Joi, 17 Iunie 2021 - TIRMagazin.ro

Încep lucrările pe un lot de pe Autostrada Sibiu - Pitești. Cost: 1,7 miliarde

Ministrul Transporturilor Cătălin Drulă a anunțat, joi, că a fost emisă autorizația de construire pentru lotul 5 al autostărzii Sibiu-Pitești. Este vorba despre tornsonul Curtea de Argeș - Pitești, lung de 30 de km. Pe lotul respectiv licitația a fost câștigată de constructorul italian Astaldi.

 

„Lucrările pot începe la Autostrada A1 Pitești - Curtea de Argeș. Tocmai ce am emis autorizația de construire pentru lotul 5 al autostrăzii Sibiu-Pitești. Este vorba de un tronson între Curtea de Argeș și Pitești, lung de 30 de km. Constructorul a început mobilizarea și va demara lucrările în perioada următoare. Proiectul este unul amplu, care valorează 1,7 miliarde de lei”, scrie ministrul Transporturilor.

Acesta precizează că lotul respectiv cuprinde 13 poduri, 3 pasaje, un viaduct, 3 noduri rutiere la Curtea de Argeș, Băiculești și Bascov, 2 spații de servicii, câte unul pe fiecare sens, care vor fi amenajare modern, 2 parcări de scurtă durată, de-o parte și de alta a drumului, 2 centre de coordonare și întreținere, la Bascov și la Curtea de Argeș.

Contractul pentru proiectarea şi execuţia lotului 5 Piteşti- Curtea de Argeş a fost semnat în mai 2020 cu antreprenorul Astaldi pentru 1,7 miliarde lei.

 Singurul tronson în execuţie între Sibiu şi Piteşti este Lotul 1 Sibiu - Boiţa cu o lungime de 13 km. Austriecii de la Porr au realizat deja 40% din lucrări, prin urmare la finalul anului viitor această porțiune din autostradă va fi gata.

Probleme sunt însă pe lotul Tigveni - Curtea de Argeș, unde compania de Administrare a Infrastructurii atribuise, inițial, contractul austriecilor de la Porr, care au cerut 1,67 miliarde de lei pentru realizarea în cinci ani a celor 10 kilometri de șosea rapidă.

Decizia CNAIR a fost contestată de cei de la China Railway, iar Curtea de Apel le-a dat dreptate chinezilor. Aceștia au fost excluși de la licitație pentru că erau pe o listă neagră a Băncii Mondiale. Acum, compania de autostrăzi trebuie să facă o reevaluare a ofertelor.

Autostrada Sibiu - Pitești are 6 loturi, lotul 1 Sibiu - Boiţa cu o lungime de 13 km, loturile „de mijloc”, (Lot 2 Boiţa – Cornetu – 31 km, Lot 3 Cornetu – Tigveni – 37 km şi Lot 4 Tigveni – Curtea de Argeş – 10 km) sunt în evaluare sau reevaluare, lotul 5 Curtea de Argeș - Pitești - 30 de km și lotul 6, o legătură de 23 km între autostradă (zona Tigveni – Argeş) şi Municipiul Râmnicu Vâlcea.

  • Publicat în News
Citeşte mai departe ...
Abonează-te la acest feed RSS

Categorii

Site-uri recomandate

GRUPURI FACEBOOK

Unelte

Despre noi

Social

×

Abonează-te la newsletter!

Fii primul care primește pe email știrile cele mai fierbinți din transporturi!

Va puteti dezabona oricand de la newsletter.