Piața camioanelor electrice „se îneacă” pentru că UE nu o ajută Recomandat

Piața camioanelor electrice „se îneacă” pentru că UE nu o ajută

Transportatorii și producătorii de camioane din Europa afirmă că legislația problematică și finanțarea insuficientă împiedică crearea condițiilor necesare pentru extinderea pieței camioanelor electrice.

Vehiculele grele cu emisii zero reprezintă în prezent doar 3,5 % din înmatriculările noi în Uniunea Europeană. 

Producătorii europeni de camioane doresc ca legislatorii UE să găsească noi surse de finanțare pentru a crea condițiile necesare ca vehiculele grele electrice (HDV) să fie viabile din punct de vedere financiar pentru companiile de transport rutier – aceștia doresc, de asemenea, adaptarea legislației.

Expresia utilizată în sectorul transporturilor este „condiții favorabile”, care se referă la capacitatea rețelei electrice, conexiunile la rețea de-a lungul autostrăzilor, costurile instalării stațiilor de încărcare, costurile energiei și multe altele.

Transportatorii insistă că, până când toate aceste aspecte nu vor fi îmbunătățite, adoptarea vehiculelor HD electrice va rămâne insuficientă pentru a îndeplini obiectivele Europei în materie de schimbări climatice.

Vehiculele grele cu emisii zero reprezintă în prezent doar 3,5 % din înmatriculările noi în Uniunea Europeană.

Este necesară creșterea pieței

Conform ACEA, asociația europeană a producătorilor de automobile, care a raportat cifrele pentru 2024 și solicită mai mult sprijin politic pentru a ajuta la tranziția către camioane electrificate, acest procent este departe de a fi suficient.

Subiectul a fost în centrul unei dezbateri la sediul central al Euractiv, unde discuția a oferit informații despre evoluția politicii UE în acest sector.

„Trebuie să punem mai mult accent pe reușita acestei tranziții”, a declarat Axel Volkery, șef adjunct al Unității Transporturi durabile și inteligente din cadrul DG MOVE a Comisiei Europene. „Avem la dispoziție o serie de instrumente, de la simplificarea reglementărilor până la sprijin financiar, pentru a ne asigura că această tranziție rămâne stabilă și pe drumul cel bun”, a adăugat el.

În martie a fost prezentată o nouă politică a UE, pe care Comisia Europeană a numit-o „Planul de acțiune pentru sectorul automobilelor”.

Producătorii de camioane s-au declarat mulțumiți că industria lor a fost menționată în mod specific în plan.

„Este o poziție modestă să spunem că «vehiculele grele au fost menționate în planul de acțiune», dar este o recunoaștere importantă a faptului că sectorul transportului rutier comercial și al vehiculelor grele este diferit de piețele autoturismelor”, a declarat Thomas Fabian, director comercial pentru vehicule comerciale la ACEA.

ACEA reprezintă producători europeni de camioane precum Scania, DAF Iveco și mulți alți actori importanți.

Livrări la nivel mondial

Companii precum gigantul mondial al livrărilor DHL cumpără camioane de la acești producători pentru operațiunile lor.

Mitra Qurban, șefa reprezentanței corporative a DHL Group la Bruxelles, a declarat în cadrul evenimentului că pur și simplu nu au putut încă să se bazeze pe infrastructura electrică europeană pentru a achiziționa un număr mare de vehicule grele electrice.

„Din aproximativ 120.000 de vehicule la nivel global, vorbim despre doar 250 de vehicule electrice”, a declarat Qurban la evenimentul de la Bruxelles. „Trebuie să exercităm presiuni pentru a crea condiții favorabile – capacitatea rețelei, conexiunile la rețea, costurile energiei și costurile încărcătoarelor. Nu mai avem timp și trebuie să facem mai mult, mai repede.”

În prezent, în Europa există aproximativ 600 de stații de încărcare publice pentru camioane grele, dar industria consideră că sunt necesare cel puțin 35 000 până în 2030 pentru a îndeplini obiectivele ecologice ale UE.

O problemă importantă

Legiuitorii subliniază, de asemenea, un alt aspect al politicii UE care afectează industria.

Jan-Christoph Oetjen, europarlamentar german din grupul Renew Europe și membru al Comisiei pentru transporturi a Parlamentului European, este preocupat de argumentele economice pentru cei care utilizează camioane grele și de rentabilitatea financiară a utilizării vehiculelor grele electrice.

„Acest argument economic lipsește, deoarece bateriile sunt grele, iar încărcătura pe care o poate transporta camionul este mai mică cu bateria”, a declarat Oetjen în cadrul discuției din cadrul panelului.

O actualizare a Directivei UE privind greutățile și dimensiunile, care ar putea permite vehiculelor grele alimentate cu baterii să transporte aceeași încărcătură ca și cele alimentate cu combustibil, este blocată în procesul legislativ lung și complicat de la Bruxelles.

„Statele membre ale UE nu avansează în această privință”, a declarat Oetjen. „Fără această reglementare, întregul plan de decarbonizare, de reducere la zero a emisiilor sau de trecere la electricitate nu va funcționa.”

Există o piață imensă care așteaptă să fie revizuită, iar cercetările sugerează că aceasta va fi viabilă din punct de vedere economic și profitabilă.

Rămâneți concentrați pe drumul de urmat

„Principalul motor rămâne obiectivul final de a reduce emisiile la zero într-un timp previzibil”, a declarat Stijn Daniels, cercetător la Transport & Mobility Leuven. „Camioanele sunt responsabile pentru 25 % din emisiile de CO2 pe șosele, iar acesta este un piață vizibilă în care putem demonstra că se înregistrează progrese reale.”

După cum a remarcat Axel Volkery de la Comisia Europeană, „Avem nevoie de puțină perseverență, de un discurs pozitiv și de ambiția de a merge împreună în această direcție. Dacă începem să semănăm incertitudine, riscăm nu numai tranziția, ci și investițiile masive pe care producătorii și transportatorii le-au făcut deja.”

Cursa pentru a face vehiculele grele de marfă cu emisii zero nu doar posibile în Europa, ci și profitabile, a început.

Sursa AICI


DINESCU- STAREA TRANSPORTURILOR


ISAC STAREA TRANSPORTURILOR
      

Login pentru a posta comentarii.
înapoi la antet

Categorii

Site-uri recomandate

GRUPURI FACEBOOK

Unelte

Despre noi

Social

×

Abonează-te la newsletter!

Fii primul care primește pe email știrile cele mai fierbinți din transporturi!

Va puteti dezabona oricand de la newsletter.