui să garanteze că energia necesară poate fi furnizată când și unde este nevoie, cu opțiuni de flexibilitate precum încărcarea inteligentă pe baza programului șoferilor.
Elaborarea unor hărți armonizate ale capacității de găzduire a rețelelor pentru a transmite semnale de investiții corecte cumpărătorilor de vehicule electrice și/sau instalatorilor de infrastructură de încărcare.
punerea în aplicare a unui cadru de remunerare echitabil pentru OSD, deoarece acesta este esențial pentru atragerea investițiilor private în infrastructura de rețea. Criteriile actuale de referință privind costurile sunt depășite, iar OSD nu ar trebui să suporte riscuri excesive din cauza incertitudinii cererii. Costul mediu ponderat al capitalului (WACC) ar trebui să reflecte condițiile economice actuale și nevoile de investiții.
Rezolvarea blocajelor din lanțul de aprovizionare cu materiale precum transformatoarele, cuprul, aluminiul, cablurile și oțelul electric și reducerea termenelor de livrare pentru componentele rețelei.
Promovarea schimbului interoperabil de date între actorii de pe piață pentru a se asigura că planificarea rețelei și dezvoltarea infrastructurii de încărcare reflectă necesitățile încărcării HDV.
Introducerea unor criterii de prioritizare pentru OSD pentru a gestiona mai bine cererile de conectare. Acest lucru ar putea fi facilitat prin clasificarea infrastructurii de încărcare pentru vehiculele de mare tonaj drept „infrastructură critică” în cadrul viitoarei inițiative europene privind coridoarele de transport curat.
Detalii AICI
Articole înrudite
- Caravana Drive Like a Pro – Scania Test & Drive 2025 pornește la drum!
- VIDEO A efectuat o depășire periculoasă și a ajuns într-un camion
- VIDEO Spania: 3 români arestați după ce au furat produse cu tot cu remorcile în care erau depozitate
- VIDEO Șofer de camion și-a ucis colegul cu care venise să tracteze un autobuz
- Momente dramatice. Un camion a luat foc în timp ce era parcat