De ce a fost achitat un şofer care a zdrobit cu TIR-ul un pieton
- Scris de tirmagazin3

Concluziile instanţei sunt neobişnuite, raportat la celelalte dosare de ucidere din culpă soluţionate până acum. Deşi a depăşit uşor viteza legală şi a lovit cu TIR-ul un pieton, instanţa a considerat că nu a asta a provocat accidentul. Pietonul a vrut să traverseze, noaptea, prin loc nepermis, o porţiune de drum european care era neiluminată. „Nu poate fi admis a se pretinde conducătorilor auto să circule pe un drum european, în afara localităţii, la o oră când traficul este unul semnificativ, cu o viteză de 33-39 km/h, pentru a preîntâmpina eventuala apariţie a unor pietoni pe suprafaţa carosabilă, întrucât ar însemna blocarea efectivă a circulaţiei pe aceste drumuri“, a concluzionat judecătorul.
Un proces complicat în care s-au efectuat în ultimii ani nenumărate simulări şi expertize a fost finalizat, acum două zile, de Curtea de Apel Iaşi. Un bărbat de 36 de ani, originar din judeţul Vaslui, şofer profesionist, a fost achitat definitiv de infracţiunea de ucidere din culpă pentru care a fost judecat.
Magistraţii au concluzionat că Dumitru Alin Morariu nu este vinovat de moartea unui bărbat care a fost strivit de vehiculul său, un autotren marca Scania, cu semiremorcă.
Cum a avut loc accidentul
Şoferul profesionist a fost judecat pentru un accident mortal ce a avut loc pe 8 decembrie 2015, pe DE 583, între Valea Lupului şi Leţcani, pe sensul de mers spre Târgu Frumos.
Accidentul a avut loc la orele dimineţii, când victima, un vârstă de 47 de ani, se întorcea cu un alt bărbat de la o fermă şi ar fi fost sub influenţa băuturilor alcoolice. La un moment dat, victima a coborât din maşină pentru a merge la un bar situat în partea opusă a DE 583.
Porţiunea prin care a vrut bărbatul să traverseze avea o limitare de viteză de 60 de km/h, victima intrând pe drumul european fără a se asigura, în condiţiile în care purta haine negre, afară era întuneric, iar iluminatul public încă nu fusese pornit.
La un moment dat, victima a ajuns la axul drumului şi s-a oprit, vehicule care veneau dinspre Leţcani frânând brusc pentru a nu-l lovi. În loc să îşi continue traversarea neregulamentară, victima a făcut un pas înapoi şi a fost lovit violent de autotrenul condus de Morariu.
Probele adunate la dosar au demonstrat că şoferul nu şi-a dat seama că a lovit o persoană, el oprind abia când a văzut, în oglinzile retrovizoare, că maşinile din spatele său fuseseră oprite. Audiat, Morariu a spus că a crezut că i-a explodat un pneu atunci când a lovit victima.
Autorităţile au efectuat o expertiză care a relevat că şoferul conducea cu 62 de km/h. O altă expertiză a fost efectuată şi în instanţă, judecătorii dorind să afle care ar fi fost viteza maximă cu care şoferul trebuia să circule pentru a putea observa pietonul.
„Deoarece nu spaţiul de vizibilitate (pe întuneric, la lumina farurilor) depinde de viteza de deplasare ci viteza de deplasare trebuie adaptată funcţie de spaţiu de vizibilitate, în cazul concret, singura valoare a vitezei care permitea evitarea impactului era «0»“, se arată în expertiză.
Expertul a continuat experimentul şi a arătat că, în condiţii de întuneric, dacă două maşini merg cu luminile de întâlnire aprinse, spaţiul de vizibilitate se reduce la 20-25 de metri. Ca să poată opri un autotren pe această suprafaţă, şoferul ar fi trebuit să conducă cu 33-39 de km/h.
Şi chiar dacă ar fi mers cu această viteză, expertul a precizat că nu era obligatoriu ca şoferul să îl poată vedea pe pieton pentru că în experiment nu au fost luate în calcul şi alte variabile: Faptul că pietonul era îmbrăcat în negru, faptul că şoferul se afla la o înălţime de 2,5 metri de sol etc.
Din acest motiv, judecătorii au concluzionat că vina accidentului i-a revenit exclusiv pietonului, cu toate că şoferul a depăşit uşor viteza legală în zonă.
„Nu poate fi admis a se pretinde conducătorilor auto să circule pe un drum european, în afara localităţii, la o oră când traficul este unul semnificativ, cu o viteză de 33-39 km/h, pentru a preîntâmpina eventuala apariţie a unor pietoni pe suprafaţa carosabilă, întrucât ar însemna blocarea efectivă a circulaţiei pe aceste drumuri şi ar constitui în acelaşi timp o încălcare a obligaţiei de a asigura fluenţa traficului“, a precizat judecătorul.
Nu e primul caz de acest gen. În 2016, Curtea de Apel Iaşi a achitat de asemenea un şofer acuzat de infracţiuni similare. Acel şofer a fost achitat deşi circulase cu 79 km/h pe un drum european, în localitate, moment în care un pieton a intrat efectiv în faţa sa, pe stradă.